Porumbacu de Jos :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Porumbacu de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Porumbacu de Jos
Comună:Porumbacu de Jos
Județ:Sibiu
Adresa:strada Principala
Cod poștal:557190
Persoană de contact :pr. Ionuț Popa
Telefon :0269... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile: @yahoo.com , www.mitropolia-ardealului.ro, www.porumbacudejos.ro, www.cjSibiu.ro, sb.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ionuț Popa
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Biserica ortodoxa cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Porumbacu de Jos a fost ridicata intre anii 1850-1854 pe cheltuiala credinciosilor. Despre biserica ortodoxa veche date se gasesc numai in registrele din anul 1854 in care sta scris ca a fost o biserica de lemn, care a fost vanduta la parohia Selimbar. Tot in perioada aceea s-a construit o biserica de caramida si piatra prin contributia credinciosilor. Biserica revenita a fost zidita in anul 1860 din caramida si piatra. Biserica este in stil romanic cu cate un turn, in forma de corabie. Iconostasurile sunt din zid. Biserica nu este pictata, ci zugravita. Materialele de constructie au fost adunate din 1848 data notata pe suprafata unei caramizi. Are forma de nava, indreptata spre rasarit unde se termina cu un semicerc in care sea afla altarul.
Alte informații:PISANIA așezată deasupra ușii de intrare în Biserică sună astfel:
”Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu desăvârșirea Duhului Sfânt s-a ridicat din temelii această Sfântă și Dumnezeiască Biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului la anul 1854 pe locul unei vechi biserici din lemn.
Între anii 1975 – 1981 s-au făcut lucrări de renovare: s-au înălțat zidurile, în locul tavanului s-au înălțat bolți, acoperișul a fost refăcut complet, vechile ferestre mici din lemn au fost înlocuite cu altele mari din fier, altarul a fost făcut din temelie, iar vechiul iconastas din zid a fost înlocuit cu unul din lemn de stejar sculptat la Mănăstirea Plumbuita din București. De asemenea a fost atașată de turn o cameră pentru aprinderea lumânărilor. A fost înlocuit mobilierul vechi cu unul nou, sculptat.
Pictura murală în tehnica “fresco” , interioară și exterioară, a fost executată de pictorul Vasile Cupșa din Maramureș. S-a cumpărat clopotul mare.
Lucrările au fost făcute din donațiile bunilor credincioși porumbăceni, Mitropolit al Ardealului fiind Doctor Nicolae Mladin, Protopop Dănilă Luca, iar Preot Paroh fiul satului Gheorghe Șchiop, coordonator al tuturor lucrărilor. ”
Nr. vizualizări:4293
Data ultimei vizualizări:2023-12-06 11:51:19
Data ultimei actualizări:2015-10-08 15:11:30
Data încărcării pe sit:2009-09-18 07:31:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-07-11
Aparat: Canon Canon PowerShot A590 IS
Contor: 164

Vedere din lateral
Foto: Constantin Banciu