Borsec :: Fosta Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fosta Biserică de Lemn
Borsec
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Borsec
Județ:Harghita
Cod poștal:535300
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacvhr.ro, www.primaria-borsec.ro, www.judetulHarghita.ro, www.prefecturaHR.ro
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:In 1925, Patriarhul Miron Cristea ridica o frumoasa biserica de lemn pe langa pavilionul bailor. Tampla, opera a sculptorului Dima si a pictorului Dimitrie Belizarie, era in intregime dania numitului Patriarh. Dupa semnarea Dictatului de la Viena, in 1940, acest lacas de cult ortodox a fost distrus. Catapeteasma bisericii distruse a fost salvata si dusa la sinagoga, apoi la Valer Pintea din Capul Corbului.
Despre biserica, preotul paroh de atunci, Gheorghe Pasat, vorbea ca despre o adevarata minune : ". . . lucrata intr-un stil specific regiunii de munte, in aceeasi nota de acord cu padurea, pe care o face mai frumoasa". Printr-o scrisoare din 28 august 1934, pictorul Dimitrie Belizarie adresa patriarhului Miron Cristea si rugamintea ca: "in vara aceasta sa mergeti - spune el - sa-mi vedeti si bisericuta de la Borsec". Dupa ce a cercetat-o in desavarsirea ei, intaiul ctitor a mentionat: "Constat cu bucurie ca bisericuta, desi de lemn si in aparenta modesta, este totusi, prin frumusetea interiorului sau in stil bizantin, executata intr-un mod destul de multumitor, incat a devenit una dintre cele mai tipice si mai frumusele biserici din Transilvania".
In sirul preotilor slujitori cunoscuti se inscriu: primul preot ortodox a fost Gheorghe Pasat, care a slujit aici intre anii (1930-1940) ; (impreuna cu sotia sa a fost si invatator in Borsec si duhovnic la Seminarul teologic din Cluj-Napoca) ; a urmat pr. greco-catolic Alexandru Cojocaru, care a slujit intre anii 1924-1948 (Borsecul era filie, parohia sa fiind Corbu) . Intre 1955-1956 a functionat, protosinghelul Chesarie Ursu (de la schitul Durau) . El a inceput constructia noii biserici, facand actele necesare. Era moldovean de origine; apoi a slujit ca preot in Arhiepiscopia Clujului. Ioan Borza a slujit in Borsec intre anii 1956-1962, fiind nascut in anul 1902, in comuna Tatarlaua (jud. Alba) . A fost trimis aici preot de catre pr. vicar Traian Belascu de la Sibiu. Constructia noii biserici a fost sistata dupa turnarea fundatiei, din motive necunoscute, si s-a trecut la repararea vechii biserici unite. Preotul Ioan Borza sa mutat apoi la Rapa-Vatava (protopopiatul Reghin) , de unde s-a si pensionat. A murit la Borsec, in anul 1978. I-a urmat, pentru o scurta perioada (1962-1963) , pr. Emil Samarghitan, nascut la Capalna (jud. Alba) si decedat la Corbu in anul 1968.
Nr. vizualizări:2335
Data ultimei vizualizări:2021-09-19 23:16:04
Data ultimei actualizări:2010-08-25 05:14:48
Data încărcării pe sit:2010-08-25 05:14:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0