Poiana :: Biserica din Ghimpati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica din Ghimpați
Poiana
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Poiana
Comună:Ciulnița
Județ:Ialomița
Adresa:sat Ghimpați
Cod poștal:927083
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.primariaCiulnita.ro, www.cicnet.ro, www.prefecturaIalomita.ro
Hram:Sf. Nicolae, Sf. Mc. Gheorghe
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Prima biserica a mosnenilor din Ghimpati trebuie sa fi fost un lacas de lemn, ca si in satele mosnenesti vecine. Lacasul de zid a fost construit sub `coasta`, catre lunca raului, in stanga ulitei care strabate asezarea, catre Poiana. Avand hramul Sfantul Gheorghe biserica a fost ridicata la anii 1874-1876 de comunitatea mosnenilor locali, fiind zugravita de catre pictorul Costache Dumitrescu. A fost reparata in cateva randuri, la anul 1957 pictura interiorului fiind restaurata. Este un lacas trilobat, cu tinda si o singura turla patrata ca plan si realizata din tabla incununand pronaosul. Zidurile puternice odinioara sunt astazi fisurate, datorita indeosebi solului pe care se afla lacasul, ele sunt sprijinite de con-traforti la absidele naosului, in partea nordica, unde pericolul prabusirii s-a vazut de mult, fiind adaugat inca un contrafort, pentru sustinerea zidului. Absidele sunt realizate in trei laturi, iar pridvorul bisericii este o adaugire ulterioara, fiind mai scund si mai ingust decat restul edificiului. In pronaos, deasupra intrarii, se pastreaza ceea ce poate fi considerata pisania bisericii, desi mentiunea este legata mai degraba de zugravirea lacasului. Textul cu litere sapate mentioneaza:

`Intarirea celor ce nadaj/duescu spre tine. Inta/reste, Doamne, Biserica/ ta, care o ai castigat cu/ scump sangele teu. 1876/ Costache Dumitrescu. Pictor/ de la Buzau`.

Pisania noua a bisericii - de la anul 1957 - pictata in tinda, deasupra intrarii in pronaos, este distrusa in parte datorita prabusirii bucatilor de zid. Textul pictat cu litere maro pe fond gri mentioneaza:

`IN ZILELE PREA FERICITULUI PARINTE IUSTINIAN PATRIARHUL/ROMANIEI, SXA RESTAURAT [PICTURA] A-CESTUI SFANT LOCAS DIN/ CONTRIBUTIA ENORIASILOR ACESTEI PAROHII SI CU O-SARDIA PREO/TULUI PAROH PETRE R[. . . ]/ AL MANTUIRII 19577 LUCRARILE DE RESTAURARE A PICTURII AU FOST EXECUTATE DE CATRE/ PICTOR [. . . ]SIU AJUTATA DE UN COLECTIV SUB GRIJA/ PICTORULUI NICOLAE STOICA-BUCURESTI.

La vest de biserica, clopotnita de lemn este pe cale de a se prabusi. Rezemata de ea, o cruce de piatra de la anul 1878 aminteste pe `PANAIT/U PREU/T DUH/OM-NICU`. Alte monumente funerare vechi de mai bine de un veac se pastreaza in curtea bisericii, langa zidul nordic.
Nr. vizualizări:3102
Data ultimei vizualizări:2023-03-23 20:12:19
Data ultimei actualizări:2009-06-22 21:42:08
Data încărcării pe sit:2009-06-22 21:42:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-06-23
Contor: 28

Vedere din față
Foto: CrestinOrtodox.ro