Resita :: Biserica Pogorarea Sf. Duh Govandari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Pogorârea Sf. Duh Govandari
Reșița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Reșița
Județ:Caraș-Severin
Adresa:calea Caransebeșului Nr. 1
Cod poștal:320166
Telefon :0726... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:protopopiatulortodoxresita.ro, www.episcopiacaransebesului.ro, www.primaria-resita.ro, www.cjCS.ro, cs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Crăciun Emil
Hram:Pogorârea Sf. Duh
Detalii:Parohia Ortodoxa Pogorarea Sfantului Duh din Resita a fost infiintata din initiativa I. P. S. Laurentiu Streza , Mitropolit al Ardealului , pe atunci episcop al Caransebesului , in anul 2002 , luna mai . Prima liturghie a fost oficiata in data de 27. 10. 2002 in sala de sport a Liceului , , Traian Vuia'' : preot paroh fiind desemnat prin concurs Emil Craciun care va avea si misiunea de-a ridica o biserica in parohia nou infiintata .
Intre anii 2002 - 2003 , Sfintele Slujbe se vor desfasura in incinta salii de sport a Liceului , , Traian Vuia'' din Resita , iar dupa nici un an , conducerea scolii nu mai agreeaza o astfel de activitate duhovnicesca in scoala , fapt ce l-a determinat pe pr. paroh Emil sa gaseasca un nou loc in care parohia sa-si poata continua existenta.
Dupa cateva eforturi disperate se va gasi un nou spatiu la Liceul , , Mircea Eliade'' care prin dl. director Nicolae Magiar , ii va primi pentru desfasurarea Sf. Slujbe timp de un an intre 2003 - 2004 , dupa care o noua si grea incercare se abate asupra preotului si a credinciosilor caci directiunea scolii ii scoate in strada fara nici o somatie pe aceleasi criterii de incomodare a activitatii scolare in zi de duminica. Desi situatia era de-a dreptul disperata , Bunul Dumnezeu nu ne-a lasat si s-a gasit o noua locatie in incinta Punctului Termic nr. 33 de pe Calea Caransebesului unde din vara anului 2004 sa poata fi desfasurata activitatea Bisericii conform canoanelor acesteia . Si aici se va pune bazele unei capele ortodoxe in incinta P. T. nr. 33 care este functional si cu toate eforturile si a lipsei de conditii , credinciosii vor umple capela la fiecare Liturghie.
In acest timp pr. paroh Emil Craciun face demersurile necesare pe care le inainteaza autoritatilor locale pentru atribuirea unui teren pe care sa se construiasca viitoarea biserica a parohiei . Din pacate toate eforturile pr. paroh sunt sortite esecului caci an de an noi locatii si noi incercari vor fi respinse.
In septembrie 2004 , Dumnezeu implineste ruga fierbinte a credinciosilor si parohia primeste un teren in vecinatatea P. T. nr. 33 , in spatele fostei cantine a U. C. M. R. , in zona Caminelor pentru constructia bisericii. Proiectul tehnic al bisericii va fi realizat de d-na arh. Adina Bocicai din Resita . iar structura de rezistenta de dl. ing. Beraru din Lugoj.
Terenul pe care se va construi biserica va fi sfintit si pusa piatra de temelie de catre P. S. Lucian Mic , Episcopul Caransebesului in data de 29. 08. 2006 la sarbatoarea Sf. Ap. Petru si Pavel , ocrotitorii si patronii acestui oras , in prezenta unui numeros sobor de preoti , a oficialitatilor locale si a credinciosilor. Proiectul va fi finalizat si aprobat de Consiliul Local si data Autorizatia de Construire cu nr. 132/14. 06. 2007.
Lucrarile de constructie la Biserica au fost demarate la data de 20. 06. 2007 iar finalizarea fundatiei a avut loc in luna noiembrie a anului 2007. In cursul anului 2008 Biserica a fost inaltata la cota de 4m dupa care lucrarile au fost sistate din lipsa fondurilor financiare. In luna martie a anului 2009 s-au reluat lucrarile la Sf. Biserica ajungandu-se ca in luna iunie a anului 2009 sa ajungem la cota de +6 m. Lucrarile vor continua pana in luna noiembrie a anului 2009 prin firma S. C. EM Oareu Com S. R. L. din Resita care va turna balconul corului si se va finaliza cu zidaria din caramida turla principala de pe naos ajungandu-se la cota +12m iar celelalte 2 turle mici la cota de +10m.
