Cluj-Napoca :: Manastirea Sf. Macrina - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Macrina
Cluj-Napoca
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Cluj-Napoca
Județ:Cluj
Adresa:stradă Crizantemelor nr. 11-15, cartier Ghiorgheni
Cod poștal:400447
Persoană de contact :Superioară Locală - Sora Angela – Ana Tămaș
Telefon :0264... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.it
Adresa web Biserica:www.surorilebaziliene.ro
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.primariaClujNapoca.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Sf. Macrina
Detalii:Mănăstirea Sf. Macrina din Cluj-Napoca, a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) , și-a serbat hramul în ziua de duminică, 20 iulie 2008.
Aici este Casa Mamă, Casa de formare și Conducerea Provincială a surorilor baziliene din România.
Unul din Apostolatele pe care le desfasoara este, educatia copiilor la Gradinita”Sfanta Ana”.
Alte informații:În comunitate sunt 15 surori.
Știri despre biserică:

»  Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” – primirea și venerarea moaștelor Episcopilor Martiri (2019-07-29)

 Închide 

Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” – primirea și venerarea moaștelor Episcopilor Martiri

[2019-07-29]
Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca a Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare, celebrat duminică 28 iulie 2019, a fost o nouă ocazie pentru sute de credincioși de a-l preamări pe Dumnezeu și a se ruga împreună cu surorile OSBM împărtășind bucuria și primind în suflete harul.

În acest an sărbătoarea s-a desfășurat în lumina puternică a cununii Episcopilor Martiri pentru credință care a împodobit de curând Biserica Română Unită. Nu într-o lumină nouă, pentru că raza sa a însoțit și până acum fiecare pas al acestei Biserici mult prigonite, dar o lumină făcută în acest an cunoscută lumii întregi la vizita Suveranului Pontif, Papa Francisc, prin ceremonia de beatificare de la Blaj. Un rod al mijlocirii Fericiților Episcopi martiri la Tronul Tatălui Ceresc a fost și alegerea, cu ocazia Capitlului general desfășurat la Roma (8-19 iulie 2019), pentru prima dată în istorie, a unei surori din România, din Cluj și chiar din Mănăstirea „Sf. Macrina”, Maica Marcela – Emilia Runcan (până acum superioara Provinciei OSBM din România) la conducerea unui ordin internațional răspândit azi în țări din întreaga lume, Ordo Sancti Basilii Magni – Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, fondat în urmă cu peste 1 mileniu și jumătate, în jurul anilor 400, de către Sfântul Vasile cel Mare și de sora sa, Sfânta Macrina.
Pentru a face semnul sfințeniei și al sărbătorii acestei duminici mai vizibil și în semn de recunoștință pentru bogatul apostolat desfășurat de Surorile Baziliene și în Eparhia de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Ierarhul de Cluj-Gherla a hotărât să aducă la această celebrare moaștele Fericiților Episcopi Martiri Vasile Aftenie, Ioan Bălan și Iuliu Hossu împreună cu un relicvariu cu Moaște ale Episcopului Iuliu Hossu (cu oseminte din mâna dreaptă, „mâna cu care binecuvânta Arhiereul nostru”). Un alt mic relicvariu cu moaște ale Cardinalului Iuliu Hossu a fost încredințat în această zi Surorilor OSBM, Maicii Superioară generală Marcela, și va rămâne de acum și la această mănăstire spre venerare. Purtând sfintele oase pe care Hristos a clădit Biserica Sa Greco-Catolică din România, de dimineață, s-a mers în procesiune din biserica mănăstirii până în curte, la altarul de vară, unde a fost celebrată Sfânta Jertfă Liturgică.
Cuvântul de învățătură al Ierarhului de Cluj-Gherla a cuprins meditarea evangheliei duminicii (Mt 9, 1-8), a vindecării slăbănogului din Capernaum, despre vindecare și iertare, despre puterea lui Isus de a ierta păcatele, o putere pe care doar Dumnezeu o poate avea. „De fapt, misiunea Mântuitorului este aceasta: de la înălțimea Crucii, El a îmbrățișat întreaga omenire cu iubirea Sa iertătoare, o dată pentru totdeauna, pentru noi, toți.” Preasfinția Sa a făcut un îndemn și o încurajare la trăirea angajamentelor asumate și „cuvioaselor Surori ale Comunității OSBM, acelea care au ales, prin viața lor, să fie mirese ale lui Hristos, să spună «da» urmării lui Hristos după modelul Sfintei Macrina”, model de trăire a virtuților creștine pe care apoi l-a prezentat după biografiile care s-au păstrat, mai ales biografia semnată de către un alt frate al ei, Sf. Sfântul Grigorie de Nyssa. PS Florentin a vorbit în continuare despre viața consacrată în lumina cuvintelor Sfântului Părinte Francisc, rememorând istoria OSBM în România, o istorie începută la Gherla în 1948, în urmă cu 71 de ani: „Comunitatea OSBM și-a început activitatea practic în timpul persecuției Bisericii și își împletește istoria cu istoria Bisericii pe care a dorit să o slujească”.
