Vaslui :: Biserica Sf. Andrei Delea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Andrei Delea
Vaslui
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Vaslui
Județ:Vaslui
Adresa:strada Delea nr. 52-54
Cod poștal:730000
Telefon :0740... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.primariaVs.ro, www.cjVS.ro, www.prefecturaVaslui.ro
Preot:Valentin Burghelea
Hram:Sf. Ap. Andrei
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Departe de tumultul orasului Vaslui, in imediata apropiere de rapa lui Stefan Voda, care candva era teatru de razboi dintre plaiesii lui Stefan si turcii, pe valea raului Delea, intre padure si vie pe coama unui deal de la marginea Vasluiului nu departe de parcul copou, locul unde poetul M. Eminescu se plimba adesea cu prietenii sai, intr-un cadru natural perfect este amplasata biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’, pe strada Delea nt. 50.

Slujba de sfintire si piatra de temelie a acestui Sfant lacas a fost pusa intr-o zi de toamna tarzie din anul 1998 de catre vrednicul de pomenire P. S. Ioachim Mares – Episcopul Husilor.

Necesitatea construirii bisericii apare datorita fenomenului sectar din acea zona dar si aparitei unui nou cartier de locuinte.

Din lipsa de fonduri, din anul 1998 pana in 2003 nu s-a putut realiza nimic. Atunci la cerera expresa a P. S. Ioachim a fost numit un nou preot cu sarcina de a construi biserica.

In mai 2003 noul preot Burghelea Valentin cu fonduri proprii a inceput constructia. Biserica se dorea a fi o copie a bisericii Manastirii Putna cu sapte cruci pe acoperis, tocmai pentru a marca importanta anului 2004; 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a domnitorului Stefan cel Mare.

Din Mai pana in August se finalizeaza temelia bisericii apoi o echipa de mesteri maramureseni, condusa de mesterul Ion Pop incepe ridicarea barnelor din lemn de stejar prinse in coada de randunica si dinte de cal. Apoi urmeaza dupa cele doua randuri, barnele din lemn de brad pana la acoperis.

Pictura bisericii este in tehnica fresco, relizata de pictorul Vasile Tudor din Iasi.

Odoarele de mare prêt in biserica, policandrele si vesmintele sunt aduse de la Moscova, Kiev si Grecia, din Sfantul munte de la Manastirea Vatopedu si Schitu Lacu.

Momentan se construieste clopotnita bisericii, cat si alte lucrari pentru finalizarea constructiei bisericii.
Alte informații:Situată în suburbia Delea - Vaslui.
Nr. vizualizări:7629
Data ultimei vizualizări:2022-01-17 14:28:53
Data ultimei actualizări:2015-09-18 14:52:04
Data încărcării pe sit:2006-08-29 10:09:50
Nr. Mesaje:1
Este o plăcere să-l asculți slujind.:
(2007-12-03)
Preotul care slujeste în această parohie este un adevarat ctitor. O mare parte din banii pe care i-a câștigat cinstit în străinătate, în Anglia, la Londra, i-a donat pentru construirea acestei frumoase biserici.
Preotul Valentin este deopotriva și arhitect și constructor și tamplar și are o extraordinară putere de muncă, calități pe care le-a pus in ctitoria acestei maiestuase biserici,costruită î stilul bisericilor mănăstirilor din Nordul Moldovei.
Are o mare dragoste de Dumnezeu petrecandu-și ore întregi în rugăciune.
Este o plăcere să-l asculți slujind.
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-25
Contor: 361

Vedere de ansamblu
Foto: ProtoieriaVaslui.ro