Armenis :: Manastirea Piatra Scrisa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Piatra Scrisă
Armeniș
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Armeniș
Comună:Armeniș
Județ:Caraș-Severin
Cod poștal:327005
Persoană de contact :Staret Protosinghel Paisie Sadici
Telefon :0720... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adresa web Biserica:www.manastireapiatrascrisa.ro
Adrese utile:www.episcopiacaransebesului.ro, www.armenis.ro, www.cjCS.ro, www.prefCS.ro
Hram:Duminica Tuturor Sfinților
Detalii:Traditia locala marturiseste ca la constructia caii ferate dintre Caransebes si Orsova, la deschiderea tunelului pe unde era randuita trecerea cai ferate s-a gasit o icoana pictata care reprezenta Sfanta Treime, ceea ce a indemnat credinciosii de a determina inginerii constructori sa devieze iesirea tunelului spre Armenis la cativa metri inspre apus de icoana. Aparitia acestei icoane este invaluita in mister, credinciosii marturisind ca este o minune si nu a aparut prin zugravirea de catre mainile unui mester. Traditiile orale sunt diverse insa prima mentiune documentara sigura despre Piatra Scrisa apare pe o harta militara austriaca din anul 1788, in care pe acest loc este trecuta stanca Sfintei Treimi. Datorita infiltratiilor de apa in stanca ce adaposteste icoana, aceasta a necesitat restaurarea in anul 1822 de catre pictorul Moise Buru Scriitorul din Caransebes.
In anul 1929 familia Dragomir din Slatina Mica a ridicat o capela ce adaposteste icoana in amintirea fiicei lor care a trecut la Domnul. In anul 1930 Episcopia Caransebesului a construit o casa cu etaj pentru personalul monahal si o clopotnita astfel aparand asezarea monahala numita schitul de la Piatra Scrisa.
Datorita pozitionarii la marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc a facut ca la initiativa parintelui ieromonah Hristofor Bucur sa se amenajeze pe dealul din vecinatatea schitului un nou corp monahal si a unei biserici reprezentative pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de perelinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisa in fiecare an la praznicul ”Duminica tuturor sfintilor”. Noua biserica a manastirii a fost tarnosita in anul 2008 de catre Preasfantul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului la hramul asezamantului manastiresc.
In prezent obstea monahala condusa de protosinghelul Paisie Sadici intreprind eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de langa biserica care gazduieste de zeci de ani icoana nefacuta de maini omenesti a Sfintei Treimi.
Alte informații:Mănăstire de calugari.
Numar de vietuitori: 8 (viata de obste)
Acces rutier: DN Caransebes-Baile Herculane
Acces feroviar: Pe ruta Caransebes-Baile Herculane, cu coborare la statia Armenis.
Posibilitati de cazare: Maxim 8 persoane.
Nr. vizualizări:14171
Data ultimei vizualizări:2021-04-13 13:15:01
Data ultimei actualizări:2020-04-06 15:10:13
Data încărcării pe sit:2005-09-21 09:07:30
Nr. Mesaje:1
Întrebare:
(2011-02-15)
POT TRIMITE ACATIST (PRIN MAIL SAU PRIN POSTA) SI BANI PRIN MANDAT POSTAL, DAT FIIND FAPTUL CA NU AM POSIBILITATE SA AJUNG LA SCHIT ? EXISTA O PERSOANA DE CONTACT ?
VA MULTUMESC SI DUMNEZEU FIE CU NOI TOTI !
@yahoo.com
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2008-08-20
Contor: 229

Vedere de ansamblu
Foto: Pr. Cristian Vasile Niță