O participare demnă de o mare sărbătoare a fost salutată în cadrul cuvintelor de mulțumire rostite de Ierarh și de pr. capelan OSBM Ioan Pop la finalul celebrării. Zeci de preoți, între care preoți vicari, consilieri eparhiali, preoți călugări au concelebrat Sfânta Jertfă Liturgică. Amintim pe pr. Călin Bot, Vicar general, pr. vicar Anton Crișan, pr. vicar Marius Cerghizan, pr. Cristian-Arinel Sabău protopop de Cluj I, pr. ierom. Ioan-Laurian Daboc, superior provincial al călugărilor OSBM, pr. Henryk Urban superior local al Ordinului Societății lui Isus, pr. Virgil Florian mărturisitor al credinței și spiritual al Surorilor Baziliene. Au fost de față, de asemenea, Surori din Congregația Maicii Domnului (CMD) cu Maica superioară generală Teodorina, Călugări Bazilieni, Frați Iezuiți, membri ai Ordinului Terțiar Bazilian, membre ale Reuniunii Mariane, alți invitați profesori universitari și personalități clujene.
La fel ca în seara precedentă, cu multă măiestrie au cântat și acompaniat instrumental cântările la momentul Sfintei Împărtășanii, cei trei copii ai fam. Opreanu, alături de care au cântat și fiii părintelui gazdă, capelan și consilier eparhial Ioan Pop. Răspunsurile liturgice au fost date de surorile OSBM, corul fiind condus de sr. Lucia OSBM, profesoară la Liceul greco-catolic clujean. PS Florentin a felicitat-o cu acest prilej pe noua Superioară generală OSBM, Maica Marcela, oferindu-i și câteva daruri simbolice: – pentru OSBM o medalie „care a fost imprimată cu ocazia recentei vizite a Pontifului Roman în România, pe o parte este înscris Visit Romania și pe cealaltă parte este Stema Pontificală”, de asemenea, o icoană a Sfântului Vasile cel Mare, cartea Pastoralelor de Paști ale Episcopului Iuliu Hossu și volumul „Geniul greco-catolic românesc”, ediție coordonată de Cristian Bădiliță și Laura Stanciu. Pentru ca Preasfânta Fecioară Maria să o susțină și inspire pe IPc. Maică Marcela în misiunea pe care acum o începe, PS Florentin i-a dăruit un Rozariu de perle primit de la Sfântul Părinte Francisc.
Maica Marcela a răspuns darului cu dar. Mai întâi a mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru întreaga susținere și, ca semn de recunoștință, i-a dăruit icoana Preasfintei Fecioare ocrotitoarea Provinciei Surorilor Baziliene din România. A dorit totodată să mulțumeasc㠄tuturor prietenilor”, tuturor participanților la această zi de împreună-rugăciune. A rostit câteva cuvinte despre momentul alegerii din cadrul Capitlului general de la Roma: „mă simt o persoană mică și neînsemnată, dar doresc ca Domnul să scrie o istorie frumoasă în Ordinul nostru prin viața mea, cu multă dragoste și cu multă bucurie”. Pentru aceasta, a cerut sprijinul și rugăciunea celor prezenți.
Lumina Fericiților Episcopi Martiri nu ar fi putut să fie primită în suflete în deplina-i strălucire fără acordurile la vioară, chitară, pian și alte instrumente, ale celor trei copii ai fam. Opreanu: Benedict, Camelia și Francisc, care în seara precedentă au susținut un înălțător miniconcert în biserică. Reamintind că fam. Opreanu a dăruit, prin trăirea profundă a credinței, Bisericii, un Imn al Episcopilor Martiri ce a fost intonat solemn cu ocazia Ceremoniei de beatificare de la Blaj din 2 iunie 2019, Preasfinția Sa Florentin a invitat în față și pe părinții celor trei tineri, Carmen și Florin și fiecărui membru al familiei, părinți și copii, le-a oferit, în semn de mulțumire și apreciere, medalia din partea Pontifului Roman care amintește de vizita în România și câte un Rozariu de la Papa. Semne de recunoștință au fost apoi oferite familiei Opreanu și din partea Surorilor Baziliene, de către Maica Marcela.
Sărbătoarea OSBM a fost completată și cu alte două sărbători: pentru doi preoți, pr. Virgil Florian și pr. Ierom. Laurian Daboc, s-a cântat „La mulți ani” cu ocazia aniversării zilei de naștere în preajma datei de 28 iulie. Pe acordurile Imnului Martirilor intonat de Corul surorilor, la primele ore ale zilei s-a făcut procesiunea cu Moaștele Martirilor din biserică până în curte. La fel, la ceasul prânzului, toate cele rânduite fiind săvârșite, aceleași moaște au fost purtate, în timp ce corul acompaniat de copii intona Imnul Episcopilor Martiri, înapoi în biserică, unde au fost apoi venerate de către credincioșii care au primit și câte o iconiță, ce avea incorporată o mică relicvă de gradul al II-lea. Surorile s-au îngrijit și de această dată de toți credincioșii participanți la serbarea hramului, invitându-i, prin pr. capelan Ioan, și la o agapă fraternă de comuniune în curtea mănăstirii, în bucuria zilei luminoase de sărbătoare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 584, Ultimul acces: 2020-05-30 01:18:41

