Cluj-Napoca :: Biserica de Lemn Petrindu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn Petrindu
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:Aleea Muzeului Etnografic
Cod poștal:400114
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Pogorârea Sf. Duh
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica de lemn din Petrindu a fost transferată în Parcul Etnografic Național "Romulus Vuia", din Cluj-Napoca în 1965. Construcția datează din secolul 18.
Alte informații:Biserica de lemn din Petrindu a fost ridicată în secolul 18, cel mai probabil în a doua jumătate. Datorită valoroasei picturi interioare biserica a fost salvată prin transferare în Parcul Etnografic Național "Romulus Vuia" din Cluj-Napoca în anul 1965.
Pictura a fost executată în 1835 de unul dintre cei mai cunoscuți zugravi ardeleni, Dimitrie Ispas de la Gilău. O primă pisanie se poate vedea pe dosul intrării, în tindă, care din cauza stării de conservare se poate citi doar parțial. Cu ajutorul însemnărilor lui Atanasie Popa se pot reconstitui următoarele date: „Eu zug[ravul Di]mitrie I[sp]as mă rog de iartăciun[e] la toată clejia, de am greșit c[eva s]ă f[ac]ă bine să iarte ca milos[tivul Dumnezău să iert]e [și păcatele dumilor voastre. 1835 iulie 10]”. [1] Peste intrarea în navă se poate citi fragmentul rămas după înălțarea golului ușii: „Această s. b. sau inceput a să zugrăvi . . . ”. Pe dosul aceleiași intrări, în naos, se pot citi următoarele: „Decean Toader și Mărie Boan, [Timift]e . . . Iosip, Popa Gligor, Boșca Gheorghie, Mulduvan Ioan, Giurgi Onuț și sau zugrăvit prin . . . ”. [2] Pictorul s-a semnat în fiecare pisanie însă timpul și schimbările i-au șters numele din aproape toate locurile. Într-un singur loc s-a păstrat nealterată semnătura lui, pe ușile împărătești, unde se poate citi însemnarea: „1835 Ispas Dimitrie zugrav”.
În interiorul bisericii se păstrează o strană din biserica de lemn din Someșu Rece, pictată de același zugrav la o dată necunoscută, pe a cărui față se pot citi următoarele: „Această strană o au plătit Duma Toader, ca să îi fie pomană la to[t neamul lui. ] Cine să vor întâm[p]la a fi preuț la acestă s. b. să fie datori a ciare . . [ru]găciuni la acești omeni Teodor, Marie. Dimitrie Ispas ot Gilău. ” Strana a fost adusă în această biserică deoarece pe ea apare locul de origine al pictorului zugrav, în localitatea Gilău, din apropierea Clujului.
Cod Monument:CJ-II-a-B-07461
Nr. vizualizări:4669
Data ultimei vizualizări:2021-07-27 17:56:52
Data ultimei actualizări:2019-12-09 19:34:23
Data încărcării pe sit:2008-10-01 21:37:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-10-22
Aparat: Canon Canon PowerShot A75
Contor: 147

Vedere din spate
Foto: Bogdan Ilieș