Borlova :: Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Schitul Sf. Ilie de pe Muntele Mic
Borlova
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Borlova
Comună:Turnu Ruieni
Județ:Caraș-Severin
Cod poștal:327406
Persoană de contact :Ieromonah Timis Pantelimon
Telefon :0747... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacaransebesului.ro, www.cjCS.ro, www.prefCS.ro
Hram:Sf. Ilie Tezviteanul
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Alaturi de Muntele Semenic, muntele din apropierea Municipiului Caransebes numit Muntele Mic reprezenta dintotdeauna un simbol al Banatului Montan. Pentru ca privelistea mirifica sa capete valente crestine pe o culme deasupre cabanelor la marginea padurii de brad, se inalta pe piatra stancii biserica schitului cu hramul ”Sfantul Ilie” lucrata in stilul bisericilor maramuresene cu un turn ascutit, inalt de 20 m. Initiativa apartine unor oameni de buna credinta de la Primaria Timisoara si de la Uzinele Electrice din Timisoara care in anul 1939 a construit bisericuta de lemn, fiind sfintita de Episcopul Vasile Lazarescu la 1 mai 1940.
Pictura a fost executate de catre Elvira Dascalescu din Bucuresti prin contributia parohiilor din Protopopiatul Caransebes. Langa bisericuta s-a construit o bisericuta care contine 5 chilii, bucatarie si trapeza, insa regimul comunist a facut ca acestea sa fie confiscate, iar calugarii risipiti, astfel incat pana in anul 1991 manastirea functionand fara vietuitori, de ingrijirea bisericii ocupandu-se un singur paznic din comuna Borlova.
De la 1 iulie 1991s-a reluat viata monahala prin slujirea ieromonahilor Emanuel Boldea (1991-1995) , Ilarion Iancu (1995-2000) , iar din anul 2000 egumen al acestui schit fiind ieromonahul Panteliman Timis, care a reusit cu ajutor de la credinciosi sa ridice o cladire ce adaposteste chilii, camara si bucatarie. In stransa legatura cu schitul de pe Muntele Mic este crucea inaltata pe aceasta culme, care initial a fost din lemn de brad insa prin initiativa unui grup de intelectuali din Timisoara si Caransebes, cu binecuvantarea IPS Nicolae Mitropolitul Banatului si a PS Laurentiu Streza, Episcopul Caransebesului s-a realizat o cruce metalica asemenea celei din varful Caraiman, care noaptea este luminata putandu-se vedea chiar din Timisoara cand timpul este favorabil.
Avand in vedere acest monument crestin, Episcopia Caransebesului la initiativa Preasfantului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului cu participarea a sute de credinciosi, din anul 2006 la praznicul Inaltarii Sfintei Cruci (14 septembrie) se organizeaza
”Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic”
Alte informații:Schit de calugari.
Numar de vietuitori: 2
Acces rutier: Caransebes-Borlova-Statiunea Muntele Mic.
Acces feroviar: Caransebes.
Se poate ajunge si cu telefericul din Borlova.
Posibilitati de cazare: Maxim 5 persoane.
Nr. vizualizări:3804
Data ultimei vizualizări:2021-09-20 07:43:30
Data ultimei actualizări:2015-10-29 16:37:27
Data încărcării pe sit:2005-09-21 17:52:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-25
Contor: 146

Vedere de ansamblu
Foto: Sorin Cercea