Galati :: Biserica Sf. Dumitru Badalan - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Dumitru Bădălan
Galați
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Galați
Județ:Galați
Adresa:strada Carpați nr. 8, cartier Bădălan
Cod poștal:800000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primaria.galati.ro, www.cjGalati.ro, gl.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Costica Cimpoiesu
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie
Detalii:Biserica Sf. Dumitru a fost ctitorită de Vasile Lupu, domn al Moldovei (1634-1653) . Nu se știe exact în ce an a fost construită, dar misionarul catolic Petru Bogdan Bakšic (Deodato) , aflat la Galați la 22 septembrie 1641 notează că în oraș „se află o biserică mare de zid și frumoasă, ridicată de domn și închinată Sfântului Mucenic Dumitru".

În 1642, domnitorul Vasile Lupu întărește dania lui Iane Zaraful pentru „Sfânta Mănăstire a domniei mele din târgul Galați, unde este hramul Sfântului slăvit Mare Izvorâtor de mir Dimitrie" iar în 1644, mănăstirea Sfântul Dumitru este numită într-un zapis „biserica domnească". Conform unei alte opinii, biserica a fost terminată în anul 1648.
Zidită cu piatră luată din castrul de la Bărboși și cărămidă, biserica a fost închinată Mănăstirii Vatoped de la Muntele Athos, ctitorie a aceluiași domnitor, iar construcția ei poate fi pusă în legătură cu aducerea în țară a moaștelor Sfintei Paraschiva, pe care domnitorul le-a primit în dar, în 1640, de la Patriarhia Constantinopolului pentru marile ajutoare bănești pe care acesta le oferise.
Aflată într-o stare accentuată de ruină, biserica a fost închisă la 24 aprilie 1886, fiind apoi dărâmată în 1894, din ordinul Ministerului Cultelor, iar catapeteasma mutată la capela Palatului Episcopal.
În același an, în cartierul Bădălan a fost construită o nouă biserică, în formă de cruce treflată cu absidele rotunde, având hramul Sf. Dumitru și sfințită la 13 noiembrie 1894, de către episcopul Partenie.
În perioada comunistă, casele din Bădălan au fost demolate, ca urmare a inițierii planului de sistematizare biserica fiind închisă și uitată până în anul 2007, când episcopul Dunării de Jos, dădea arhierească binecuvântare pentru ca în fostul cartier Bădălan să se reia rugăciunea.
Cu sprijinul nemijlocit al unor agenți economici și al unor creștini a fost împrejmuit locașul cu gard și s-a așezat, parțial, tabla pe biserică. A fost sfintita de episcopul Partenie. Primul slujitor a fost preotul Perju si ultimul slujitor a fost Preotul Stoian Dumitru. Ultimii 23 de ani Biserica Sf. Dumitru a fost parasita datorita inundatiilor. In anul 2007 la aceasta biserica s-a reluat activitatea misionara, preot paroh fiind numit Costica Cimpoiesu. Conform proiectului si autorizatiei din partea Primariei Galati urmeaza efectuarea lucrarilor de consolidare si amenajare la aceasta biserica.
Nr. vizualizări:14481
Data ultimei vizualizări:2023-09-29 18:25:58
Data ultimei actualizări:2023-01-05 13:15:24
Data încărcării pe sit:2009-03-17 03:57:06
Nr. Mesaje:3
Apreciere:
(2016-11-10)
Doamne ajuta!
Am fost in aceasta biserica de la inceputul refacerei.
Il cunosc pe parintele Cimpoiesu Costica de multi ani. Se ruga pentru toata lumea.
Cunosc si pe d.na preoteasa Alexandria Cimpoesu (mi.a fost si colega de seviciu in anii 1970).
Mai rar ppreoteasa sa stea tot timpul in biserica si sa cante toate liturghiile pe de rost .
Am fost si in.postul pashtelui cu .colivele .am fost la Denii ......
Ceva dumnezeesc.
Ff frumos renovata munca fff multa
Doamne ajuta! Parinte sanatate alaturi de prezbitera Alexandrina si de enoriasi
Rodica.Stan... Reggio Emilia.Italia
rodica094@gmail.com
Apreciere:
(2011-11-14)
Biserica, este un locas frumos, intr un loc industrial, o oaza de frumusete, parca zidurile iti vorbesc si iti spun povestea lor, desi pictura est data jos, pentru a fi inlocuita, cu o pictura proaspata, ceea ce va necesita timp, acolo exista un duh bland, un duh bun, chiar daca nu e o biserica bogata material, e bogata duhovniceste. Se spune, ca ar fi prima biserica din Galati! Sfinte Mare Mucenice Dimitrie, ai grija de casa ta!
@yahoo.com
Amintiri:
(2010-01-28)
FRUMOASA BISERICA PACAT CA ACUM IN 2010 ARATA ASA. AICI A FOST BOTEZATA BUNICA MEA IN 5 NOIEMBRIE 1932. AM ,,BULETIN DE NASTERE,, ADICA CERTIFICATUL EI DE NASTERE, IAR PE VERSO AM STAMPILA BISERICII SI SEMNATURA PREOTULUI PAROH LUNGU, din cate imi dau eu seama dupa semnatura.
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-04-05
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 1064

Vedere din lateral
Foto: Daniel Gagiu