Bucuresti :: Biserica Vatra Luminoasa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Vatra Luminoasă
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada Tony Bulandra nr. 21-23, sector
Cod poștal:021967
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Stegăruș Ovidiu Laurențiu, Petre Marius Marian
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica impresionează încă de la primul contact prin desfășurarea sa arhitecturală deosebită, biserica având o deschidere monumentală către stradă, cu scări foarte înalte. Pridvorul este deschis și este format dintr-un arc cu o boltă semicirculară iar impresia de monumentalitate este amplificată prin amplasarea la intrare a unui ansamblu simetric de scări ce conferă bisericii o notă de originalitate.
La proiectarea sfântului locaș, prof. arhitect Cosma Dunel și arh. Valer Crișan au ținut cont de amplasarea ferestrelor pentru obținerea unei iluminări naturale, cât mai eficiente, fără ca spațiile picturale să sufere în acest sens. Construcția se desfășoară pe două niveluri, la demisol fiind o capelă de dimensiuni mai reduse decât biserica cea mare. Biserica la exterior este finisată iar în interior este la stadiul de pictură.
Planul bisericii este în formă de cruce treflată, având o lungime maximă în interior de 27 m, lățimea de 14, 5 m și înălțimea de 20, 5 m la turla de pe naos. Totodată pronaosul mai prezintă și un cafas foarte amplu, sub formă de balcon.
Altarul prezintă o absidă semicirculară și are o boltire obținută prin intersecția unui semicilindru cu o semicalotă eliptică. În partea dinspre naos, tot în cadrul altarului, forma de boltire se modifică în boltă semicilindrică, decalată, datorită unui arc față de absida semicirculară aflată în axul altarului. Distribuția ferestrelor este într-un singur registru având 3 ferestre amplasate pe un ax central.
Catapeteasma este realizată parțial din lemn de stejar în forme asimetrice, iar partea superioară va avea o formă semirotundă în ton cu absidele și boltirea.
Naosul este amplasat cu câteva trepte mai jos decât altarul bisericii pentru a pune în evidență simboltistica spațiului altarului, are 2 abside laterale și turla principală pe centru.
Turla este prevăzută cu o calotă sprijinită pe un tambur cu opt ferestre, la bază prevăzându-se cu patru pantivi care realizează trecerea la un dreptunghi, subliniat pe fiecare latură de câte un arc, care realizează trecerea la cele patru bolți semicilindrice, ale arcului triumfal, pronaosului, dar și a arcelor celor două abside laterale. Cele două abside ale naosului mențin aceiași formă de bază întâlnită în cazul apsidei altarului, cu un cerc (însă de dimensiuni mai reduse) deasupra absidei care face trecerea la forma de boltire semicilindrică.
Pronaosul este sub formă de navă cu o boltă semicilindrică. Totodată pronaosul mai prezintă și un cafas dreptunghiular, sub formă de balcon. La cafas se remarcă planul dreptunghiular cu boltă, plasat însă perpendicular pe bolta semicilindrică a pronaosului. Cafasul se remarcă prin dimensiunile sale generoase, dar și prin nivelul boltei semicilindrice plasat deasupra nivelului de boltire a pronaosului.
Pictura este realizată în tehnică fresco, stilul neobizantin și a fost executată de pictorii Marcel și Daniel Codrescu iar ferestrele sunt prevăzute cu vitralii.
Construcția se desfășoară pe două niveluri, la demisol fiind o capelă de dimensiuni mai reduse decât biserica cea mare, în care se țin slujbele până la finalizarea lucrărilor.
Alte informații:Cont IBAN :RO95RNCB0084010815660001 Banca :BCR Mihai Bravu
Nr. vizualizări:15029
Data ultimei vizualizări:2024-04-16 06:25:06
Data ultimei actualizări:2018-09-27 11:09:41
Data încărcării pe sit:2011-05-08 07:26:59
Nr. Mesaje:1
Apreciere:
(2014-03-06)
Aceasta SF Biserica pe langa arhitectura deosebit de frumoasa este biserica sufletului meu. Preotii care slujesc sunt niste oameni minunati pt care am tot respectul mai ales pr MARIUS UN OM ALES AL LUI DUMNEZEU care prin HARUL sau m-a vindecat . DUMNEZEU sa binecuvinteze acest lacas si preotii . Multumesc lui DUMNEZEU ca exista astfel de oameni .
@yahoo.ro
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-10-30
Aparat: Canon Canon PowerShot SX170 IS
Contor: 625

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Banciu