Esanca :: Biserica Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Treime
Eșanca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Eșanca
Comună:Darabani
Județ:Botoșani
Cod poștal:715102
Persoană de contact :pr. Dumitru Avârvărei, pr. Ghebac Claudiu
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com @yahoo.com
Adrese utile:www.mmb.ro, www.primariaDarabani.ro, www.cjBotosani.ro, www.prefecturaBotosani.ro
Preot:Dumitru Avârvărei
Hram:Sf. Treime
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Intrucat satul a fost lipsit de biserica, s-a simtit nevoia de a se construi o biserica spre folosinta celor 350 de familii ce tin de acest sat.
Biserica a fost construita intre anii 1922-1034. Tarnosirea ei s-a facut in ziua de Sf. Treime a anului 1934 de catre Protoiereul Constantin Stefanescu.
Soclul si temelia bisericii sunt din piatra iar peretii din lemn si lut cu acoperisul din tabla alba zincata. Drept ctitori ai acestui sfant locas trec diferiti donatori din satele din imprejurimi.
Biserica are forzma de corabie. La exterior peretii sunt captusiti cu scandura de brad vopsita in culoarea maro. Biserica are un singur turn situat deasupra pridvorului.
Biserica este la interior impartita in altar, naos, pronaos si pridvor. Forma altarului este semicirculara, fiind lipsit de abside. Baza naosului este in forma dreptunghiulara, fiind, de asemenea, lipsit de abside. Din pronaos in pridvor se trece printr-o usa cu geamuri, in doua canate. In pronaos se afla un cafas la care se ajunge pe o scara ce porneste din pronaos.
Altarul este prevazut cu un singur geam, naosul cu doua geamuri laterale iar pridvorul are un singur geam.
In biserica se patrunde prin singura usa aflata in pridvor. Biserica are dusumea din scandura de brad.
Biserica este lipsita de pictura murala, cu exceptia Pantocratorului de pe bolta naosului pictat in ulei pe panza. Aceasta singura pictura este realizata de pictorul Zelinschi din Huta.
Catapeteasma bisericii este construita din lemn de tei si pictata in ulei in stil bizantin. Icoanele de pe catapeteasma sunt demontabile. Pictura a fost realizata in anul 1934 de catre pictorul Zelinschi.
Biserica este lipsita de obiecte cu valoare istorico-artistic.
Alte informații:Satul Esanca apartine orasului Darabani, jud. Botosani. A luat fiinta in 1916 prin asezarea locuitorilor veniti din satele Tarnauca, Buda, Lunca, Movila si altele, pe loturile cumparate de la Casa Rurala, ale orasului Darabani.
Satul este asezat pe un deal si se afla la o distanta de 38 km de orasul Dorohoi, si la 5 km de raul Prut. Pe vremuri mosia satului a fost proprietatea familiei Bals.
Nr. vizualizări:15640
Data ultimei vizualizări:2023-03-20 06:49:52
Data ultimei actualizări:2007-11-16 22:17:29
Data încărcării pe sit:2007-11-16 22:17:29
Nr. Mesaje:1
Amintiri:
(2009-02-21)
Ma numesc Ailinca Catalin si ma bucur sa gasesc pe internet locuri dragi sufletului meu sa vad prima BISERICA din viata mea in care am deschis ochii sufletului si am rostit prima rugaciune din viata mea.
Ma bucur sa vad realizarile dumneavoastra

DUMNEZEU SA VA AJUTE, sa terminati biserica!
cu deosebita BUCURIE IN SUFLET CATALIN fiu al acelor LOCURI de care sant legat cu amintirile mele din copilarie
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-11-22
Contor: 143

Biserica veche - Vedere din lateral
Foto: Nenișcă Ghiță