»  Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” – seară de rugăciune și har (2019-07-27)

 Închide 

Hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” – seară de rugăciune și har

[2019-07-27]
O seară pregătitoare de rugăciune, sâmbătă 27 iulie 2019, a deschis programul serbării hramului Mănăstirii „Sfânta Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) – Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, sărbătoare care va culmina cu Sfânta Liturghie Arhierească de duminică 28 iulie 2019.

Au fost de față la aceste momente de comuniune și har, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu și noua Superioară generală OSBM, Mc. Marcela – Emilia Runcan, care s-a aflat în această mănăstire ca Superioară provincială și acum este la începutul perioadei de șase ani în care va coordona Ordinul internațional OSBM, o demnitate care „face cinste țării noastre” – cum a menționat PS Florentin. S-au unit în rugăciune cu surorile OSBM și cu credincioșii apropiați mănăstirii, între care membrele Ordinului terțiar OSBM, pr. Călin Bot, Vicar general eparhial, pr. capelan OSBM Ioan Pop, consilier eparhial, ierom. Laurian Daboc, Superior provincial OSBM, călugări OSBM și surori din Congregația Maicii Domnului.
Programul, desfășurat în biserica mănăstirii de pe str. Crizantemelor, Cluj-Napoca, a cuprins slujba Vecerniei urmată de rugăciunea Paraclisul Maicii Domnului. După rugăciune, Preasfinția Sa Florentin a prezentat câteva aspecte ale vieții patroanei acestei mănăstiri, sora Sfântului Vasile cel Mare. Sfânta Macrina (327-379) a trăit în sec. al IV-lea al Bisericii creștine, când prin Edictul de la Milano s-a dat libertate Bisericii și tradiția de masă a practicării creștinismului a început să fie lipsită de zelul trăirii credinței. Prin viața de asceză, rugăciune, prin practica milostivirii – a arătat Ierarhul de Cluj-Gherla – Sfânta Macrina a devenit în acea perioadă un far luminos, un model de sfințenie pentru propria familie, pentru timpul său, până în zilele noastre. După moartea logodnicului pe care îl aleseseră părinții pentru ea, Sfânta Macrina s-a retras și a întemeiat o comunitate de rugăciune pentru a putea trăi mai aproape de Dumnezeu. Comunitatea întemeiată de Sfânta Macrina a fost un exemplu al monahismului timpuriu feminin. În această comunitate, bazată pe rugăciune, pe cunoașterea Sfintei Scripturi, pe trăirea profundă a credinței, se va afla și mama sa, și nobili, și servitori, fără a face deosebire între clasele sociale într-o perioadă de sclavagism. Preasfinția Sa a încheiat printr-o povestioară despre prezența și intervenția până la miracol, în viața celor ce cred, a Preasfintei Fecioare Maria.
În continuare, copiii familiei care a compus Imnul Episcopilor Martiri – intonat solemn la Blaj cu ocazia Beatificării celor 7 Ierarhi greco-catolici, în prezența Sfântului Părinte -, Benedict, Camelia și Francisc Opreanu, au prezentat un miniconcert instrumental înălțând sufletele la Cer în acorduri îngerești. Într-un scurt cuvânt de mulțumire, la încheiere, capelanul OSBM, pr. Ioan Pop, i-a prezentat în câteva cuvinte pe tinerii protagoniști, întrebându-se în uimirea și încântarea momentului: „Oare cum va fi în Rai dacă Dumnezeu permite, aici, în viața noastră, astfel de momente în care iată-ne cu sufletele alături de Domnul”. A mulțumit cu căldură, în numele tuturor celor prezenți, atât celor trei copii, cât și părinților lor care i-au însoțit și îndrumat îndeaproape.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 573, Ultimul acces: 2020-05-30 05:10:32

»  Prima Sfântă Împărtășanie solemnă la Mănăstirea „Sfânta Macrina” (2019-04-25)

 Închide 

Prima Sfântă Împărtășanie solemnă la Mănăstirea „Sfânta Macrina”

[2019-04-25]
În Duminica Floriilor sau a Intrării Domnului nostru Isus Cristos în Ierusalim, 21 aprilie 2019, la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca, a Surorilor Baziliene, în cadrul Sfintei Liturghii a avut loc Prima Sfântă Împărtășanie solemnă a 9 copii, pregătiți de către Maica Marcela Runcan la orele de cateheză care se desfășoară la mănăstire. Copiii, conduși de Maica Marcela și de către preoții celebranți, au intrat în procesiune în biserică și, ajungând în fața altarului, au lăudat pe Domnul prin cântece și poezii specifice acestei mari sărbători. Sfânta Liturghie a fost celebrată de către pr. Marius Cerghizan, vicar cu preoții, și pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii și consilier eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Surorilor Baziliene, condus de sr. Lucia Bumb.

La începutul Sfintei Liturghii, pr. Ioan s-a adresat în mod special copiilor care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii, printr-o povestioară, amintind că un elicopter zboară doar cu elicea de deasupra și elicea pentru a se învârti are nevoie de un motor care merge cu combustibil, iar dacă în zbor se întâmplă și sare elicea, elicopterul se prăbușește… Prin asemănare, a explicat copiilor că pentru noi, combustibilul este Sfânta Împărtășanie, iar elicea este credința noastră. Când un om se împărtășește, credința lui funcționează și el poate să înainteze spre Dumnezeu fără să îi fie frică că se poate prăbuși, pentru că el vede lucrurile altfel, le vede de sus prin ochii lui Dumnezeu.
În cuvântul de învățătură, pr. Marius a făcut apel la Cuvântul Sfintei Evanghelii din duminica Floriilor, și printre altele spunea că suntem invitați să îl însoțim pe Isus pe drumul care duce la Ierusalim. A lansat o întrebare de reflecție personală: Noi, vrem să mergem cu Isus la Ierusalim? Apoi i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru aceste vlăstare care ne amintesc de Împărtășania noastră solemnă. A adus mulțumire Domnului pentru părinții care și-au lăsat copiii în mâinile surorilor pentru a fi modelați prin cele spirituale. Copiii cu sufletele curate l-au primit pe Isus în inimile lor cu mare bucurie și cu emoție sfântă.
La finalul Sfintei Liturghii, copii au primit diplome și cadouri – amintire de la Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. Părintele capelan a mulțumit părinților care și-au adus copiii la cateheză pentru a fi modelați de Cristos prin mâinile surorilor. De asemenea, a mulțumim Maicii Marcela care s-a ocupat de pregătirea copiilor și tuturor credincioșilor pentru participarea la celebrarea Sfintei Liturghii în această frumoasă zi de Florii. Și nu în ultimul rând, a mulțumim pr. Marius Cerghizan, care ne-a onorat cu prezența dânsului la celebrarea acestei frumoase sărbători. A urmat sfințirea mâțișoarelor, astfel încât toți cei prezenți au putut duce în casele lor ramuri binecuvântate. Părinții, rudele și copiii s-au bucurat de o agapă fraternă. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru această binecuvântată zi de mare sărbătoare!