In anul 2010 luna septembrie , cu ajutorul Bunului Dumnezeu si al credinciosilor reusim sa finalizam sarpanta bisericii prin firma S. C. Oxana S. R. L. din Vinga acoperind turlele si absidele cu membrana bituminoasa tip Tegola iar Naosul fiind acoperit cu tigla metalica , tip Lindab. Pe cele trei turle vor fi asezate cele trei cruci metalice aurite , aduse de pr. paroh Emil Craciun din Ucraina si cumparate prin jerfa credinciosilor si sfintite in ziua hramului bisericii noastre , , Pogorarea Sf. Duh'' in prezenta P. On. Parinte Protopop Nicolae Mirisan.
In anul 2011 am realizat boltile interioare din scandura pe care le-am ignifugat si le-am izolat termic cu vata minerala prin firma S. C. Oxana S. R. L. din Vinga si de asemenea am imprejmuit curtea bisericii cu bordura de beton pe care am asezat panouri de gard zincate cu stalpi pe care i-am vopsit in verde. Am pus geamuri termopan si usi metalice si din termopan cu firma Consmetal S. R. L. De asemeni am pus obloane din lemn la turlele mici. Din luna iunie 2011 am turnat pardoseala bisericii si am tencuit in totalitate interiorul bisericii , turnand si scarile exterioare cu firma S. C. Samuel-Construct S. R. L. Am mai zidit Sf. Masa pe care am placat-o cu faianta ce imita marmura adusa din Italia. Costurile totale investite in Sf. Biserica pana la acesta faza se ridica la peste 970 000 lei.
In data de 9 octombrie 2011 s-au binecuvantat lucrarile la Biserica in prezenta Prea Sfintiei Sale Lucian Episcopul Caransebesului, a Prea Onoratului Parinte Protopop Nicolae Catalin Mirisan, a unui numeros sobor de preoti si diaconi si a circa 800 - 900 de credinciosi. Prin aceasta binecuvantare s-a pus capat peregrinarii prin alte spatii neadecvate slujirii Sf. Slujbe si intrandu-se oficial in Sf. Biserica unde de acum inainte se vor savarsi Sf. Taine si ierurgii precum si dumnezeiasca si Sf. liturghie in raiul cel pamantesc (Biserica) .
In continuare preotul paroh Emil Craciun cauta ctitori si sponsori pentru finalizarea acesteia. Mentionam ca pentru ceea ce s-a realizat pana acum aducem multumire Bunului Dumnezeu care este necontenit alaturi de noi si care ne-a ajutat ori de cate ori ne-a fost greu , de asemeni multumim d-lui Silviu Lazarescu, patronul firmei S. C. Crosi S. A. din Resita pentru ajutorul acordat , precum si Primariei Resita respectiv d-lui primar Mihai Stepanescu, fam. Florin Frant dar si tuturor credinciosilor care au contribuit la inaltarea bisericii pana in aceasta faza. Nadajduim ca si Consiliul Judetean sa ne dea o mana de ajutor in finalizarea constructiei bisericii , pr. paroh facand demersurile necesare pe langa aceste institutii pentru acordarea unui sprijin financiar.
Alte informații:Ptr. toti cei care vor dori sa fie sponsori , ctitori si binefacatori ai acestui Sfant Lacas va rugam sa depuneti in conturile Parohiei Govandari III Resita , la banca B. R. D. Resita :
Lei : RO98BRDE110SV07626481100.
Euro : RO94BRDE110SV07626561100.
Nr. vizualizări:7598
Data ultimei vizualizări:2024-06-18 06:48:14
Data ultimei actualizări:2023-05-05 18:09:14
Data încărcării pe sit:2009-04-14 02:10:23
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-07-10
Contor: 180

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru