Darabani :: Biserica Sf. Voievozi Teioasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi Teioasa
Darabani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Darabani
Județ:Botoșani
Cod poștal:715100
Persoană de contact :pr. Nechita Nicodim
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulDarabani.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaDarabani.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Nechita Nicodim
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Satul Teioasa este așezat pe partea dreaptă a Prutului, pe coasta dealului ce urcă spre Darabani, pe stânga șoselei Dorohoi - Darabani. Face parte din orașul Darabani, județul Botoșani, aflându-se la 4 km distanță de orașul Darabani și la 35 km de municipiul Dorohoi.
Din discuțiile purtate cu bătrânii satului am aflat că, cu multă vreme înainte satul Teioasa nu exista aici unde se află acum, ci la circa 2 km către satul Păltiniș și se numea Teioșica. Acest sătuc a aparținut administrativ de Păltiniș, căci chiar satul Teioasa actual, a ținut de comuna Păltiniș până în anul 1926, după care a trecut la comuna Darabani. Mai târziu s-a clădit o curte boierească în vatra satului de azi, iar locuitorii satului Teioșica s-au mutat și s-au așezat în jurul ei, formând satul Teioasa.
În locul unde astăzi se află biserica Teioasa, în fața fostelor curți boierești, a fost o biserică veche care în anul 1912 la Bobotează, a ars complet din cauza neglijenței unui paraclisier. Era mult mai mică, construită din lemn și acoperită cu șindrilă. În același an și în același loc, a fost refăcută cu posibilități locale, ridicându-se acum la o parte și o clopotniță simplă tot din lemn, în care s-au așezat cele două clopote, care până atunci funcționau pe un stativ jos. În anii 1912-1913 s-au cumpărat încă trei clopote mai mici, de către enoriașul Ilie Gârdeanu.
În anul 1928 s-a inceput construcția bisericii actuale sub conducerea preotului Grigore Baz, parohul parohiei Bajura, de care aparținea și biserica Teioasa ca filială. A fost demolată biserica cea veche, și în același loc s-a construit biserica nouă, din lemn tencuit - interior și exterior - pe temelie de piatră, acoperită cu tablă zincată. Are formă de corabie, cu altar, naos, pridvor, cafas și turn, iar catapeteasma a fost adusă de la Cernăuți. Icoanele sunt toate noi, în afară de trei icoane ce se mai păstrează de la biserica veche. A fost terminată și sfințită în anul 1934.
Parohia Teioasa se înființează în anul 1937, prin dezlipire de la parohia Bajura. Este formată din satul Teioasa.
În timpul celui de-al doilea război mondial, în anul 1941 biserica a fost lovită în câteva locuri și a fost reparată în anul 1942. Tot în anul 1941 a fost lovită de o bombă incendiară și clopotnița, care a ars complet. Clopotele mici s-au topit, iar cele mari sunt crăpate în câteva locuri. Au fost urcate în turnul bisericii, apoi au fost coborâte în anul 1989, luna iunie, ziua 20, și așezate într-o clopotniță din lemn unde se află și astăzi.
Biserica nu are obiecte de valoare artistică, istorică sau documentară.
Presupunem că biserica veche a fost construită în 1840 sau mai înainte, pe baza inscripțiilor de pe clopote: ". . . acest clopot sau făcut. . . coconu Iordache Murguleț la musie Teisa. . . 1840 mai 30". Au fost turnate probabil odată cu ale bisericii Darabani care au aceeași dată: 1840 mai 10.
Menționăm că clopotele actuale au fost refăcute în anul 1988 de un bun creștin și membru al Consiliului Parohial - Ifrim Vasile, care s-a îngrijit personal de retopirea și refacerea clopotelor care au fost avariate, în timpul războiului din 1941.
În curtea bisericii se află morminte vechi, printre care și ale unor ctitori (Murguleț) . Două din ele care se află către altar, au lespezi care au avut inscripții, actualmente șterse.
Parohia posedă o grădină parohială, pe care se află casa parohială veche, construită din contribuția enoriașilor. Între anii 1993-1995, sub îndrumarea preotului paroh Nichita Nicodim s-a ridicat o altă casă parohială în spatele celei vechi având zidăria din cărămidă, acoperită cu tablă și azbociment, în față având veranda din fier cornier și sticlă iar în spate o altă verandă construită din lemn. Spun bătrânii că de mult, în mijlocul acestei grădini ar fi existat o casă lungă cu multe odăi, construită din lemn și lut, acoperită cu paie și în care locuia un preot Costache.
Într-una din odăi preotul învăța pe o parte din copiii satului, să scrie și să citească.
Nr. vizualizări:4952
Data ultimei vizualizări:2023-03-20 09:25:00
Data ultimei actualizări:2013-12-29 12:14:06
Data încărcării pe sit:2007-11-15 19:16:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0