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 938, Ultimul acces: 2020-05-30 06:28:47

»  Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca (2018-09-12)

 Închide 

Hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca

[2018-09-12]
hram la CMD
Congregația Surorilor Maicii Domnului (CMD) a celebrat la 8 septembrie, ca în fiecare an de Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria, hramul Mănăstirii Maicii Domnului din Cluj-Napoca. Mănăstirea a fost sfințită de către Întâistătătorul Bisericii noastre, Cardinal Lucian Mureșan în 8 septembrie 2003. Aici se află sediul Congregației Surorilor Maicii Domnului, institut religios greco-catolic întemeiat de Mitropolitul dr. Vasile Suciu în 1921, la Blaj. Surorile din această Congregație au împărtășit întru totul destinul Bisericii Greco-Catolice din România, trecând și ele prin focul încercărilor și persecuțiilor pentru credință sub regimul comunist, timp de peste 40 de ani. Încă de la întemeiere, dar și în perioada de clandestinitate, precum și în perioadele succesive ieșirii BRU la lumină, Surorile s-au străduit să își aducă prinosul de jertfă pentru sluji aproapelui după modelul Preasfintei Fecioare Maria – calea pe care au ales să o urmeze, având totodată la suflet îndemnul părintelui fondator: „de a apropia neamul nostru cât mai mult de Domnul, prin credință vie”.

La împlinirea a 15 ani de la sfințirea acestui așezământ călugăresc, în semn de recunoștință față de Bunul Dumnezeu și față de Preacurata Fecioară Maria, Surorile au întâmpinat sărbătoarea printr-o Veghe de rugăciune. Astfel, în ajunul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, PS Florentin Crihălmeanu – Eparh de Cluj-Gherla, pcuv. pr. Protoegumen Laurean Daboc OSBM, cucernicul pr. Ioan Pop, consilier eparhial și capelan al surorilor OSBM, pr. Florin Pop, spiritualul Reuniunii Mariane și cucernicul pr. Cristian David – cancelar episcopal și capelan al surorilor CMD, au celebrat în capela Mănăstirii, Slujba Vecerniei, urmată de rânduiala Paraclisului Maicii Domnului. După un scurt moment de comuniune și împărtășire fraternă, privegherea a continuat cu o oră de Adorație Euharistică.
În dimineața zilei de sâmbătă, 8 septembrie 2018, Sărbătoarea a început cu procesiunea-pelerinaj devenită tradiție la nivel local, de la Catedrala greco-catolic㠄Schimbarea la Faț㔠până la Mănăstirea Maicii Domnului. Procesiunea a fost condusă de Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, alături de un număr mare de preoți și credincioși, care au unit osteneala drumului cu prinosul de cânt și rugăciune închinat Maicii Sfinte. Pelerinii au fost primiți de preacuvioasa Maică Teodorina, Superioara generală a Congregației Surorilor Maicii Domnului și de pr. capelan Cristian David.
Momentul central al Sărbătorii l-a constituit celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, alături de Excelența Sa Kyr Joseph Ghebara, Arhiepiscop de Petra și Filadelfia, Înaltul Prelat oaspete din Aman, Iordania. Au concelebrat Mons. Călin Ioan Bot, vicar general, pr. arhimandrit Bassan, Vicarul general al IPS Joseph, pr. capelan Cristian David și un mare număr de preoți. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Angeli”, dirijat de prof. Monica Cerghizan, în alternanță cu Corul Surorilor CMD de la Mănăstire. La acest moment celebrativ, alături de surorile din CMD au participat călugării și călugărițele din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, preoții și frații din Societatea lui Isus și surorile din Congregatio Jesu. De asemenea, s-au alăturat la ceas de sărbătoare, în număr mare, membrele Reuniunilor Mariane din toate Eparhiile BRU, aflate la Cluj-Napoca cu ocazia Întâlnirii naționale a Reuniunii Mariane.
Între sutele de credincioși care s-au unit în rugăciune, s-au aflat: un grup de tineri din parohia „Sfântul Gheorghe”, Sângeorz-Băi – parohie în care, de mai bine de 10 ani, Surorile CMD desfășoară o intensă activitate de cateheză și apostolat, oferindu-și sprijinul pentru buna organizare; tinerii din Asociația Cercetașii Munților au fost de mare ajutor atât în pre-ziua sărbătorii cât și în timpul procesiunii și al celebrării liturgice, îngrijindu-se de alimentarea cu apă, marcarea locurilor pentru Sf. Împărtășanie și la final, în cadrul agapei fraterne; de asemenea, s-au implicat cu bucurie și tinerii din ASTRU Cluj, însoțiți de un grup de voluntari din parohia Mosta, Malta, alături de pr. Sergio Fenech.
Prezența ierarhilor noștri, a preacucernicilor și cucernicilor preoți, a persoanelor consacrate, a membrilor Reuniunilor Mariane, a tinerilor care în mod generos au dăruit din timpul lor pentru pregătirea acestei sărbători și a tuturor credincioșilor iubitori și cinstitori ai Preasfintei Fecioare Maria, Mama noastră Cerească, a conferit solemnitate rugăciunii și ne-a întărit în dragostea față de Dumnezeu, față de Maica Domnului și față de Biserica din sânul căreia facem parte.
Meditația la celebrarea liturgică a Preasfinției Sale Florentin s-a referit la Sărbătoarea Nașterii Preasfintei Fecioare Maria – „sărbătoare care împreunează Bisericile din Orient și din Occident”. „Suntem aici cu bucurie, la Mănăstirea Surorilor CMD”, a spus Ierarhul, „într-o sfântă zi de sâmbătă dedicată Preasfintei Fecioare Maria. Ne bucurăm pentru că, la celebrarea de astăzi, ne face onoarea de a fi alături de noi Înaltpreasfințitul Arhiepiscop de Petra și Filadelfia, Iosif, mulțumim, de asemenea și pr. arhimandrit Bassan.” Preasfinția Sa a salutat și Surorile CMD, precum și prezența membrelor Reuniunilor Mariane și a tuturor credincioșilor. „Ne amintim că au trecut deja 15 ani de la acel 8 septembrie 2003, când prin voia Bunului Dumnezeu, Pr. Întâistătător al Bisericii noastre, Înaltpreasfințitul Episcop și Mitropolit atunci, Lucian, astăzi Preafericitul Părinte Cardinal Lucian, binecuvânta această Mănăstire prin sfințire cu apă sfințită și ungerea cu Sf. Mir, dimpreună cu Episcopul locului și cu alți Episcopi și un frumos sobor de preoți împreună-celebranți”. A mulțumit și celor 23 de preoți și cei aproape 400 de credincioși care au venit în procesiune de la Catedrala „Schimbarea la Faț㔠la Mănăstirea Maicii Domnului și sunt prezenți, alături de alte sute de credincioși, la frumoasa celebrare.
A fost prezentat apoi motivul sărbătorii, „Nașterea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria, mărita Doamna noastră. Dorim să aducem cinstire și laudă, Preasfântului Dumnezeu, pentru Preasfânta Lui Mamă, pe care astăzi o aniversăm în momentul nașterii ei, în momentul intrării ei în istoria umană, în istoria noastră, a oamenilor, pentru a ne deschide tuturor istoria veșniciei, istoria mântuirii. Este o tradiție a Bisericii care din sec. al IV-lea a sărbătorit acest moment festiv”, a spus Ierarhul, prezentând, în continuare, detaliat, semnificația sărbătorii, care ulterior este preluată și înscrisă în calendarele bizantine la Constantinopol și în Occident mai târziu, în sec. al VII-lea, de către Papa Sergiu I. Cu ocazia Anului Centenarului Marii Uniri, an dedicat Episcopului martir și mărturisitor Iuliu Hossu, în curtea mănăstirii a fost amplasată și Expoziția documentar㠄Iuliu Hossu, Păstor al românilor și Mărturisitor al credinței”, cuprinzând referințe biografice, opinii ale unor personalități și imagini reprezentative despre viața Ierarhului de Cluj-Gherla.
La final, au fost rostite cuvinte de mulțumire pentru comuniunea de rugăciune sub razele privirii Maicii Sfinte, s-au făcut schimburi de daruri și amintiri. În acest context, PS Florentin a oferit ES Kyr Joseph Ghebara, diploma și medalia Iuliu Hossu, și, aceleași distincții le-a decernat preacuvioasei Maici Teodorina, Superioara generală și Congregației Surorilor Maicii Domnului, «în semn de prețuire și recunoștință pentru modelul autentic de trăire a vieții consacrate și de slujire a Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, prin rugăciune și apostolat după modelul Preasfintei Fecioare Maria. Fie ca modelul vieții Arhiereului Iuliu Hossu, Vestitorul Marii Uniri, să constituie pentru noi un ideal de urmat!» – a fost îndemnul de încheiere.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1570, Ultimul acces: 2020-05-30 01:18:41

»  Serbarea hramului mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj (2018-07-23)

 Închide 

Serbarea hramului mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj

[2018-07-23]
Hram OSBM
Sub semnul Anului Centenar al Marii Uniri, duminică 22 iulie 2018, a fost serbat la Cluj-Napoca hramul mănăstirii „Sf. Macrina” a Surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) – Provincia Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria. Celebrarea duminicală festivă a fost precedată de o seară de rugăciune, sâmbătă 21 iulie 2018, care a început cu oficiul Vecerniei și a continuat prin Adorație Euharistică.

Atât la seara pregătitoare, cât și în ziua sărbătorii, în mijlocul Surorilor OSBM s-a aflat PS Florentin Crihălmeanu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla. De asemenea, s-au unit bucuriei Surorilor OSBM, a Maicii Marcela Superioară provincială și a pr. Ioan Pop capelan al mănăstirii, Mons. Călin Bot, Vicar general, preoți vicari și consilieri, protopopi, preoți călugări, numeroși preoți parohi, persoane consacrate din mai multe ordine și congregații călugărești, asociații de terțiari, credincioși laici între care numeroși tineri. Pentru a susține Adorația Euharistică, surorile i-au avut ca invitați pe tinerii Grupului de rugăciune Triumful Inimii Neprihănite a Sfintei Fecioare Maria împreună cu pr. coordonator, Anton Crișan, vicar eparhial.
Celebrarea Sfintei Liturghii arhierești de duminică 22 iulie 2018, s-a desfășurat în curtea încăpătoare a locașului mănăstiresc și a reunit în rugăciune sute de credincioși, răspunsurile liturgice fiind date de Surorile OSBM. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a meditat fragmentul evanghelic de la Matei, cap. al XIV-lea, cu miracolul înmulțirii pâinilor, „una dintre scenele semnificative din timpul vieții publice a Mântuitorului nostru Isus Hristos, un semn și un dar”. Preasfinția Sa a arătat c㠄Isus dorește, prin acest miracol, să preschimbe mentalitatea ucenicilor – de a cumpăra și a vinde pe bani, «do ut des (lat.) – îți dau, ca să îmi dai» – într-o mentalitate creștină, mentalitatea unui dar gratuit care se oferă din iubire pentru toți, atât cât este necesar”. Îns㠄darul lui Dumnezeu se manifestă în Biserică în diferite moduri. Și viața consacrată este un dar pentru Biserică. Papa Francisc, în Scrisoarea dedicată persoanelor consacrate, spunea: «viața consacrată este un dar oferit Bisericii, care se naște în Biserică, crește în Biserică și este orientat în întregime spre Biserică»”.
Ierarhul a numit momentul hramului un moment de bilanț care ne invit㠄să privim spre trecut, spre prezent și spre viitor: să privim trecutul cu recunoștință, pentru a trăi prezentul cu pasiune și să ne îndreptăm spre viitor, cu încredere și cu speranță”. A amintit c㠄Provincia OSBM din România numără în prezent 39 de surori, casa mamă este Mănăstirea Sf. Macrina. Provincia are în total cinci comunități, din care două sunt la Cluj.” S-a amintit că la Gherla se află Comunitatea Buna Vestire, la Baia Mare se află Comunitatea Sfânta Maria iar la Lugoj este comunitatea Nașterea Sfintei Fecioare Maria. A fost descrisă în continuare vasta activitate apostolică și pastoral-catehetică pe care Surorile OSBM o desfășoară în Eparhia de Cluj-Gherla: în domeniul educativ-formativ (la Grădinița Sf. Ana, la Liceul greco-catolic Inochentie Micu, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB), la nivel social-medical, la nivelul apostolatului catehetic (surorile fac regulat cateheză la Maieru, Dej și Cluj). De asemenea, „se desfășoară o activitate caritabilă deosebită la mănăstire, dar și prin campanii de pelerinaj pe care surorile le fac cu diferite ocazii, pentru ajutorarea unor familii sărace din periferia unor localități mici, unele puțin cunoscute, ducând acestor persoane haine, alimente și mai ales un cuvânt de consolare”.
În numele Pc. Maici Marcela și a Surorilor OSBM, pr. Ioan Pop, capelanul mănăstirii, a adus la final un cuvânt de mulțumire, arătând c㠄se cuvine în primul rând să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care ni le oferă”. A mulțumit Preasfinției Sale Florentin pentru grija părintească și rugăciunea cu care a răspuns invitației surorilor, dar și pentru încrederea pe care i-a acordat-o pentru a împlini rolul de capelan al mănăstirii. A mulțumit tuturor celor de față, „pentru sprijinul pe care îl acordă surorilor în apostolatul pe care îl fac, asociațiilor de caritate prezente, tuturor familiilor care sprijină proiectele mănăstirii și ale Eparhiei și contribuie activ la slujirea pe care, prin cei săraci, prin cei bolnavi, prin copiii orfani, prin toți cei aflați în nevoi, încercăm să o aducem în fața lui Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu să binecuvânteze puținul nostru, așa cum în Evanghelia acestei duminici a binecuvântat cele cinci pâini și cei trei pești și să ne ofere hrană tuturor.” Sărbătoarea a continuat cu o îmbelșugată agapă frățească pregătită de Surorile OSBM pentru toți participanții la frumoasa sărbătoare. (fragmente din materialul amplu de pe EparhiaClujGherla.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1731, Ultimul acces: 2020-05-30 01:18:41

