Petru Voda :: Manastirea Paltin - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Paltin
Petru Vodă
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Petru Vodă
Comună:Poiana Teiului
Județ:Neamț
Cod poștal:617346
Persoană de contact :Stavrofora Iustina Bujor
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @mmb.ro
Adresa web Biserica:paltin.mmb.ro
Adrese utile:www.mmb.ro, www.PoianaTeiului.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Mc. Pantelimon
Detalii:Manastirea Paltin este o manastire ortodoxa, cu obste de maici, aflata la foarte mica distanta de Manastirea Petru Voda. Fiind inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, manastirea adaposteste o obste de peste o suta de maici. Aceasta este defapt asezamantul sociaf-filantropic al Manastirii Petru Voda.
Inceputurile acestei manastiri-asezamant se regasesc undeva in jurul anului 2000, cand parintele Iustin Parvu, duhovnicul de la Manastirea Petru Voda, isi arata dorinta de a infinta un asezamant social-filantropic pentru romanii nevoiasi: copii fara familie, bolnavi si batrani. Initial nu s-a urmarit ridicarea unui asezamant monahal de mare amploare, parintele Iustin dorind numai a amenaja un loc simplu, unde cei nevoiasi sa fie mangaiati intru neputintele lor: oameni sarmani, oameni bolnavi si copii neajutorati, pentru care societatea nu a gasit loc, timp sau resurse.
Manastirea Poltin, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in centrul Asezamantului filantropic Petru Voda. Langa bisericuta de lemn se afla un spital, dotat cu toate cele necesare (laboratoare si cabinete medicale) , si un azil de batrani. Tot in incinta centrului monahal de la Paltin se afla astazi si o scoala pentru copii, unde cativa zeci de copii invata si locuiesc.
Pentru inceput, in anul 1999, parintele Iustin Parvu a amenajat un loc unde sa poata vietui cateva maici batrana, balnave si neputincioase, putin mai jos de manastirea Petru Voda. In timp, aici s-au retras si unele maici cu pregatire medicala corespunzatoare: maici cu studii superioare in medicina, in asistenta sociala si in pedagogie. Pe langa un corp smerit de chilii, locul s-a imbogatit si cu un paraclis, inchinat Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, pentru savarsirea sfintelor slujbe.
In anul 2003 se va pune temelia pentru o biserica mai mare, care va fi construita din lemn, pe o fundatie de piatra. Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost lucrata de cativa mesteri veniti chiar din Maramures. Aceiasi mesteri vor lucra si lemnul necesar celorlalte cladiri ale Asezamantului social-filantropic Petru Voda. In scurt timp, biserica va fi zugravita in fresca.
In ziua de 8 decembrie 2005, patriarhul Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a sfintit Biserica Sfintii Mihail si Gavriil, a Manastirii Petru Voda. Cu aceasta ocazie vor fi sfintite si unele cladiri ale Asezamantului, printre care caminul pentru copii, camin zidit intre anii 2000-2001. In ziua de 2 noiembrie 2008 a avut loc sfintirea Manastirii Paltin, de catre Preasfintitul Calinic Botoseneanul, la slujba participand si parintele Iustin Parvu, ocazie cu care el a si fost numit arhimandrit.
Din dorinta de a oferi un sprijin moral si material copiilor nevoiasi, Fundatia Petru Voda, intemeiata la initiativa parintelui Iustin Parvu, a reusit, prin mila si ajutorul lui Dumnezeu, sa construiasca un asezamant pentru cativa zeci de copii saraci, lipsiti de cele mai elementare mijloace de acces la educatie. Fie ca invata, se joaca sau se roaga, copii de la Manastirea Paltin se afla neancetat sub Acoperamantul Maicii Domnului.
Maicile din Asezamantul Petru Voda se nevoiesc neancetat inspre mantuire, din zori si pana in miez de noapte; toata ziua se ocupa de copii si de batrani, in vreme ce noaptea o inchina intotdeauna rugaciunilor, slujbelor si nevoilor personale. Slujba incepe in fiecare zi, la miez de noapte, si tine pana la ora 04. 00. Randuiala slujbelor din manastire urmeaza fidel regulile Sfantului Sava cel Sfintit.
Pentru slujirile social-filantropice, maicile indeplinesc si multe alte ascultari, precum: gradinaritul, cresterea animalelor, broderia, croitoria, zugravirea de icoane, culegerea si editarea de materiale scrise. O parte dintre maici se ocupa cu prelucrarea plantelor medicinale, in cadrul unui laborator, acestea prepara medicamente naturiste.
Momentan inca se mai lucreaza la imbunatatirea conditiilor din Asezamantul socio-medical (spital) , dorindu-se si zidirea unei noi cladiri, pentru batrani. In anul 2006 s-a inceput construirea unei noi cladiri sociale, care va avea 40 de paturi, cabinet de medicina generala, o sala de tratamente si cobinet stomatologic, un ecograf, o farmacie si un minilaborator de analize medicale. Acest asezamant va avea un paraclis cu hramul Sfantului Ierarh Spiridon. Noua cladire se afla in faza de finalizare, urmand a fi dat in functiune cat mai repede.
Alte informații:Este doar un mic schit de maici cam la 3 km de Manastirea Hasca, de fapt un ospiciu de care au grija maicile, ucenice ale pr. Iustin Pârvu.
Nr. vizualizări:6531
Data ultimei vizualizări:2021-03-04 05:21:37
Data ultimei actualizări:2016-07-26 11:39:57
Data încărcării pe sit:2007-12-16 01:53:52
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-08-23
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 172

Biserica de lemn
Foto: Mihaela Achiroaie