Moinesti :: Biserica Sf. Pantelimon - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Pantelimon
Moinești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Moinești
Județ:Bacău
Adresa:strada Zorilor, lângă Spitalul Municipal de Urgență
Cod poștal:605400
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.Moinesti.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Gheorghita Turcu
Hram:Sf. Pantelimon
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In anul 2002, la initiativa Domnului Doctor Adrian Cotarlet si cu binecuvantarea Prea Sfintitului Dr. Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, s-a amenajat un mic paraclis in cadrul spitalului unde bolnavii sa se poata ruga, sa-si aline suferintele si sa capete rabdare si sanatate.
Astfel, pe data de 27 iulie 2002, de ziua Sfantului Pantelimon, a fost sfintit paraclisul, iar ca preot, duhovnic al asezamantului, a fost numit si hirotonit tanarul teolog Gheorghita Turcu.
In activitatea desfasurata amintim construirea si sfintirea troitei din fata paraclisului in ziua Sfantului Pantelimon in anul 2006 de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul.
Conditiile, totusi improprii, de a savarsi sfintele slujbe in mica incapere, a facut ca trei oameni ai lui Dumnezeu, in numele Sfintei Treimi, Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, Domnul Doctor Cotirlet si Domnul Primar Ailincai, sa ia initiativa de a construi o biserica.
Sfintirea locului bisericii a avut loc pe data de 20 iulie 2007, de sarbatoarea Sfantului Ilie, in incinta spitalului.
Lucrarile la fundatie au inceput pe 22 noiembrie 2007, fiind placata cu piatra de Slanic, iar in luna februarie 2008 a fost ridicata biserica de lemn in stil maramuresean de catre firma ", Rustic", din Baia Mare.
In duminica Floriilor, 20 aprilie 2008, s-a sfintit biserica cu hramul ", Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon", de catre Prea Sfintitul Dr. Ioachim Bacauanul.
In turla bisericii s-au amplasat doua clopote, de 80, respectiv 120 kg, turnate la firma ", Ciocan", din Baia Mare.
Fondurile necesare ridicarii bisericii au venit din partea Consiliului Local, sponsori, donatori si binefacatori.
Catapeteasma este lucrata din lemn de stejar de catre Prof. Dan Pintilie, iar icoanele de pe ea sunt pictate de catre Maestrul Mihai Chiuaru.
Primul hram al bisericii, 27 iulie 2008, a fost sarbatorit in mod deosebit pentru faptul ca au fost aduse spre inchinare particele din moastele Sfantului Pantelimon de la Manastirea Durau cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si a Prea Sfintitului Ioachim Bacauanul.
Nr. vizualizări:2838
Data ultimei vizualizări:2022-09-25 19:08:44
Data ultimei actualizări:2018-01-17 12:17:54
Data încărcării pe sit:2009-10-01 23:02:36
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-10-02
Contor: 156

Vedere de ansamblu
Foto: Miron Valeriu