Sorostin :: Biserica Lutherana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Lutherană
Soroștin
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Soroștin (maghiara: Sorostély) (germana: Schorstn, Schoresten, Schorsten, Schoresten, Schorosten, Schorstein)
Comună:Șeica Mică
Județ:Sibiu
Cod poștal:557256
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.seicaMica.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Detalii:Conform REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL JUDEȚULUI SIBIU, vechea biserică se afla la N de actualul edificiu de cult luteran, în grădina casei parohiale.
Conform relatărilor din secolul XIX, când ruinele erau încă vizibile, monumentul pare să fi fost un edificiu romanic, ridicat în secolul XIII.
Se menționează, în anul 1877, ferestre cu închidere în arc semicircular iar deasupra portalului de S, urme de frescă ce reprezintă patru sfinți, dintre care unul ține o carte în mână.
În biserica nouă, edificată în anul 1881, se păstrează obiecte de inventar liturgic din vechea biserică.
Altarul poliptic datat în jurul anului 1500, păstrează doar panourile pictate ce redau scene din ciclul Patimilor și din Viața lui Iisus. Pe panourile exterioare apare: Bunavestire, Adolația, Magii, Nașterea Mântuitorului, iar pe panourile interioare: Ghetsimania, Martelarea, Iisus la Caiafa, Prinderea lui Iisus, Drumul Crucii, Crucificarea, Așezarea în Mormânt. Predela reprezintă Cina cea de Taină. În descrierile din secolul XIX, sunt menționate inscripții astăzi dispărute.
Cristelnița din piatră fără inscripție, datată pe criterii stilistice în secolul XV.
Un clopot este datat la 1568. Fortificația este menționată doar într-o notiță din matricola bisericii, din jurul anului 1700, când se împart locurile pentru camere de provizii.
Din relatări verbale și observații în teren, se pare că biserica veche a fost înconjurată cu o curtină ovală simplă, prevăzută cu un singur turn ce apăra intrarea și era în același timp turn clopotniță.
Nr. vizualizări:4227
Data ultimei vizualizări:2022-01-24 12:07:58
Data ultimei actualizări:2015-10-13 13:51:42
Data încărcării pe sit:2008-01-19 00:39:37
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-25
Contor: 159

Vedere din lateral
Foto: Dan Deva