Agapia-Manastire :: Schitul Agapia Veche - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Agapia Veche
Agapia-Mânăstire
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Agapia-Mânăstire
Comună:Agapia
Județ:Neamț
Cod poștal:617005
Persoană de contact :Monahia Fanuria Horătău
Telefon :0730... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:agapiaveche.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.Agapia.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Schimbarea la Față
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Acest asezamant de cult este situat catre nord, la cca. 2 km de Manastirea Agapia (Agapia din Vale) , intr-o poiana adapostita. Inceputurile vietii monahale au facut-o calugarii sihastri. In a doua jumatate a secoului XIV-lea, acestia, sub conducerea cuviosului Agapie, au ridicat un schit din lemn, pe locul numit astazi "Livada parintilor". De la acest sihastru si-au primit numele manastirea, muntii din jur, valea cu paraul si mai apoi satul si comuna.
La sfarsitul secolului al XV-lea, s-a construit o noua biserica din lemn si cateva chilii pe actualul loc, numit "Poiana lui Eufrosin".
Cu timpul, numarul sihastrilor s-a marit si biserica a devenit neincapatoare. De aceea, la mijlocul secolului al XVI-lea, domnitorul Moldovei, Petru Rares si doamna Elena au contribuit la constructia unei noi biserici din piatra, pe locul celei vechi, pe care au inzestrat-o cu odoare si mosii.
Pana in secolul al XVII-lea, manastirea a avut o perioada de glorie, fiind un important lacas de inchinaciune si de cultura. Aici au ucenicit si au invatat multi feciori de boieri si domni, unii dintre ei ajungand episcopi, mitropoliti sau domnitori ai Moldovei. Printre ei se numara si domnitorul Aron-Voda (1591-1595) , de care se leaga legenda incrustata cu litere vechi si cam sterse de vreme, pe o stanca ce este cunoscuta sub numele de "Piatra lui Aron-Voda", situata cam la jumatatea distantei, pe drumul ce duce de la Agapia din Deal la Agapia din Vale. Acesta "in junetea sa invata carte de la unchiul sau, staretul Siluam". Intr-o noapte, "iesi pe ascuns din maastire si pe cand se intorcea, pe la miezul noptii, ca sa fie la Utrenie, fie surprins in acest loc de mosul sau si pedepsit. Junele rusinat fugi de la manastire si nu mai veni acolo, pana ce nu a ajuns la domnia tarii, cand milui manastirea si reinnoi daniile ce avea de la domnii predecesori" (Eustochia Ciucanu, 1988) .
Terenul instabil si spatiul de extindere limitat au determinat, in secolul al XVII-lea, stramutarea in vale a calugarilor, gospodariilor si anexelor. Manastirea Agapia din Deal a ramas o sihastrie, un salas al schivnicilor batrani, iubitori de liniste si de viata aspra pustniceasca. Biserica, cazuta in ruina, cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", a fost reconstruita si ctitorita in anul 1680 de Anastasia Doamna, sotia lui Gheorghe Duca-Voda, adaugandu-i un nou hram, "Schimbarea la Fata a Domnului" (6 august) , care se pastreaza si astazi. Deplasarile de teren de pe teritoriul manastirii au produs stricaciuni mari, necesitand numeroase consolidari si renovari.
In perioada anilor 1990-1994, au fost necesare demolarea bisericii si inaltarea unui nou lacas, pe o temelie de beton armat, placata cu piatra, bine implantata in roca muntelui. Biserica, mult mai inalta si mai incapatoare este construita din barne groase din brad, imbracate in exterior cu dranita, cu pereti ornamentati, cu un brau sculptat, din stejar.
In interior, peretii tencuiti sunt pictati in fresca. Catapeteasma, din stejar masiv, este frumos ornamentata prin sculptura. Din vechile constructii a ramas turnul-clopotnita din secolul al XVII-lea, o constructie masiva din piatra, cu o inscriptie ce dateaza de la Anastasia, doamna lui Duca-Voda.
Sihastria de la Agapia Veche a fost un nucleu de credinta ortodoxa si de cultura romaneasca, in care pustnicii au trait intr-o desavarsita pietate, unii dintre ei fiind proslaviti dupa moarte, in randul sfintilor: cuviosul Agapie Sihastrul, cuviosul Eufrosin Sihastrul, sihastrii din muntele Scaunele (situat pe obcina, un kilometru mai sus de Agapia Veche) , cuviosii parinti Evloghie, Pirmen, Mihail, Vasile si Paisie (sec. XVI-XVII) , Sfantul Rafail, Sfantul Partenie si altii. (Prostosinghel Ioanichie Balan, 1990)
Alte informații:De la Văratic se ajunge la Mănăstirea Agapia fie pe scurtătura tăiată prin pădure către nord, trecând prin Filioara (DC 168) , fie revenind în șoseaua națională, pentru ca după 4 km să ne îndreptăm spre vest pe DJ 155 D, fie pe un drum forestier de un pitoresc deosebit. Față de Piatra Neamt, mănăstirea se află la 43 km, iar față de Târgu Neamț la 9 km.
Mănăstirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute și mai apreciate monumente din această parte a țării, căutat de un mare număr de vizitatori dornici să vadă o străveche vatră de credință și cultură, dar și un neprețuit tezaur de artă, unic prin capacitatea sa de a dezvălui specificul și originalitatea spiritualității românești.
Puțini știu însă că începuturile acestui vestit așezământ monastic, ce izvodește parcă din peisajul mirific pe care-l desfășoară Muntele Muncelu, Dealul Mare și Dealul Crucii, sunt strâns legate de existența unui schit ce-a dăinuit până astăzi, la o distanță de aproximativ 2 km, într-o poiană ce te îmbie la popas pe poteca de peste munte care leagă valea Agapiei de valea pârâului Secu.
Tradiția, consemnată și în unele vechi manuscrise, a păstrat numele sihastrului Agapie care, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, ar fi ridicat împreună cu ucenicii săi o bisericuță de lemn pe locul astăzi numit "Livada părinților". Numele acestui monah, care în limba greacă înseamnă "drag", "dragoste" (față de aproape) , s-a transmis nu numai obștii isihaste pe care a condus-o, ci și munților din jur, pârâului și mai apoi așezării din vale.
Distrusă de o avalanșă de zăpadă chiar într-o zi de Paște, biserica lui Agapie a fost refăcută pe o altă temelie în "Poiana lui Eufrosin" aflată în apropiere, primind hramul puțin obișnuit "Minunea Arhistrategului Mihail din Colose", care se mai serbează și astăzi în ziua de 6 septembrie. Abia la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui următor s-a construit o biserică pe actualul amplasament al sihăstriei de la Agapia din Deal (Agapia Veche) , atunci când și biserica din "Poiana lui Eufrosin" s-a ruinat și nu a mai putut fi folosită.
Manastirea Agapia Veche sau Agapia din Deal.
Cod Monument:NT-II-a-B-10584.02
Informații conexe:ZIARULLUMINA.RO: Bisericuțele din satul măicuțelor (Articol)
Știri despre biserică:

