Orastie :: Biserica Sf. Ilie Tezviteanul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie Tezviteanul
Orăștie
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Orăștie
Județ:Hunedoara
Adresa:strada Mureșului
Cod poștal:335700
Persoană de contact :Pr. Silviu Lucian Bindea
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @emma.ro
Adrese utile:www.bru.ro/lugoj/, www.orastie.info.ro, , www.cjHunedoara.ro, www.prefecturaHunedoara.ro
Preot:Silviu Lucian Bindea
Hram:Sf. Ilie Tezviteanu, Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:În anul 2000, văzând că biserica noastră nu este restituită (nici până în prezent) , ne-am hotărât să începem construirea unui lăcaș de cult atât de necesar pentru comunitatea greco-catolică. Piatra de temelie a fost pusă de către Prea Sfințitul Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj în data de 4 iunie 2000, luându-se ca ocrotitor pentru acest sfânt lăcaș Profetul Ilie Tezviteanul.
Lucrările au fost începute pe vremea pontificatului servului lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea, în 22 noiembrie 2000.
În anul 2004, luna aprilie, a început slujirea în noua biserică, iar în 7 aprilie 2008 s-au finalizat lucrările în interiorul bisericii.
Actualmente Biserica greco-catolică "Sfântul Ilie Tezviteanul" este situată în strada Pricazului, are o arhitectură modernă, păstrându-se însă linia clasică; numără 1000 credincioși, preot paroh fiind Silviu Lucian Bindea protopop de Orăștie.

La 1698, Transilvania trece prin framantari politico-religioase, iar biserica romaneasca nu facea parte din cultele recunoscute, fiind numai tolerata. Romanii erau obligati sa renunte la ritul Bisericii - fiind contrar conceptiilor reformate - sa recunoasca intre Sfintele Taine numai Botezul si Cina Domnului, sa elimine cultul Sfintilor, icoanelor, ceremoniile de la inmormantare si cu deosebire sa invete Catehismul calvinesc.
Pe baza hotararii aduse la sinodul din februarie, la 21 martie 1697, s-a redactat declaratia prin care Biserica pravoslavnica romaneasca din Transilvania se uneste cu Biserica Romei:
"Noi Teofil cu mila lui Dumnezeu episcopul Bisericii romanesti din Ardeal si din partile Tarii unguresti lui impreunate si tot clerul aceleasi Biserici, lasam pomenire prin scris aevea aceasta tuturor carora se cuvine, cum ca in trecuta luna din februarie cand am avut sobor mare in Balgrad cu o inima am asezat ca sa ne intoarcem in sanul Maicii Bisericii romano-catolicesti si iarasi sa ne unim cu ea, toate acele primindu-le si crezandu-le , care ea le primeste, le marturiseste si le crede. Si mai intai marturisim acele patru puncte in care pana acum ne-am imperecheat" (urmeaza cele patru puncte privind Primatul papal, Purgatoriul, azima ca materie valida a Sf. Euharistii si Filioque) . Dupa aceasta marturisire, se cer de la imparat "privilejuri si scutinte, care le au nu numai preotii romano-catolici ci si arianii, luteranii si calvinii".
Dupa incheiere, declaratia este semnata de Teofil si 12 protopopi.
Aceeasi situatie era si la Orastie, care in anul 1733 avea o biserica si o casa parohiala. In anul 1810 biserica cea veche este distrusa de un incendiu. Dupa aceasta, preotul Ioan Popa ridica o alta biserica, iar in anul 1932, biserica fiind prea mica, incep constructia la o alta biserica, care va fi ridicata trei ani mai tarziu. In anul 1948 guvernul comunist scoate in ilegalitate biserica greco-catolica, ierarhia fiind obligata sa treaca la Biserica Ortodoxa.
Trecerea nu se face si ierarhii Bisericii, multi preoti, persoane consacrate si laici sunt arestati, iar bunurile trecute la biserica ortodoxa. Dupa revolutia din anul 1989 biserica greco-catolica isi recapata libertatea, fara a-i fi retrocedate bisericile si casele parohiale. Acelasi lucru se intampla si la Orastie, unde pana in anul 2000 slujbele au fost celebrate in locuri improprii.
In anul 2000, vazand ca biserica noastra nu este restituita (nici pana in prezent) , ne-am hotarat sa incepem construirea unui lacas de cult atat de necesar pentru comunitatea greco-catolica. Piatra de temelie a fost pusa de catre Prea Sfintitul Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj in data de 4 iunie 2000, luandu-se ca ocrotitor pentru acest sfant lacas Profetul Ilie Tezviteanul.
Lucrarile au fost incepute pe vremea pontificatului servului lui Dumnezeu Papa Ioan Paul al II-lea, in 22 noiembrie 2000.
In anul 2004, luna aprilie, a inceput slujirea in noua biserica, iar la 7 aprilie 2008 s-au finalizat lucrarile in interiorul bisericii.
Actualmente Biserica greco-catolica "Sfantul Ilie Tezviteanul" este situata in strada Pricazului, are o arhitectura moderna, pastrandu-se insa linia clasica; numara 1000 credinciosi, preot paroh fiind Silviu Lucian Bindea protopop de Orastie.
Nr. vizualizări:7134
Data ultimei vizualizări:2021-08-04 17:55:43
Data ultimei actualizări:2008-03-25 02:25:02
Data încărcării pe sit:2008-03-25 02:25:02
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2010-12-15
Aparat: NIKON E8800
Contor: 192

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu