Petrosani :: Biserica Sf. Gheorghe Salatruc - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe Sălătruc
Petroșani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Petroșani
Județ:Hunedoara
Adresa:strada Salatruc
Cod poștal:332000
Telefon :0254... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariapetrosani.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Patrascu Octavian
Hram:Sf. M. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în jur de 1788.
Fost tencuită în 1981 și repictată de Petru Iacobescu din Timișoara.
Alte informații:In Salatruc, candva un sat de jieni, asezat in lunca larga a Jiului, din jos de asezarea celor ce intemeiasera un sat, venind din Tara Hategului, de la Petros si carora oierii si crescatorii de vite din imprejurimi le ziceau ”Petroseni”, in a doua jumatate a sec. al XVIII-lea s-a inaltat o biserica de lemn cu hramul ”Sf. Mucenic Gheorghe”.
Planul lacasului este cel dreptunghiular, cu absida decrosata, poligonala, cu cinci laturi. Deasupra pronaosului se ridica o clopotnita modesta, cu foisorul inchis cu geam si un acoperis de tabla, piramidal.
Biserica a suferit importante modificari. A fost tencuita la interior, sacrificand probabil pictura murala existenta, i-au fost modificate ferestrele, invelitoarea acoperisului este de tigla, etc.
Din tampla pictata de popa Simion zugravul, se mai pastreaza icoanele imparatesti. De municipiul Petrosani, care s-a "apropiat" amenintator, pe momarlanii din Salatruc ii desparte, aparent doar paraul cu acelasi nume. In realitate, ii desparte un ocean, pentru ca ei si locuitorii blocurilor la "umbra" carora traieste satul fac parte din culturi diferite. I-am privit cu admiratie cun isi vad de treaba lor, cosindu-si
si carandu-si fanul, scotand vitele si oile la pasune, stand duminica la poarta si "zicand" din fluiera, in parfumul inconfundabil al staulului de oi si a grajdului vacilor, ignorand maret "cutiile de chibrituri" din beton, de peste vale. . .
Nr. vizualizări:3878
Data ultimei vizualizări:2023-12-08 07:08:16
Data ultimei actualizări:2019-01-14 12:34:40
Data încărcării pe sit:2008-12-02 01:23:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-10
Aparat: BenQ DC C520
Contor: 159

Vedere din lateral
Foto: Florin Dobrei