Dumbrava :: Biserica Sf. Arhangheli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Arhangheli
Dumbrava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dumbrava
Comună:Vătava
Județ:Mureș
Cod poștal:547631
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.Vatava.ro, www.CJmures.ro, ms.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavriil, Sf. M. Mc. Gheorghe
Detalii:Actuala biserică, cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” și „Sf. Gheorghe” a fost construită în anul 1927, din piatră și lemn, acoperită cu draniță, fiind o imitație fidelă a Mănăstirii Sf. Ilie din Toplița, arhitecți fiind Klosz și Schonauer, iar iconostasul a fost lucrat de Maxim Suciu din Gălăoaia. Icoanele de pe iconostas au fost pictate de pictorul ceh Parizek. În interior era văruit, iar în exterior netencuit. Așa arăta biserica din Podășel în 14 septembrie 1930, când a fost sfințită de un sobor de preoți, în frunte cu episcopul militar Ioan Stroie, protopop fiind Ioan Maloș, iar preot Ioan Popescu, care a păstorit 50 de ani, având grijă să lase în locul său un vrednic fiu al satului, pe Mera Valer, care, în cei 12 ani de păstorire, a ridicat o frumoasă casă parohială în mijlocul satului, și ar fi continuat, dar o boală nemiloasă l-a răpit la doar 35 de ani. După o perioadă de aproape 250 de ani, șirul preoților din sat s-a întrerupt de sosirea în parohie a actualului preot, Alexandru Grecu.
După Revoluția din anul 1989 s-a acționat în ideea modernizării locașului de cult prin următoarele lucrări: s-a prelungit naosul cu o tindă având deasupra un turn clopotniță, din care s-a putut realiza și un balcon în naos pentru cor, s-a tencuit interior și exterior, s-a înlocuit dușumeaua, turnându-se ciment, peste care s-a pus parchet de brad.
În anul 1999 locașul a fost îmbrăcat în haină picturală de către pictorul sucevean Cezar Ungureanu. Prin grija mai multor credincioase din parohie, s-au cumpărat covoare noi și așa fiind pregătită, biserica a fost sfințită în 30 iulie 2000 de Î. P. S. Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, protopop fiind Teodor Beldean.
Nr. vizualizări:3157
Data ultimei vizualizări:2024-10-05 03:37:59
Data ultimei actualizări:2020-02-19 13:04:42
Data încărcării pe sit:2011-05-09 08:35:03
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-09
Contor: 66

Vedere din lateral
Foto: Lucian Husar