Axintele :: Biserica din Bratia - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica din Brătia
Axintele
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Axintele
Comună:Axintele
Județ:Ialomița
Adresa:cătun Brătia
Cod poștal:927035
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.sf-esc.ro, www.axintele.ro, www.cicnet.ro, il.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Treime
Detalii:Lacasul de cult se afla in mijlocul cimitirului, in dreapta drumului rutier Cosereni-Axintele, catre`coasta`. Biserica a fost ctitorita, potrivit pisaniei vechi, la anul 1844, de catre marele stolnic loan (lancu) Nadaianu si sotia acestuia, Anica Nadaianu. La anul 1906, A. V. Ursescu mentiona anul 1836 pentru ridicarea bisericii din Bratia, ceea ce ar putea sa insemne momentul inceperii ctitoririi lacasului. Intrata in ruinare, biserica a fost reparata la anul 1903, prin grija propietarilor de atunci ai mosiei Bratiei, Dumitru I. Athanasiu si sotia acestuia, Polixenia. Afectata de cutremurul din toamna anului 1940, a fost reparata cinci ani mai tarziu, prin staruintele preotului paroh Mihail Toma si ale protosinghelului Augustin Mateescu de la Cernica. Dupa ce mai fusese refacuta odata la anul 1906, pictura a fost restaurata si in anul 1945, de catre pictorii Vasile Blendea si Marin Nitescu. Alte reparatii s-au facut la anul 1960, la subzidire, iar in anul 1974 s-a refacut zugraveala in fresca, prin staruintele parohului Mihail Toma si talentul pictorilor St. Constantinescu si Marin Nitescu. Resfintirea s-a facut la 1 decembrie 1974 de catre Preasfintitul Roman lalomiteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.
Alte informații:Biserica se infatiseaza ca un edificiu sala, cu un pridvor mai mic si mai scund decat restul bisericii; o singura turla, de tabla, octogonala si fara o baza, incununeaza incaperea pronaosului, in tinda, dea­supra intrarii in pronaos, sunt fixate doua pisanii, cu texte pe placi de marmura. Cea mai veche, aflata la partea de sus, infatiseaza cu caractere de tranzitie, chirilice si latine, inscriptia:
`ACEASTA SFANTA SI DUMNEZEIASCA BISERICA/ LA CARE SE PRAZNUIESTE HRA­MUL SFINTEI TROITE/ ESTE ZIDITA DIN TEMELIE SI INFRUMUSETATA/ PRECUM SE VEDE, DE DUM[NEA]LUI IOAN NADAIANU VEL STOL[NIC]/ SI DE IUBITA DUM[NEA]LUI SOTIE ANICA, PENTRU A DUM[NEA]LOR VECINICA POMENIRE. / ANUL DE LA HR. 1844, AUG. 15`.
Mai jos de aceasta s-a fixat la anul 1903 pisania noua, avand textul sapat in marmura si literele vop­site argintiu:
`ACEASTA SFANTA BISERICA RUINANDU-SE, / S'A RECONSTRUIT IN IULIE 1903 DE/ PROPRIETARUL MOSIEI BRATIA, / DUMITRU I. ATHANASIU SI SOTIA POLIXENIA`.
Nr. vizualizări:6891
Data ultimei vizualizări:2023-09-27 19:51:24
Data ultimei actualizări:2009-06-22 22:15:14
Data încărcării pe sit:2009-06-22 22:15:14
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-04-16
Contor: 66

Vedere de ansamblu
Foto: CrestinOrtodox.ro