»  Prima Împărtășanie la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (2018-06-03)

 Închide 

Prima Împărtășanie la mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

[2018-06-03]
Prima Împărtășanie
02.06.2018, Cluj (Catholica) - Luni, 28 mai 2018, cea de a doua zi de Rusalii – Sărbătoarea Preasfintei Treimi, a fost data la care, în 1970, a trecut la Domnul Ierarhul mărturisitor al credinței Episcop dr. Iuliu Hossu. Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu a făcut pomenirea marelui Arhiereu la Sfânta Liturghie pe care a celebrat-o la Mănăstirea Maicii Domnului a Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca. A fost o celebrare plină de lumină, prin numărul mare de copii prezenți, și, mai ales, prin cinci copilași care au făcut Prima Sfântă Împărtășanie, după ce au fost pregătiți de către sora Mihaela CMD, în cadrul programului de cateheză care se desfășoară la mănăstire. La masa Sf. Altar au concelebrat pr. capelan Cristian David cancelar eparhial, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții, pr. Ioan Mătieș vicar cu laicii, pr. consilier Titus Sas și pr. Mihai Todea. Rugăciune a fost înălțătoare atât prin prezența Corului Surorilor CMD, dirijat de sora Letiția superioară locală, cât și a corului Angeli, mai ales Angeli-junior, copiii din acest cor dirijat de prof. Angela David.
PS Florentin a vorbit, în predică, despre sărbătorea din acea zi, subliniind faptul c㠄misterul Preasfintei Treimi este misterul central al credinței noastre. Avem un singur Dumnezeu, în trei Persoane divine: Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt.” S-a subliniat că și astăzi Spiritul Sfânt poate fi primit de către fiecare om, prin Sfintele Sacramente ale Bisericii, pe care „suntem chemați să le utilizăm, să știm că există, să știm că sunt spre sfințirea noastră și să ne apropiem cu încredere de ele”. Preasfinția Sa a continuat: „pentru noi este o mare bucurie astăzi, în ziua în care cinci copilași pregătiți, aici, la mănăstire, cu bucurie, cu răbdare, au parcurs deja un itinerariu spiritual și se apropie, cu frică, cu credință și cu evlavie, pentru prima oară, solemn, de Dumnezeu, de Sfânta Euharistie”. A urmat un scurt dialog cu copilașii care se aflau în fața altarului, în veșminte luminoase, ei au arătat prin răspunsurile pe care le-au dat că sunt conștienți de miracolul care se va petrece: „astăzi acești copilași vor primi Trupul și Sângele lui Cristos, vor deveni purtători de Cristos, Cristofori, Tabernacole vii, Lumină. Dumnezeu coboară în sufletele lor. Este un lucru mare, pentru care ei s-au pregătit, cum singuri au răspuns, au făcut cateheză și s-au spovedit”.
Ierarhul a continuat: „De ce este importantă Euharistia pentru viața noastră? pentru că Sfânta Euharistie este Izvorul și Culmea vieții Bisericii. Este, putem spune, Sacramentul Sacramentelor, pentru că acolo îl primim pe Dumnezeu însuși, Trupul și Sângele Lui. Acest Sacrament, de fapt, ne identifică cu Cristos, este Pâinea vieții, despre care Cristos spunea: «cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu, are viață veșnică» (Io, 6). Avem, încă de pe pământ garanția vieții veșnice. Această Pâine a vieții este, pentru noi, garanția vieții veșnice. Numai Pâinea vieții ne apropie de Cristos, ne apropie de Biserică, de comuniunea cu Biserica, Pâinea vieții este cea care ne șterge păcatele ușoare, Pâinea vieții este aceea care ne dă forță, tărie, pe drumul vieții noastre spirituale, ne amintește că Isus nu ne-a lăsat singuri, este cu noi. Iată de ce este important să ne hrănim cu această Pâine a vieții, pe care o numim Euharistie – un cuvânt grec, în traducere, «mulțumire», pentru că este o jertfă de mulțumire pe care Fiul o aduce Tatălui, în Spiritul Sfânt, iar noi ne hrănim cu această Pâine a vieții, Pâine a jertfei, Pâine a comuniunii.”
„Ne rugăm astăzi pentru tinerii noștri copilași care vor deveni purtători de Cristos să fie și ei, în această lume, prin viața lor, lumină, dătători de lumină, lumina lui Cristos prin ei să poate străluci. Ne rugăm pentru comunitatea surorilor, ca să rămână și ele mereu un exemplu de educatoare, formatoare, învățătoare pe drumuri credinței pentru toți copiii care vor veni la mănăstire, ne rugăm pentru familiile acestor copii care s-au pregătit și ele pentru acest mare moment și, mai ales, în continuare, vor ajuta ca lumina primită astăzi să rămână mereu aprinsă. Ne bucurăm astăzi și mulțumim lui Dumnezeu care ne-a oferit darul iubirii Sale, darul prin care descoperim, nu un Dumnezeu înfricoșător, ci un Tată iubitor, căruia putem să-i spunem și noi, «Tăticule» – Abba, așa cum spune Sf. Apostol Pavel”.
După celebrarea liturgică, un cuvânt de mulțumire a rostit pr. capelan Cristian David, care îndeplinește și funcțiunea de cancelar eparhial, adresând mulțumiri Episcopului eparh și preoților concelebranți – cu mențiunea că doi dintre cei cinci copii care s-au împărtășit pentru prima dată sunt din parohia Cluj-Iris, păstorită de pr. vicar Ioan Mătieș, a mulțumit diaconului Marius, a cărui slujire „a făcut mai frumoasă și mai solemnă această celebrare”. Mulțumiri speciale au fost adresate părinților, familiilor acestor copilași „pentru că au avut curajul și au avut încredere în Congregația noastră și mai ales în cuv. soră Mihaela și i-au încredințat copilașii pentru acest parcurs spiritual de un an de zile”, desigur, o mulțumire specială a fost adresată sorei Mihaela, dar și surorilor și credincioșilor pentru însoțirea în rugăciune.
Cei cinci copii au dorit să ofere Ierarhului din mâna căruia l-au primit pe Isus, un buchet de flori albe – „la fel ca sufletele lor imaculate, pline de lumin㔠– a spus Preasfinția Sa primind darul, reamintindu-le promisiunea lui Isus înscrisă și pe diplomele de amintire de la Prima Împărtășanie ce le-au fost înmânate în încheiere: „cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viața veșnic㔠(Io 6,54).