»  Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche (2016-07-21)

 Închide 

Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche

[2016-07-21]
de Iulian Dumitrascu

În Colecția Acatiste și vieți de sfinți a fost publicată la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă lucrarea Viața și Acatistul Sfinților Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia Veche.
Sfântul Rafael s-a născut, după unele izvoare, în satul Bursucani, din ținutul Bârladului, fiind fiul unor părinți virtuoși și de neam bun. Faima despre viața duhovnicească înaltă a călugărilor din „Mănăstirea lui Agapie”, trecând de hotarele Moldovei și chiar dincolo de Carpați, atrăgea pe mulți iubitori de Hristos. Cuviosul, ascultându-și chemarea lăuntrică și purtând întru sine frica de Dumnezeu, vine aici cu dorința de a urma calea cea strâmtă și mult bătătorită de sihaștrii cei din veac.
Părintele Partenie este și el numărat în rândul egumenilor Agapiei. Mulți călugări și pustnici s-au mântuit prin rugăciunea și povățuirea sa blândă. Era luminat și plin de toată înțelepciunea, că, având dragoste de Sfintele Scripturi și de cărțile Sfinților Părinți, s-a îngrijit ca frații din obște să nu fie lipsiți de aceste comori neprețuite în vremuri când cu anevoie și cu mare cheltuială se dobândeau.
Volumul poate fi cumpărat de la de la Librăria Cărților Bisericești (Intr. Miron Cristea nr. 6), Magazinul Ortodoxia (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), Galeriile Cuvântul Vieții (Calea Victoriei, Nr. 28), Magazinul Librăria Ortodoxă (B-dul Regina Maria, Nr. 1) sau prin comandă pe internet la adresa magazin@editurapatriarhiei.ro

