Bistrita :: Biserica din Lemn Leurda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica din Lemn Leurda
Bistrița
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bistrița
Județ:Bistrița-Năsăud
Adresa:bulevardul General Grigore Bălan, curtea Muzeului Județean
Cod poștal:420000
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiatulbistrita.ro, www.mitropolia-clujului.ro, www.primariaBistrita.ro, www.cjBN.ro, www.prefecturaBN.ro
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Este situata in localitatea Bistrita , in curtea Muzeului Judetean Bistrita Nasaud .
Construita in prima jumatate a secolului al XVIII la Casei , judetul Cluj, biserica a fost vanduta un secol mai tarziu parohiei din Chiuesti care, in anul 1894 a daruit-o credinciosilor din Leurda poarta hramul ”Sfintii Apostoli Petru si Pavel”.
Monument istoric de dimensiuni modeste , cu un bogat decor sculptat , biserica de la Leurda se inscrie in randul bisericilor de lemn cu elemente caracteristice – pronaos, naos, altar, cu turnul clopotnitei asezat deasupra pronaosului , cu altar octogonal , cu panouri de tamplarie intre altar-naos si naos-pronaos.
Tipul de constructie al bisericii este caracteristic secolului XVIII . Portile Imparatesti ale iconostasului se pastreaza astazi la Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj Napoca dateaza de la sfarsitul aceluiasi secol.
Fundatia este realizata din piatra de rau, iar peretii sunt construiti din barne de stejar incheiate in , , Coada de randunica”. Pentru construirea boltilor altarului , a naosului si tavanului pronaosului s-au folosit blani de brad.
In interior, biserica a fost pictata in secolul XIX de zugravii de la Nicula . Datorita stadiului avansat de degradare din pictura originala se pastreaza foarte putin si aceasta doar pe suprafete mici. Atat relieful cat si clima au impiedicat mentinerea bisericii intr-o stare buna , contribuind de fapt la deteriorarea acesteia.
In ceea ce priveste pictura au fost identificate scene precum cei 12 Apostoli care-l incadreaza pe Isus, scena Pacatului originar, Maica Domnului, Scena Judecatii de Apoi, scena Sfintei Treimi si Punerea pe Cruce, etc.
Sculptura interiorului bisericii este reprezentata de motivul funiei rasucite un element mult intrebuintat in arhitectura bisericilor romanesti. Nu lipseste nici motivul soarelui, motiv de straveche traditie romaneasca.
Ajunsa intr-o stare deplorabila, biserica de la Leurda va fi abandonata in anul 1926. In anul 1997 s-a hotarat mutarea si restaurarea ei la Bistrita, iar din octombrie 1998 se afla in curtea Muzeului Judetean Bistrita Nasaud.
Deși a părăsit județul Cluj, biserica din Leurda încă figurează pe lista monumentelor istorice sub codul: CJ-II-m-B-07769
Alte informații:Multumim pe aceasta cale conducerii Muzeului Judetean Bistrita Nasaud pentru acceptul de a ne lasa sa facem poze bisericii si ne-a furnizat informatiile de mai sus.
Programul de vizitare al muzeului este
Vara de la ora 10. 00 la ora 18. 00 , luni – inchis
Iarna de la ora 9. 00 la ora 17. 00 , luni – inchis
Cod Monument:CJ-II-m-B-07769
Nr. vizualizări:14617
Data ultimei vizualizări:2021-09-28 08:47:39
Data ultimei actualizări:2020-01-01 13:41:04
Data încărcării pe sit:2009-06-18 10:03:09
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-24
Contor: 150

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Ilieș