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1938, Ultimul acces: 2020-05-30 04:20:52

»  Veghe de rugăciune la mănăstirea Sfânta Macrina, de Ziua Vieții Consacrate (2018-02-04)

 Închide 

Veghe de rugăciune la mănăstirea Sfânta Macrina, de Ziua Vieții Consacrate

[2018-02-04]
04.02.2018, (Catholica) - rbătoarea Întâmpinării Domnului la Templu, celebrată la 2 februarie a fiecărui an, coincide cu Ziua Vieții Consacrate în Biserica Catolică. Un program centrat pe acest semn al prezenței lui Dumnezeu, prin Biserică, în lume, prin prezența persoanelor consacrate, s-a desfășurat la Cluj-Napoca, în zilele de 3-4 februarie 2018, sub egida Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.
În prima parte a acestui aniversar, sâmbătă 3 februarie, călugării și călugărițele din diferitele ordine, congregații și institute de viață consacrată de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, cu superiorii și superioarele lor, s-au reunit la mănăstirea „Sf. Macrina” a Surorilor Sf. Vasile cel Mare (de pe str. Crizantemelor nr. 11-15, Cluj), în prezența lui Dumnezeu, în biserica primitoare, pentru o seară de reculegere și rugăciune pregătită de surorile OSBM cu Maica Marcela Runcan, superioara provincială. Au participat și credincioși laici, între care membri ai ordinelor terțiare și asociațiilor eparhiale, grupul de adorație „Triumful Inimii Neprihănite”, studenți teologi, preoți, împreună cu PS Florentin episcop eparh, pr. Călin Bor vicar general și pr. consilier Ioan Pop, capelan al mănăstirii.
A fost un moment de întâlnire, rugăciune comună, meditație, laudă adusă lui Dumnezeu și contemplare a lucrării Sale în viața fiecăruia, a celor consacrați prin voturi și a celor consacrați prin botezul creștin. La inițiativa pr. Anton Crișan, Vicar cu persoanele consacrate, această întâlnire i-a adus în centrul atenției pe cei care încă se află în fața marilor alegeri ale vieții, tinerii, în mod deosebit tineri care deja au avut o experiență de viață cu Dumnezeu, în sânul Bisericii, în preajma persoanelor consacrate. Ei au fost cei chemați să dea mărturie despre gândurile, sentimentele și trăirea credinței lor, despre așteptările și idealurile lor. Mărturiile au fost emoționante, impresionante prin sinceritatea și lumina pe care au izvorât-o, prin căldura, bunătatea și sfințenia persoanei consacrate, văzută prin ochii lor, întâlnită de fiecare, în diferite perioade, pe calea vieții. Au fost exprimate și frământări și neliniști, marile întrebări ale vârstei…
Emanuela, studentă, din Sângeorz-Băi, este în contact cu Congregația Surorilor Maicii Domnului și a simțit prezența lui Dumnezeu participând la numeroasele activități coordonate de surori, de rugăciune, cateheză, cântec, excursii, la Sângeorz-Băi și Cluj, a înțeles aici c㠄viața consacrată înseamnă iubire și dăruire de sine”; Carina de mică a fost în preajma surorilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, dar și a călugărilor bazilieni, și a găsit în aceste comunități ocrotirea unei familii spirituale și bucuria vieții cu Dumnezeu în întâmplările simple din viața de zi cu zi în comunitate, în ieșirile în natură, în contemplarea măreției lui Dumnezeu împreună cu surorile și frații, prin rugăciune; Krista, din Grupul de rugăciune „Triumful Inimii Neprihănite”, a dorit să exprime nevoia pe care tinerii o au, de a găsi în persoanele consacrate modele de sfințenie, „călăuze și lumin㔠pe drumul lor.
Robert, student în Cluj-Napoca originar din Moldova, a adus propriile gânduri, dar și mărturia altor tineri care frecventează Centrul de spiritualitate al călugărilor iezuiți, Manresa, descoperind prietenia persoanelor consacrate, dăruirea și disponibilitatea lor, descriindu-le ca persoane care pun suflet în ceea ce fac și îl pun pe Dumnezeu la baza fiecărei acțiuni a lor; din partea tinerilor de la ASTRU-Cluj a depus o frumoasă mărturie o tânără din Polonia, Paulina, care a rămas într-o relație de prietenie cu tinerii clujeni de când i-a primit, la ea acasă, cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Tineretului, din 2016, din Polonia. De la persoanele consacrate ea a învățat în primul rând dragostea față de Euharistie; a înțeles că cea mai importantă întâlnire este aceea față în față cu Isus. A primit îndemnul și încurajarea de a merge mereu la capelă, la Spovedanie, la Sfânta Împărtășanie și „să îi încredințăm lui Dumnezeu toate poverile noastre”. A învățat, în al doilea rând, slujirea – a văzut în inima persoanelor consacrate dorința de a se dărui, de a dărui generozitate, a învățat cum să construiască comunități, să nu excludă pe nimeni, să construiască poduri între oameni.