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3400, Ultimul acces: 2020-08-07 21:59:13

»  Agapia Veche, un loc sfințit de nevoințele pustnicilor (2012-07-21)

 Închide 

Agapia Veche, un loc sfințit de nevoințele pustnicilor

[2012-07-21]
La Mănăstirea Agapia, din județul Neamț, are loc, astăzi, 21 iulie 2012, începând cu ora 7:00, procesiunea închinată Sfinților Rafael și Partenie, care se va încheia la Schitul Agapia Veche. Sutele de credincioși care vor urca munții, lăudând ocrotitorii acestui vechi așezământ monahal, vor lua parte apoi la Sfânta Liturghie săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina.
Manifestările religioase, dar și culturale ce au precedat procesiunea închinată sfinților protectori ai meleagurilor nemțene au debutat joi, marcând prăznuirea a 370 de ani de la sfințirea temeliei bisericii Mănăstirii Agapia, 150 de ani de la sfințirea picturii acesteia, precum și pomenirea lui Nicolae Grigorescu, pictorul bisericii, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc astăzi, 21 iulie, 105 ani.
Astfel, joi, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit noul muzeu al Mănăstirii Agapia, denumit Muzeul de Artă 'Nicolae Grigorescu', și Casa Memorială 'Alexandru Vlahuță'. Ieri, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, IPS Teofan, alături de Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și un sobor de preoți și diaconi, a resfințit biserica mare a Mănăstirii Agapia, cu hramul 'Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil'. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat și o slujbă de Parastas pentru ctitorii sfântului lăcaș și pentru pictorul Nicolae Grigorescu. Manifestările religioase și culturale se vor încheia astăzi, cu procesiunea închinată Sfinților Rafael și Partenie, urmată de Sfânta Liturghie, care se va săvârși la așezarea monahală de la Agapia Veche.
Un loc sfințit de nevoințele pustnicilor
Sihăstria de la Agapia Veche a fost, de-a lungul veacurilor, un extraordinar nucleu de credință ortodoxă și de cultură românească, numeroși pustnici care s-au nevoit pe aceste meleaguri fiind proslăviți și trecuți mai apoi în rândul sfinților. Despre Agapia Veche, mitropolitul Nicodim al Moldovei spunea că 'este un loc sfințit, în care s-au nevoit, în evlavie și cu trudă grea, mulți pustnici și au petrecut vremea de ucenicie viitorii domnitori și mitropoliți ai Moldovei'. 'Agapia Veche înfățișează una dintre cele mai vechi așezări călugărești ale Moldovei. Aici s-au nevoit pustnici care au trăit în evlavie și cu trudă grea. Aici au învățat și petrecut vremea de ucenicie viitorii domnitori și mitropoliți ai Moldovei. Aici s-au proslăvit cei trei Sfinți Cuvioși Rafael, Partenie și Ioan de la Râșca, și până acum două veacuri stăruia de datină închinarea solemnă și obștească la sfintele lor moaște, așa cum ne-a lăsat scris marele mitropolit Dosoftei', descria, pe scurt, această așezare monahală atât de încărcată duhovnicește mitropolitul Nicodim al Moldovei și viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
Nici o încercare nu a putut rupe firul vieții duhovnicești
La fel ca și pe Ceahlău, muntele sfânt al Ortodoxiei românești, împrejurimile Agapiei poartă urmele trecerii spre viața veșnică a pustnicilor și monahilor care au viețuit pe aceste meleaguri, numele lor rămânând în hotarnicile vechi și în locurile unde s-au nevoit: pustnicul Agapie, care a dat și numele acestor locuri, muntele Chiriac, muntele Veniamin, muntele Prohor, poiana lui Serghie, poiana lui Pahomie, poiana lui Eufrosin sau poiana Scaunele, unde domnitorii moldoveni veneau să ceară sfat, la vremuri de cumpănă, cuvioșilor care viețuiau aici. 'Monahii Agapiei, printre care Sfinții Rafael și Partenie, pe care îi pomenim astăzi, au rămas renumiți pentru viața lor de mare sfințenie și, oricât de mari au fost încercările la care au fost supuși, viața monahală nu s-a pierdut niciodată aici. Nici avalanșele, nici surpările de teren sau alte încercări trimise de Dumnezeu, care au făcut ca așezarea monahală să fie refăcută sau strămutată în repetate rânduri, nici năvălirile păgâne nu au putut întrerupe viața monahală de aici. Părinții care se nevoiau în pustie pe aceste meleaguri reveneau mereu și reînnodau șirul. Tocmai de aceea, mereu a dăinuit aici această atmosferă de pace, de liniște și de rugăciune, care îmbie și atrage orice pelerin. Noi ne rugăm și dăm ascultare, pentru a păstra în continuare neschimbat acest tezaur duhovnicesc moștenit de la sfinții părinți, și le spunem pace celor care vin, bucurie celor care rămân și binecuvântare celor care pleacă', spune monahia Fanuria Horătău, egumena Schitului Agapia Veche, așezare monahală ce numără în prezent 35 de viețuitoare.
Sfinții Cuvioși ai Agapiei Vechi
Despre Cuviosul Rafael se spune că s-a nevoit în străvechiul așezământ călugăresc Agapia din Deal, în veacul al XVI-lea, fiind cinstit încă din secolul al XVII-lea, mai ales în Moldova, ca unul dintre marii sfinți români, ale cărui sfinte moaște le-a căutat, spre a le săruta, însuși Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei. Despre Sfântul Cuvios Partenie, vrednic urmaș al sihaștrilor din Munții Agapiei, se spune că a viețuit în aceste locuri în veacul al XVII-lea. Mărturie a viețuirii sale sfinte și minunate este și faptul că, după trecerea la cele veșnice (1660), trupul fiindu-i dezgropat, după rânduiala strămoșească, a fost găsit nestricat și se spune că multe minuni s-au întâmplat la mormântul său. Acești doi mari luminători ai călugărilor întregesc șirul părinților din veac ce s-au sfințit prin mari nevoințe în 'Mănăstirea lui Agapie' și în împrejurimile ei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 7683, Ultimul acces: 2020-08-07 21:59:13

