Bucuresti :: Biserica Precupetii Noi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Precupeții Noi
București
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:strada General Ernest Brosteanu, nr . 12
Cod poștal:010528
Persoană de contact :pr. Marin Comănescu
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/
www.primariaSector1.ro
www.PMB.ro
www.prefecturaBucuresti.ro
www.cjIlfov.ro
www.prefecturaIlfov.ro
Preot:Marin Comănescu, Gheorghe Holbea
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Nicolae
Detalii:Pe locul actualei biserici, în anul 1713, din initiațiva precupețului Constantin Miulescu, a fost ridicată o biserică de lemn, care a luat de la început numele, după ocupația ctitorului ei, „Precupeții Noi”. În jurul bisericii a ființat un cimitir. După trecerea unui veac, biserica s-a degradat. În anul 1814, Bârcă, măcelarul, ajutat și de alți enoriași, clădește o biserică de zid.

În anul 1865, epitropia de atunci, constatând că biserica a devenit neîncăpătoare, hotărăște mărirea ei in lungime, o zugrăvește și așează o tâmplă nouă. În anul 1872, cu contribuția credincioșilor, biserica a fost restaurată, cheltuindu-se suma de 9. 875 lei. Din cauză că în cimitirul din jurul bisericii se îngropau pe lângă răposații parohiei și alți morți – din cei veniți din provincie și din spitalele bucureștene – epitropia hotărăște în anul 1873 să nu mai îngroape decât raposații din parohie, urmând ca în anul 1890 cimitirul să fie desființat.

În 1877, epitropii: V. Blehan, C. I, Cocioveanu, în frunte cu preotul D. N. Mirodot, repară în totalitate biserica, lucrarea terminându-se în anul 1878. Încă din anul 1866, biserica avea în curtea sa șase chilii pe care le închiriase prin licitație.
În anul 1887, preoții și enoriașii îl desemnează pe argintarul Andrei Dumitru să îmbrace cu argint icoanele împărătești.

În anul 1893, pictorul Anton Serafim zugrăvește biserica, iar antreprenorul G. Georgescu execută reparații interioare și exterioare, care au fost finanțate cu o sumă strânsă de la enoriasi și cu o contribuție din partea primăriei, astfel că, în anul 1894, locașul este ridicat la rangul de biserică parohială.

În anul 1898, din donațiile credincioșilor și cu ajutorul epitropilor Gh. Radulescu și Gheorghe Dumitrescu precum și cu purtarea de grijă a preoților Ioan Rusescu și Atanasie Niculescu, se înzestrează biserica cu policandrul cel mare cu 24 de lumini, cu două sfeșnice împărătești de bronz cu trei brațe și cu un clopot de 333 kg. În anul 1914, a fost introdusă lumina electrică, iar în 1921, se repară acoperișul, se refac tencuielile și se spală pictura, totul costând 9600 lei, sumă adunată de la enoriași. În același an, Ministerul de Razboi donează bisericii un clopot turnat la Uzinele Reșița.

Biserica este acoperită cu tablă galvanizată în anul 1926, când se spală și se repară pictura de către pictorul Constantin Petrescu Dragu.
În anul 1968, cu donațiile acordate de Sfânta Patriarhie și cu ajutorul credincioșilor, s-a refăcut rețeaua electrică, s-a spălat și reparat pictura de către pictorița Olga Greceanu.
În anul 1997, s-au curățat Sfintele Icoane, și s-a spălat pictura bisericii, lucrarea fiind executată de către d-na Rodica Ursachi. În anul 1999, s-au introdus minicentrale la casele parohiale,
Alte informații:Cont IBAN : RO81BPOS85002719583ROL01
Banca : Bancpost Libertății
Știri despre biserică:

»  Pr. Daniil Sandu Tudor și Imnul Acatist la Icoana „Rugului Aprins” pe agenda conferinței de la Biserica Precupeții Noi (2018-11-17)

 Închide 

Pr. Daniil Sandu Tudor și Imnul Acatist la Icoana „Rugului Aprins” pe agenda conferinței de la Biserica Precupeții Noi

[2018-11-17]
de Iulian Dumitrașcu

Pr. Daniil Sandu Tudor și Imnul Acatist la Icoana „Rugului Aprins” se află pe agenda conferinței organizate duminică, 18 noiembrie, de la ora 18:00, la Biserica Precupeții Noi din Capitală.
Evenimentul face parte dintr-o serie de întâlniri catehetice, susținute la Centrul Parohial „Sf. Nicolae” al Bisericii Precupeții Noi din București, și este organizat de Pr. Conf. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.
Invitatul acestei sesiuni este Daniel Mazilu care va participa prin teleconferință.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 101, Ultimul acces: 2018-12-10 11:50:13

»  Fântâna Albă 1941 | PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba de pomenire a celor trecuți la Domnul (2017-04-01)

 Închide 

Fântâna Albă 1941 | PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba de pomenire a celor trecuți la Domnul

[2017-04-01]
de Andrei Pau

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a oficiat sâmbătă, 1 aprilie 2017, o slujbă de pomenire pentru cei care au trecut la Domnul în urma evenimentului petrecut în anul 1941 la Fântâna Alba. Comemorarea a avut loc la Biserica Precupeții Noi din Capitală.
La slujba oficiată au fost participat: părintele paroh Mihai Comănescu, părintele profesor Gheorghe Holbea, precum și numeroși credincioși ai parohiei bucureștene.
În cuvântul rostit, părintele episcop a evidențiat faptul că având exemplul înaintașilor, românii de astăzi trebuie să lupte pentru generațiile viitoare.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am oficiat slujba de pomenire pentru toți cei care au fost victime ale masacrului de la 1 aprilie 1941 de la Fântâna Alba. Luând exemplul înaintașilor noștrii, avem datoria de a lupta pentru generațiile care vin. Trebuie să atragem atenția că pericolul morții nu a dispărut. De la răsărit de unde au venit rafalele de mitralieră care i-au răpus pe strămoșii noștri iată că vine acum Balena Albastră care are deja victime și în țara noastră, a spus Preasfinția Sa.
Continuând cuvântul său, ierarhul a subliniat faptul că oamenii care au trecut la Domnul în urma evenimentului de la Făntâna Alba au pornit, în drumul lor spre graniță, într-un adevărat marș pentru viață.
La Fântâna Albă, oameni înarmați cu armele credinței și identității românești, cu icoane, cruci și flori au dorit să treacă granița pentru a-și salva viața. A fost o adevărată procesiune de Înviere și un adevărat Marș pentru viață. Această dorință de a trăi le-a fost curmată într-un mod extrem de violent. Marșul pentru viață al românilor de acum 76 de ani se aseamănă cu marșul care a avut loc recent, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.
***
Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 01 aprilie 1941. Peste două mii de români de pe Valea Siretului, care au încercat să se refugieze din Uniunea Sovietică în România, au fost omorâți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1193, Ultimul acces: 2018-12-10 11:50:13


Nr. vizualizări:3522
Data ultimei vizualizări:2018-12-10 11:50:13
Data actualizare:2018-09-18 14:29:24
Data încărcării:2011-05-26 07:18:47
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:17

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!


Setul de Fotografii 1
Setul de Fotografii 2
Data: 2011-05-24
Aparat: NIKON E8800
Contor: 20

Vitraliu
Foto: Constantin Banciu