Viile Tecii :: Ruinele Bisericii Lutherane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Bisericii Lutherane
Viile Tecii
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Viile Tecii (maghiara: Kolozsnagyida, Nagyida, Ida) (germana: Aide, Großeidau, Grosseidau, Eyda)
Comună:Teaca
Județ:Bistrița-Năsăud
Cod poștal:427351
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Odata cu plecarea sasilor din tara si parasirea localitatilor locuite de ei, o serie de cladiri au intrat in paragina. Lipsa fondurilor sau nepasarea celor care le aveau in administrare a dus la distrugerea unei istorii de veacuri a prezentei sasilor in judetul
nostru.
Pe la mijlocul lunii ianuarie 2007, acoperisul Bisericii Evanghelice din localitatea Viile Tecii s-a prabusit. Aici nu mai sunt cetateni de etnie germana, iar lipsa fondurilor si neglijenta au adus cladirea bisericii, monument istoric - potrivit directorului Ioan Burcusel, de la Patrimoniu Cultural, intr-o stare deplorabila, acum nemaifiind in picioare decat turnul. 'M-as adresa in primul rand Parohiei Evanghelice din Bistrita, care are in tutela aceasta biserica. Cu toate ca i-am atentionat in scris si pe cei de la Sibiu despre ce se intampla la Viile Tecii, nu au luat nicio masura, iar biserica s-a prabusit', a declarat primarul Ilie Vultur.
De asemenea, si casa parohiala din Viile Tecii s-a prabusit. Atat timp cat a fost locuita de unul dintre membrii etniei germane, casa a fost intretinuta, dar odata parasita, cladirea a inceput sa se degradeze si sa se prabuseasca pe portiuni. Apoi a fost vanduta unei firme din Bistrita, care a demolat-o.
Nr. vizualizări:6724
Data ultimei vizualizări:2021-09-21 00:28:11
Data ultimei actualizări:2018-05-14 14:28:49
Data încărcării pe sit:2007-12-20 02:20:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2006-10-27
Contor: 269

Vedere din spate
Foto: Horațiu Nacu