»  Sfinții Rafail și Partenie, sărbătoriți la Schitul Agapia Veche din județul Neamț (2011-07-20)

 Închide 

Sfinții Rafail și Partenie, sărbătoriți la Schitul Agapia Veche din județul Neamț

[2011-07-20]
Biserica noastră îi pomenește mâine, 21 iulie, pe Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia Veche. Cu acest prilej, la Schitul Agapia Veche al Mănăstirii Agapia din județul Neamț, va fi oficiată în această seară slujba Privegherii de către un sobor de preoți.
Mâine programul liturgic va continua cu Ceasurile, slujba Acatistului și Sfânta Liturghie. Sfinții Rafail și Partenie de la Agapia Veche sunt prăznuiți pentru al patrulea an consecutiv, după ce au fost canonizați, alături de alți șapte sfinți nemțeni, în ședința Sfântului Sinod din 5-7 martie 2008.
Canonizarea locală a celor doi sfinți a avut loc pe 21 iulie 2008, după Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi din țară și străinătate.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 8149, Ultimul acces: 2020-08-07 21:59:13


Nr. vizualizări:9396
Data ultimei vizualizări:2020-08-07 21:59:14
Data actualizare:2016-07-26 09:40:36
Data încărcării:2007-12-15 23:15:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:64
Fotografi:Alexandru Losonczy: 44, Yair Karelic: 8, Ioana Ursache: 7, Voluntar: 3, Maria Draper: 1, Luminița Moruz: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2010-07-18
Contor: 201

Vedere de ansamblu
Foto: Yair Karelic

Data: 2007-11-03
Aparat: Nikon D80
Info: sursa: www.visualquests.com
Contor: 159

Vedere de ansamblu
Foto: Ioana Ursache

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 65

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-07-13
Aparat: Hewlett-Packard HP PhotoSmart R727 (V01.00)d
Contor: 99

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar

Data: 2019-11-08
Aparat: 36_nt_agapia_mandeal_0016FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 47

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 41

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 42

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Contor: 43

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2010-07-18
Contor: 107

Vedere din spate
Foto: Yair Karelic

Contor: 0

Vedere dinspate
Foto: Luminița Moruz

Data: 2010-07-13
Aparat: Hewlett-Packard HP PhotoSmart R727 (V01.00)d
Contor: 81

Vedere din spate
Foto: Voluntar

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 45

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 41

Vedere din spate
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2019-11-08
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 45

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4