Baia Mare :: Biserica Valea Rosie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Valea Roșie
Baia Mare
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Baia Mare
Județ:Maramureș
Adresa:strada Valea Rosie Nr. 2
Cod poștal:430145
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiammsm.ro, www.baiaMare.ro, www.cjMaramures.ro, www.prefecturaMaramures.ro
Preot:Cristian Stefan-Ioan, Coroian Fabian, Lazar Marius-Alexandru
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:Biserica „Sf. Ap. Petru si Pavel” (Valea Rosie) a început sa fie construita prin anul 1937-1938. Hotarârea credinciosilor a fost sustinuta si de conducerea Trustului Minier Valea Rosie, director fiind domnul Gheorghe Suciu. Cei care au trait acele vremuri au afirmat ca minerii s-au angajat sa presteze voluntar câte cinci zile de munca si sa contribuie cu un salariu lunar.
Locul pe care se afla biserica era o mlastina si nu apartinea cuiva. Mesterul constructor a fost un om simplu din Seini, pe nume Gheorghe Oros, recunoscut pentru bisericile ridicate anterior.
Slujbele au început sa fie savârsite în noua biserica începând cu anul 1940, primul preot titular fiind pr. dr. Vasile Tiplea. Din anul 1945 i-a urmat întru slujire preotul Stefan Ilies, care a pastorit pâna în anul 1950, când a venit la aceasta Parohie preotul Gheorghe Lupsa. Dânsul a avut cea mai lunga pastorire, care a durat pâna în anul 1984. În timpul pastoririi Prea Cucerniciei Sale s-a confectionat primul iconostas, a fost pictat altarul, s-a zugravit biserica de catre pictorul Alexandru Zieberth, s-a cumparat un clopot, s-a reparat exteriorul, s-a împrejmuit curtea bisericii, iar la 31 mai 1953 biserica a fost târnosita de catre P. S. Sa Valerian Zaharia – episcopul ortodox de Oradea.
Întrucât numarul credinciosilor a crescut, în anul 1970 se înfiinteaza al doilea post de preot, care a fost ocupat de preotul Ioan Stiru, datorita caruia a fost înfiintat corul bisericii noastre.
Din anul 1978 parintele Stiru s-a transformată sferat la Catedrala de pe strada V. Lucaciu, locul dânsului fiind luat de catre preotul Ioan Filip, care a slujit la aceasta biserica pâna în anul 2005. Dupa pensionarea parintelui Lupsa, din anul 1984 a fost numit preotul Marius Lazar, o voce deosebita si care si-a adus o însemnata contributie la ridicarea nivelului calitativ al corului bisericii.
În momentul de fata, preotii slujitori sunt: pr. dr. Cristian Stefan – paroh, pr. Fabian Coroian si pr. Marius Lazar jr.
Dupa anul 1990, a fost refacuta întreaga pictura, s-au efectuat lucrari la sarpanta, s-au executat tencuieli exterioare, s-a refacut gardul împrejmuitor, s-a introdus sistemul de încalzire centrala, s-a amenajat curtea interioara, s-a ridicat o cladire noua cu sala pentru cor, birou parohial si grup social, s-au schimbat geamurile la biserica, s-a pavat soleea si altarul cu marmura si a fost dotata biserica cu vesminte si odoare noi.
Nr. vizualizări:3582
Data ultimei vizualizări:2021-09-22 05:51:05
Data ultimei actualizări:2008-09-23 22:01:54
Data încărcării pe sit:2008-09-23 22:01:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-04
Contor: 150

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru