Roman :: Institutul Teologic Franciscan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Institutul Teologic Franciscan
Roman
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Romano-catolic
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Ștefan cel Mare nr. 268b
Cod poștal:611040
Telefon :0233... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @ofmconv.ro
Adresa web Biserica:itrcf.ofmconv.ro
Adrese utile:www.ERCIS.ro, www.primariaRoman.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Hram:Sf. Francisc de Assisi
Stil arhitectonic:Modern
Detalii:Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, demn urmaș al Academiei „Sfântul Bonaventura” din Luizi-Călugăra, și-a deschis porțile în ziua de 2 mai 1990, în localitatea Nisiporești, județul Neamț, începând cu toamna anului 1991 să fie transferat la Roman. Institutul și-a început activitatea universitară pe baza circularei nr. 50 din 15 iulie 1991, emisă de părintele provincial Iosif Sabău, în urma decretului diecezan nr. 1026 din 20 august 1991, emis de Excelența Sa Petru Gherghel, Episcop de Iași, și pe baza H. G. nr. 92 din 1992. Din anul 1995, Institutul nostru este afiliat la Facultatea Pontifical㠄Sfântul Bonaventura” din Roma, iar începând cu anul universitar 2000-2001 a obținut, din partea Consiliului Național de Evaluare Academică și Acreditare, autorizația de funcționare provizorie.
Știri despre biserică:

»  Celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate la Roman (2018-02-06)

 Închide 

Celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate la Roman

[2018-02-06]
06.02.2018, (Catholica) - inică, 4 februarie 2018, la mănăstirea „Sfânta Maria a Îngerilor” a Surorilor Clarise, a avut loc celebrarea Zilei Mondiale a Vieții Consacrate a persoanelor consacrate din zona Roman, la care au luat parte preoți, frați și surori, aparținând diferitor ordine și congregații religioase care activează în Roman și în localitățile din împrejurimi.
Momentul a fost deschis prin Sfânta Liturghie prezidată de pr. Lucian Horlescu OFMConv, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan. La cuvântul de învățătură, pr. Lucian a subliniat importanța găsirii unui echilibru în viața noastră de credință, mai ales pentru persoanele consacrate, avându-l ca model pe Isus Cristos, care, așa cum ni-l prezintă evanghelia din această zi, după ce a predicat mulțimilor și le-a făcut bine prin vindecările săvârșite, s-a retras singur în rugăciune.
După Sfânta Liturghie a urmat o meditație cu tema „Primatul lui Dumnezeu”, susținută de pr. Leon Budău OFMCap, maestru de formare al postnovicilor capucini din Roman. În această prelegere, părintele Leon a amintit cele trei aspecte ale celebrării Zilei Mondiale a Vieții Consacrate, indicate de sfântul Papă Ioan Paul al II-lea: întâi de toate, nevoia de a-i aduce laudă și mulțumire lui Dumnezeu într-un mod solemn, pentru darul vieții consacrate; al doilea aspect îl constituie promovarea cunoașterii și a aprecierii vieții consacrate de către întregul popor al lui Dumnezeu și, în sfârșit, invitația adresată persoanelor consacrate să celebreze faptele pe care Domnul le-a săvârșit în ele.
Persoanele consacrate sunt chemate într-un mod mai deosebit să dea mărturie despre primatul lui Dumnezeu, al spiritualității, într-o lume orbită de materialism. Această mărturie este dată în raport cu drumul nostru personal, față de comportamentul nostru comunitar și social și, nu în ultimul rând, față de roadele pe care le aduce trăirea acestui primat al lui Dumnezeu, care este o experiență de pace și seninătate interioară, concretizată în timpul oferit lui Dumnezeu, în momentele de rugăciune și de tăcere. Totodată, s-a subliniat importanța vieții în fraternitate, care este locul posibilității relațiilor autentice, de durată, gratuite și fidele. Fraternitatea trebuie să manifeste dăruirea persoanei consacrate față de Cristos și față de frați, în viața de fiecare zi.
După meditație, a urmat recitarea rugăciunii „Angelus” și prânzul, care a constituit și un moment prielnic de fraternitate și de recreere. Programul acestei zile s-a încheiat cu un moment de adorație. (fr. Iulian Ghiurca OFMCap pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 519, Ultimul acces: 2019-10-16 14:56:56

»  Provincia franciscan㠄Sf. Iosif” în sărbătoare (2017-03-22)

 Închide 

Provincia franciscan㠄Sf. Iosif” în sărbătoare

[2017-03-22]
22.03.2017, Roman (Catholica) - Institutul Teologic Franciscan din Roman, în ziua de 20 martie 2017, Provincia „Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria”, a sărbătorit solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Provinciei franciscane. Sfânta Liturghie a fost celebrată de fr. Teofil Petrișor, Ministru provincial, în prezența a numeroși frați-preoți concelebranți. La această Liturghie pe lângă profesori, studenți, elevi, persoane consacrate și mulți credincioși am avut deosebita bucurie de a-i avea în mijlocul nostru pe frații novici de la Prăjești.
Sfânta Liturghie a fost animată de către frații de la Institut. La începutul predicii, pr. Virgil Blaj (secretar provincial), a amintit de Enciclica Redemptoris Custos, a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Potrivit acestei enciclice, nimeni, cu excepția Sfintei Fecioare Maria, nu a participat într-un mod atât de aproape la misterul Întrupării și Răscumpărării de către Fiul lui Dumnezeu venit în lume, cum a participat Sfântul Iosif. Acesta a participat ca soț al Preasfintei Fecioare Maria și tată purtător de grijă a lui Isus. De asemenea Sfântul Iosif s-a îngrijit atât de bine, a ocrotit-o, a protejat-o într-un mod excepțional și exemplar pe mama Fiului lui Dumnezeu. Calitățile umane pe care Sfântul Iosif le-a avut nu au fost suficiente fără credința sa. Noi ce fel de credință avem? Noi cum credem? Motivul principal pentru care îi celebrăm pe sfinții este să le urmăm exemplu. Pr. Virgil Blaj a schițat portretul Sfântului Iosif pornind de la Scrisoarea către Evrei, care face un elogiu al oamenilor de credință, deși nu amintește nimic de Sfântul Iosif. Așadar, prezentând faptele lor de credință ca fiind drepte, și Sfântul Iosif este reprezentat, prin urmare, ca fiind un bărbat drept. Scrisoarea către Evrei, specifică faptul că cel drept trăiește din credință. Un astfel de exemplu este și Sfântul Iosif care s-a îngrijit de Fiul lui Dumnezeu.
În ultima parte a predicii a fost reliefat faptul că cei chemați de Dumnezeu au arătat disponibilitate, iar acest lucru presupune o detașare de lume. „Iosif Fiul lui David, nu te teme să o iei pe Maria”! O altă însușire este ascultarea iar Iosif a trăit în ascultarea credinței, pentru că a ascultat de Îngerul Domnului. Ascultarea este necesară pentru împlinirea noastră ca oameni în fața lui Dumnezeu. Credința implică și așteptarea potrivit Sfintei Scripturi. Dumnezeu își îndeplinește promisiunile la timpul și momentul său, nu atunci când dorim sau așteptăm noi. Sfântul Iosif, ne învață că prin discreție lăsăm loc lui Dumnezeu în viața noastră. Un ultim aspect este slujirea care este o condiție esențială pentru a intra în Împărăția Cerurilor. Un îndemn a fost adresat tuturor acela de a trăi din credință, urmând exemplul sfântului Iosif, de a trăi în ascultare și slujire.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, pr. provincial Teofil Petrișor, a ținut în primul rând să mulțumească tuturor fraților pentru implicare, trăirea în fraternitate și pentru slujirea în cadrul Provinciei Franciscane. Un alt cuvânt de mulțumire a fost adresat tuturor credincioșilor prezenți la această sărbătoare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 645, Ultimul acces: 2019-10-16 14:56:56


Nr. vizualizări:2175
Data ultimei vizualizări:2019-10-16 14:56:56
Data actualizare:2016-05-27 12:37:22
Data încărcării:2008-12-01 18:28:07
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:5
Fotografi:Mihaela Achiroaie: 5

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-11-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 44

Vedere de ansamblu
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-11-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 38

Vedere din față
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-11-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 27

Curtea interioară
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-11-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 36

Fațada
Foto: Mihaela Achiroaie

Data: 2008-11-08
Aparat: SONY DSC-H3
Contor: 30

Statuie Sf. Francisc de Assisi
Foto: Mihaela Achiroaie