Vaslui :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Vaslui
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vaslui
Județ:Vaslui
Adresa:strada Bălcescu Nicolae nr. 1
Cod poștal:730131
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.primariaVs.ro, www.cjVS.ro, www.prefecturaVaslui.ro
Preot:Vasile Pârcălabu, Mirciu Cătălin
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Neoclasic
Detalii:Acest lăcaș de cult, aflat în centrul orașului, este atestat documentar printr-un hrisov al domnitorului Miron Barnovschi Movilă, la 30 iulie 1628 (7136 de la facerea lumii) . Inițial, această biserică avea hramul Sf. Gheorghe și era atunci închinată Mănăstirii Zografu de la Muntele Athos. Mai târziu, biserica primește numele de Adormirea Maicii Domnului – Uspenia. Ea este amintită în mai multe hrisoave emise de diferiți domni ai Moldovei cum ar fi: Miron Barnovschi Movilă (30 iulie 1628) , Alexandru Coconul, la 2 aprilie 1630 și peste câteva luni, de Moisă Movilă, la 8 august 1630 care dăruiește bisericii, vii, livezi și crame domnești. Ea devine apoi “mitoc” al Mănăstirii Dobrovăț și aceasta, la 9 august 1796, face schimb cu noul proprietar al Vasluiului, hatmanul Costachi Ghica, care intră în stăpânirea atât a bisericii, cât și a moșiei acesteia[1].

În anul 1859, mica bisericuță din lemn este arsă de focul care distruge acum și o bună parte din oraș. În același an, marele boier filantrop vasluian, căminarul Neculai Hagi Chiriac, după ce construise o clopotniță la 1836, începe și ridicarea unui nou lăcaș de cult din piatră, în mijlocul urbei, această biserică devenind astfel Catedrala orașului. Căminarul nu mai ajunge să vadă lucrarea terminată, deoarece moare la 1859, biserica fiind construită un an mai târziu de nepotul său, Dimitrie Castroian, tot cu banii proveniți din averea căminarului. De altmineri, în partea stângă, mai jos de istoricul lăcașului, se află piatra funerară a ctitorului bisericii.
Biserica Adormirii Maicii Domnului din municipiul Vaslui, ctitorită în vremea domnitorului Al. I . Cuza, arhitectul României moderne, este renumită și prin turnul clopotniță fiind atunci unul din punctele de referință ale urbei, întrucât cladirile erau mici în jurul lăcașului.

În anul 1866 Biserica Adormirii Maicii Domnului – Uspenia era consolidată de preotul Constantin Maria împreună cu presbitera Elena, cu Ion Bălașa și Dumitru Aftinoaie din Vaslui, reparația rezistând timp de 50 de ani, până după primul război mondial.
De-a lungul vremii, această Biserică a devenit una de referință pentru oraș. Astfel, Primăria orașului Vaslui a comemorat la hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din 15 august 1940 și pe cei 50 de eroi căzuți în războiul pentru Întregirea Neamului (1916-1918) pentru a da încredere locuitorilor în situația grea prin care trecea țara. . Cu acest prilej se protesta și față de răpirile teritoriale din trupul Țării, a Basarabiei și Bucovinei, din vara tragică a acelui an.
Nr. vizualizări:8102
Data ultimei vizualizări:2022-01-17 11:09:23
Data ultimei actualizări:2015-09-18 12:53:26
Data încărcării pe sit:2006-08-29 10:12:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-04-22
Aparat: Fuji finePix S5000
Contor: 335

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy