Porumbacu de Jos :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Porumbacu de Jos
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Porumbacu de Jos
Comună:Porumbacu de Jos
Județ:Sibiu
Adresa:strada Principala
Cod poștal:557190
Persoană de contact :pr. Ionuț Popa
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.primariaPorumbacu.ro, www.porumbacuDeJos.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Preot:Ionuț Popa
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica ortodoxa cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Porumbacu de Jos a fost ridicata intre anii 1850-1854 pe cheltuiala credinciosilor. Despre biserica ortodoxa veche date se gasesc numai in registrele din anul 1854 in care sta scris ca a fost o biserica de lemn, care a fost vanduta la parohia Selimbar. Tot in perioada aceea s-a construit o biserica de caramida si piatra prin contributia credinciosilor. Biserica revenita a fost zidita in anul 1860 din caramida si piatra. Biserica este in stil romanic cu cate un turn, in forma de corabie. Iconostasurile sunt din zid. Biserica nu este pictata, ci zugravita. Materialele de constructie au fost adunate din 1848 data notata pe suprafata unei caramizi. Are forma de nava, indreptata spre rasarit unde se termina cu un semicerc in care sea afla altarul.
Alte informații:PISANIA așezată deasupra ușii de intrare în Biserică sună astfel:
”Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu desăvârșirea Duhului Sfânt s-a ridicat din temelii această Sfântă și Dumnezeiască Biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului la anul 1854 pe locul unei vechi biserici din lemn.
Între anii 1975 – 1981 s-au făcut lucrări de renovare: s-au înălțat zidurile, în locul tavanului s-au înălțat bolți, acoperișul a fost refăcut complet, vechile ferestre mici din lemn au fost înlocuite cu altele mari din fier, altarul a fost făcut din temelie, iar vechiul iconastas din zid a fost înlocuit cu unul din lemn de stejar sculptat la Mănăstirea Plumbuita din București. De asemenea a fost atașată de turn o cameră pentru aprinderea lumânărilor. A fost înlocuit mobilierul vechi cu unul nou, sculptat.
Pictura murală în tehnica “fresco” , interioară și exterioară, a fost executată de pictorul Vasile Cupșa din Maramureș. S-a cumpărat clopotul mare.
Lucrările au fost făcute din donațiile bunilor credincioși porumbăceni, Mitropolit al Ardealului fiind Doctor Nicolae Mladin, Protopop Dănilă Luca, iar Preot Paroh fiul satului Gheorghe Șchiop, coordonator al tuturor lucrărilor. ”
Știri despre biserică:

»  Biserica din Porumbacu de Jos a fost târnosită de Mitropolitul Ardealului (2017-08-14)

 Închide 

Biserica din Porumbacu de Jos a fost târnosită de Mitropolitul Ardealului

[2017-08-14]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a sfințit duminica aceasta biserica din Parohia Porumbacu de Jos, Protopopiatul Avrig, județul Sibiu, informează site-ul oficial al Eparhiei.
Locașul de cult cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost zidit în perioada 1850-1854, dar nu a fost târnosit de un arhiereu. În ultimii ani, prin eforturile comunității păstorite până anul acesta de preotul Ionuț Popa, iar de scurt timp de preotul Constantin Avram, au avut loc mai multe lucrări de înnoire și înfrumusețare.
Duminică, 13 august 2017, ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir, a sfințit Sfânta Masă și interiorul bisericii.
Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. În soborul slujitor s-au aflat: protopopul de Avrig, Vasile Gafton, protopopul de Făgăraș 2, Ion Tărcuță, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Ivan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Sărata, județul Sibiu.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe fostul paroh de la Porumbacu de Jos, preotul Ionuț Popa, actualul preot capelan al unității militare din Cincu, județul Brașov. De asemenea, actualul paroh de la Porumbacu de Jos, preotul Constantin Avram, a fost hirotesit iconom. Acte de cinstire au primit primarul Ion Strava, Consiliul local, precum și Consiliul și Adunarea parohiale.
În omilia sa, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și i-a îndemnat pe credincioși să continue pregătirea prin post și rugăciune pentru întâmpinarea praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Credincioșii prezenți la sărbătoarea satului sibian au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 742, Ultimul acces: 2020-08-07 16:50:35


Nr. vizualizări:2422
Data ultimei vizualizări:2020-08-07 16:50:35
Data actualizare:2015-10-08 15:11:30
Data încărcării:2009-09-18 07:31:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:7
Fotografi:Constantin Banciu: 3, Carmen Losonczy: 2, Țetcu Mircea Rareș: 2

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 137

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-08-19
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 11

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2019-08-02
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 0

Vedere din lateral
Foto: Carmen Losonczy

Data: 2011-06-04
Aparat: NIKON E8800
Contor: 24

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2017-05-11
Aparat: NIKON E8800
Contor: 8

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu

Data: 2013-08-19
Aparat: SONY DSC-H7
Contor: 8

Vedere din lateral
Foto: Țetcu Mircea Rareș

Data: 2019-08-02
Aparat: FUJIFILM FinePix HS30EXR
Contor: 0

Turnul
Foto: Carmen Losonczy