Axintele :: Biserica din Panduri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica din Panduri
Axintele
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Axintele
Comună:Axintele
Județ:Ialomița
Cod poștal:927035
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.axintele.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Grigorie Decapolitul
Detalii:Aflata in stanga drumului rutier care strabate Axintele dinspre Barcanesti, la capatul unei ulite ce duce in vechiul cimitir al Pandurilor, biserica Adormirea Maicii Domnului are o istorie de aproape doua sute de ani. A fost ridicata la anul 1817, in vremea domnitorului loan Gheorghe Caragea, dupa cum glasuieste pisania, de catre comunitate, in frunte cu boieri locali. A avut la origine hramul Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Grigorie Decapolitul. Lacasul a fost reparat la anul 1840, apoi la anul 1900 prin staruintele familiei Barbulescu si in cursul ultimului veac.

Biserica este de tip sala, cu zidurile deosebit de groase, asemanatoare cu cele de la Frumusica. Dispune de pridvor, unde spatiile libere se termina prin arcade se-mirotunde, deasupra intrarii pastransformată du-se un tablou reprezentand Adormirea Maicii Domnului, in interiorul pridvorului, deasupra intrarii in pronaos, era fixata odinioara pisania bisericii. Pronaosul este despartit de naos prin patru stalpi, dintre care doi sunt semiingropati. Interiorul este astazi tencuit, nepastransformată du-se pictura originala, iar iluminatul natural este asigurat de ferestre inalte, cu partea de sus semiro-tunda. Singura turla a bisericii este realizata din tabla si are un plan octogonal. Zidurile sunt zugravite la exterior in crem, dar aspectul lor general este ingrijorator, necesitand fara indoiala restaurari.
Alte informații:In cimitir, rezemata de gardul mormintelor familiei Barbulescu, sta pisania bisericii, cu deosebita valoare istorica si religioasa, fiind una dintre cele mai vechi asemenea creatii de pe meleagurile ialomitene. Pe piatra de forma patrata, sparta la un colt si razuita in partea de jos, textul cu litere chirilice mentioneaza:
"CU AJUTORUL SI MILA CELUI DE'A TO/ATU FIINTA S'AU INCHINAT, S'AU ZIDIT/ DIN TEMELIE SI S'AU SAVARSIT/ ACEASTA SFANTA BISERICA UNDE SE PRAZ-NUIESTE/ HRAMUL SFINTEI ADORMITEI PRECISTE SI SFAN/TULUI ERARH PREA CUVIOSULUI GRI/GORIE DECAPOLITUL, IN ZILELE PREAIN/ ALTULUI DOMNU IOAN GHEORGHIU CARAGEA VVOD. / SI PREA SFINTIEI SALE MITR. NICTARE. / [. . . ] LEAT 1817".

Astazi biserica din Panduri pare sortita ruinarii; la fel, cimitirul pastrand monumente de veac XIX pare harazit parasirii, ca si casele traditionale din vecinatate, parasite si ele si care stau sa cada. Un monument cu certa valoare istorica, pastrand una dintre cele mai valoroase marturii epigrafice de pe meleagurile noastre, biserica din Panduri asteapta salvarea si punerea sa in valoare.
Nr. vizualizări:6062
Data ultimei vizualizări:2023-09-29 10:31:41
Data ultimei actualizări:2009-06-04 21:16:26
Data încărcării pe sit:2009-06-04 21:16:26
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-04-16
Contor: 67

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro