Ploiesti :: Biserica Domneasca Sf. Apostoli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Domnească Sf. Apostoli
Ploiești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Ploiești
Județ:Prahova
Adresa:strada Matei Basarab nr. 63
Cod poștal:100433
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.ploiesti.ro, www.cjPH.ro, www.prefecturaPrahova.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Este cel mai vechi monument istoric si de arhitectură, construit în întregime din zid, de pe raza Ploieștilor și se afla in Lista monumentelor de cultura din țară, la nr 2310.
A fost înălțată în anul 1639, de către Matei Basarab, Domnul Țării Românești "un domn evlavioos și un sprijinitor al culturii, în vremea lui s-au ridicat multe lăcașuri și s-au tipărit o sumă de cărți bisericești și laice" (Istoria Romanilor "C. C. Giurescu și Dinu C. Giurescu) .
Izvoare scrise despre începuturi nu au rămas, conform tradiției, aici s-ar fi aflat o biserică de lemn aparținând "unui schit de maici". Pisania originală nu s-a păstrat, dar unele informații care atestă vechimea sa se află cuprinse într-o inscripție de la jumatatea secolului al XVlll-lea: "Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului. cu indrumarea Duhului Sfânt s-au zidit această Sfântă și Dumnezeiască biserică din temelie de Io Matei Basarab Voevod, iara acuma cu îndemnarea Duhului Sfânt s-a îndemnat de a o zugrăvi precum se vede înauntru și pă dinafară de robul lui Dumnezeu jupân Avram Brașoveanu i panita ego Ilinca, întru hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în zilele Prealuminatului Domnului nostru Io Mihaiu Racoviță Voevod și Mitropolitul Neofit, iunie 3 7250 [1742]".
De a lungul vremii, biserica a fost supusă la grele încercări, fiind în repeteate rânduri avariată de cutremure, războaie, cu toate aceste periodic, s-a intervenit făcându-se reparații și consolidări, așa cum a fost cazul in 1742.
In cele peste trei secole și jumatate care au trecut de la înălțarea ei, Biserica Domneasca "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" a constituit un reper spiritual, înscriind o fila de înaltă demnitate în cronica orașului Ploiești.
Sursa: Bisericile din Ploiesti, autori C. Trestioreanu, Gh. Marinica, editura Mileniul llI, 2003.
Cod Monument:PH-II-m-A-16288
Nr. vizualizări:5537
Data ultimei vizualizări:2021-09-28 01:11:50
Data ultimei actualizări:2015-03-30 05:48:49
Data încărcării pe sit:2006-08-24 08:31:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-02-07
Contor: 232

Vedere din lateral
Foto: Voluntar