Bucuresti :: Fosta Manastire Sarindari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Mănăstire Sărindari
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea Victoriei nr. 31
Cod poștal:010061
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Detalii:Fara dubii, raportata la configuratia urbana din epoca moderna a istoriei bucurestene, biserica Sarindar era rau asezata. Nu intentionez sa-i scuz pe demolatori. Realitatea era urmatoarea: de pe Calea Victoriei se vedea partea dinspre altar, fapt deloc spectaculos.
Cand fusese inaltata din lemn, nu se stie cand si de cine, nu existau nici Podul Mogosoaiei, nici ulita care, dezvoltandu-se, a purtat acest nume. Era fie un maidan, fie proprietatea cuiva. Orasul propriu-zis, cu ulite bine trasate, drepte ori serpuitoare, nu ajunsese pana la ea.


Nu ajunsese nici pe vremea lui Matei Basarab, cand a fost reinaltata din zid de catre Radu Cocarascu. Ma bizui pe faptul care a starnit uimirea istoricului Nicolae Stoicescu: manastirea Sarindar nu era mentionata in pisanie si-n documente. Inseamna ca a fost construita cand s-a dezvoltat ulita numita Podul Mogosoaiei si atunci tot din motivul care i-a cauzat pieirea, criteriul fiind - surprinzator pentru epoca - unul urban.
Se stie precis ca in anul 1710 s-a zidit clopotnita: este, cu siguranta si anul ridicarii manastirii, care masca locurile virane din jurul bisericii, Ulita cea mare catre Mogosoaia, cum incepuse sa se intituleze drumul cel nou, devenind mai compact, cel putin in acea zona. Tot din ratiuni estetice, in secolul al XIX-lea, in turnul clopotnitei a fost instalat un ceasornic, un artificiu care trada dorinta de occidentalizare, acest instrument - atat de util oraselor industriale, dar inutil in Bucuresti - impodobind cat mai multe clopotnite.
In 1863 s-a dispus demolarea manastirii, din cauze ce-mi scapa, desi pretextul oficial a fost starea jalnica a chiliilor. Dintr-o data, pe Podul Mogosoaiei aparuse un maidan apreciabil, strajuit de o biserica voluminoasa cu aspect de sinagoga, vazuta dinspre altar.
Maidanul, arhitectura datorata reparatiei din 1838 si pozitia fata de strada au determinat demolarea ei in 1896. Dar faptul cel mai stransformată iu este ca, pe locul altarului a fost asezata - pentru cateva luni - Zeita Libertatii. . .
Nr. vizualizări:4482
Data ultimei vizualizări:2021-09-27 10:48:20
Data ultimei actualizări:2018-09-27 13:09:11
Data încărcării pe sit:2009-09-06 03:26:44
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-06
Contor: 144

Fotografie veche
Foto: internet