Poienita :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Poienița
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Poienița
Comună:Cârța
Județ:Sibiu
Cod poștal:557071
Persoană de contact :PREOT VASILE DAVIDOIU
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.comunaCarta.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Vasile Davidoiu
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Cuv. Parascheva
Știri despre biserică:

»  Spiritualitate și tradiții în Poienița, satul cu 17 locuitori (2015-07-15)

 Închide 

Spiritualitate și tradiții în Poienița, satul cu 17 locuitori

[2015-07-15]
Aflat în județul Sibiu, cătunul Poienița, deși părăsit de o mare parte dintre locuitori, păstrează prin cele două biserici din sat vechile tradiții ale credinței ortodoxe. Micuța comunitate a găsit resursele necesare pentru a înfrumuseța locașurile de cult, cele mai importante locuri din sat, unde toate ale acestei lumi sunt uitate și Dumnezeu pogoară pentru a fi sprijin, prieten și ajutor celor câteva familii rămase.
După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, Poienița este un cătun pitoresc din Țara Oltului, de la poalele Munților Făgăraș, dincolo de râul care dă nume acestor meleaguri de o rară frumusețe. Pline de istorie și de spiritualitate, aceste locuri îți umplu inima de liniște și de o bucurie aparte, sentimente pe care călătorul le trăiește de îndată ce poposește aici.
Oltul desparte o salbă de așezări străvechi de partea de sus a Țării Făgărașului, dar localitățile de pe ambele maluri au fost mereu în legătură și au unit românii viețuitori în aceste sate. Lucrurile nu sunt diferite nici acum, când legăturile dintre satele din Țara Oltului sunt mai strânse, poate, ca niciodată. Credința străbună și tradițiile românești sunt cele două elemente care se fac punte peste spațiile ce despart aceste așezări. Este de ajuns să vizităm câteva dintre vechile biserici din această parte a Transilvaniei pentru a ne convinge de unitatea românilor de aici. Arhitectura, pictura murală și odoarele bisericilor românești, de o valoare inestimabilă, ne determină să afirmăm că în aceste comunități au existat din timpuri străvechi aceleași idealuri de unitate spirituală.
Poienița este, poate, cel mai mic sat din această parte a Oltului. Ca multe alte sate din țară, Poienița se confruntă cu o depopulare masivă, fenomen care a schimbat mult localitatea.
„Doar 17 credincioși mai avem în sat“, ne spune cu tristețe parohul de la Poienița, părintele Vasile Davidoiu. Într-adevăr, această problemă a afectat din plin satul transilvan. Odată ajunși în Poienița, te întristează peisajul dezolant creat de casele ardelenești lăsate acum în paragină sau aproape dărâmate. Cu toate acestea, peisajele naturale și liniștea satului ne încântă. Aici încă este vie legenda haiducului Andrei Budac, ultimul haiduc al Transilvaniei, născut la Cârțișoara, în apropiere de Poienița. Tot aici a rămas vie amintirea strămoșilor, vestiți pentru hărnicia lor.
„A fost un sat foarte bogat, cu oameni foarte hotărâți și cu peste 200 de case. Mănăstirea cisterciană de la Cârța avea aici crescătorie de animale și de aceea satul se numea odinoară «Găinari», pentru că locuitorii creșteau găinile așezământului monahal. Cu timpul, au venit aici refugiați din Moldova și alte regiuni. Se spune că au venit aici și aromâni, care s-au amestecat cu localnicii. Am aflat aceste lucruri de la bătrânii de altădată. Trebuie să amintesc de un renumit dascăl, numit Calameț, care avea o metodă ingenioasă de predare. În fiecare săptămână, unul dintre copii se ocupa de evidența contabilă și de alte probleme administrative. Acest dascăl a reușit să ridice la Poienița o generație de tineri care a învățat bine, dar care a plecat din sat. Aceasta se întâmpla prin anii â70, culminând cu anii â80. Acum mai sunt doar nouă case locuite, dar ne bucurăm că toți sunt ortodocși“, ne-a spus epitropul Gabriel Popa.
Biserica, renovată cu sprijinul prietenilor
În Poienița există două locașuri de închinare. Cel mai vechi a fost cândva greco-catolic, dar acum aparține cultului ortodox. Cealaltă biserică din sat, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, a fost zidită în perioada 1874-1882, când preotul Niculae Huiu, împreună cu sătenii care n-au trecut la catolicism, au decis să-și zidească propriul locaș de cult, pentru a nu mai sluji în paralel în vechea biserică din sat. În același timp, vrednicul preot Niculae Huiu a zidit și casa parohială. Biserica se află acum în plin proces de renovare. Deși posibilitățile materiale ale comunității sunt limitate, parohul împreună cu epitropul și o mână de oameni se străduiesc să redea locașului frumusețea de altădată.
„Prima lucrare a fost realizată la acoperișul bisericii. Era atât de deteriorat încât am fost nevoiți să facem unul nou-nouț. Asta se întâmpla în 2009. În 2010 am făcut lucrări de subzidire. Am săpat în jurul bisericii pentru că îndepărtasem pământul din spatele zidirii, și apoi căzuse un perete. Am făcut mai apoi o hidroizolație și subzidirea propriu-zisă. Am săpat mai jos decât fundația, am turnat ciment moale ca să intre și printre pietre și să întărească fundația. Am dat toată tencuiala jos și pe dinafară, și pe interior, iar acum se lucrează la pictura interioară“, ne-a mai spus părintele Vasile Davidoiu.
Toate aceste lucrări nu ar fi fost posibile fără sprijin din partea unor fii ai satului și a unor binefăcători. „Sponsorul principal este familia doctorului Aurel Budac. Ei ne-au dat cel mai mult. Au dat și alți fii ai satului, apoi Arhiepiscopia Sibiului și Consiliul Județean, precum și oameni din sat, prieteni de-ai mei și prietenii părintelui“, ne explică epitropul Gabriel Popa.
Preotul sculptor
Pe părintele Vasile Davidoiu și pe epitropul Gabriel Popa i-am găsit pe șantierul din biserică, la lucru. Am aflat că iconostasul bisericii va fi sculptat chiar de paroh, care a învățat meșteșugul acesta cu ani în urmă. În trecut a mai sculptat strane, uși împărătești și alte obiecte de mobilier bisericesc la locașurile de cult din Scorei, Sărata sau Arpașu de Sus.
„Am învățat să sculptez când eram preot la Filiași, lângă Craiova. Am învățat meșteșugul de la un pușcăriaș. El trebuia să se reabiliteze și avea nevoie de mine. Am prins momentul și l-am rugat să mă învețe. Am luat apoi cărți, m-am documentat, iar când am venit la Sibiu am învățat mai multe de la un maestru sas. Am lucrat multe, printre care și o troiță“, ne-a spus părintele Davidoiu.
Despre pastorația într-o parohie atât de mică, părintele Vasile Davidoiu ne-a povestit multe. Am aflat că îi cunoaște îndeaproape pe toți credincioșii, majoritatea cu vârste de peste 70 de ani. Pentru ei, biserica este locul cel mai important, iar preotul este singurul care le alină sufletele și îi face să nu se mai simtă singuri.
„Pastorația o fac împreună cu preoteasa. Ea este mereu alături de mătușile din sat, duminică de duminică. Oamenii sunt foarte legați de biserică. Eu nu-mi permit să lipsesc nici măcar o duminică de la slujbă. Oamenii abia așteaptă să vină ziua de duminică și să participe la slujbă. Ei simt atunci că se întâmplă ceva în satul lor. Nu e în regulă ceva dacă nu facem slujbă într-o duminică. Anul viitor fac 20 de ani de când sunt preot la Poienița“, ne-a mai spus părintele paroh.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1224, Ultimul acces: 2020-08-12 04:25:30


Nr. vizualizări:2050
Data ultimei vizualizări:2020-08-12 04:25:30
Data actualizare:2015-10-08 15:00:15
Data încărcării:2009-09-18 07:00:54
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:4
Fotografi:Roland Zeimes: 2, Mihai Andrei: 1, Constantin Banciu: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2019-04-26
Contor: 70

Vedere din lateral
Foto: Roland Zeimes

Data: 2009-09-12
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 136

Vedere din față
Foto: Constantin Banciu

Data: 2019-04-26
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Roland Zeimes

Data: 2017-06-28
Contor: 43

Vedere din față
Foto: Mihai Andrei