Un răspuns, sau mai precis pașii către un răspuns, le-a oferit tinerilor, Preasfinția Sa Florentin prin cuvântul de încheiere, arătând că nu exist㠄o rețet㔠pentru a găsi calea pe care din veșnicie a pregătit-o Tatăl ceresc pentru noi, fiii Săi, dar fiecare zi este un nou prilej de a-l întâlni, cunoaște, de a împărtăși o relație de prietenie cu Domnul, Cel ce s-a făcut Om pentru a veni la noi, pentru a fi cu noi „până la sfârșitul veacurilor”, pentru a ne conduce la mântuire. A fost dat, în acest sens, exemplul vieții unui sfânt pe care PS Florentin l-a cunoscut, de la care a primit harul episcopatului: Sfântul Ioan Paul al II-lea, dovadă vie a faptului că nebănuite și minunate sunt căile Domnului pentru cel care îl cere în viața sa, îl caută pe căile lumii și bate cu insistență la Poarta iubirii Sale. Acela îl va primi în sufletul său, îl va întâlni în întâmplările zilelor și va fi primit în fericirea prezenței Sale iubitoare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2218, Ultimul acces: 2020-05-30 01:18:41

»  Celebrarea nașterii Fecioarei Maria cu prilejul hramului mănăstirii CMD din Cluj (2017-09-10)

 Închide 

Celebrarea nașterii Fecioarei Maria cu prilejul hramului mănăstirii CMD din Cluj

[2017-09-10]
Hram la mănăstirea CMD din Cluj
10.09.2017, Cluj (Catholica) - Vineri, 8 septembrie 2017, Biserica a celebrat marea Sărbătoare a Nașterii Maicii Domnului. Această zi reprezintă pentru surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD) și Hramul Mănăstirii CMD din Cluj-Napoca, prilej de bucurie și comuniune în rugăciune.
Programul dedicat acestui moment semnificativ a cuprins seara dinaintea sărbătorii, joi, 7 septembrie, când în capela mănăstirii credincioșii au fost invitați, de către surori, la rugăciune – Vecernie, Paraclisul Maicii Domnului și Adorație Euharistică. Au fost prezenți, la acest timp de comuniune, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, pr. capelan Cristian David, pr. Ioan Pop din parohia Zorilor II, Cluj-Napoca, pr. Romulus Silaghi consilier pastoral, pr. Augustin și fr. Damian din Ordinul „Sf. Vasile cel Mare” (OSBM) precum și Surori OSBM. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului de joi, 8 septembrie, zi însorită de bucurie pentru cei ce o cinstesc pe Preasfânta Fecioară Maria, a adus revărsare de haruri peste orașul Cluj-Napoca, prin pelerinajul pe jos făcut de Episcop, preoți, persoane consacrate și credincioși greco-catolici, la fel ca în anii precedenți, de la Catedrala episcopal㠄Schimbarea la faț㔠(B-dul Eroilor nr. 10), până la Mănăstirea Maicii Domnului din cart. Gheorgheni (Str. Romul Ladea nr. 6). Episcopul eparhial și pelerinii au fost întâmpinați la mănăstire de Maica Teodorina, Superioară Generală și Maica Irina, Superioară locală și de pr. Cristian David.
Programul a continuat în curtea mănăstirii, prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești de către PS Florentin. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a pornit de la semnificația zilei de naștere, orice zi de naștere fiind prilej de sărbătorire, de evidențiere a faptului c㠄aparținem unei familii, unei genealogii”. La fel, „Maria apare în evanghelii pentru întâia oară la Matei, în cadrul așa numitei genealogii a lui Isus. Apare însă cu o notabilă diferență: dacă până atunci se repetă verbul «a generat» – la afirmația «Iacob a generat pe Iosif» se continuă cu o restricție: «Iosif, soțul Mariei din care s-a născut Isus, care se cheamă Cristos». Nu se mai continuă că acest verb, al generațiilor umane. Spre deosebire de aceste generații, doar la Maria se vorbește despre o linie paternă, dar se indică soția lui Iosif – Maria. Se vorbește de naștere. Maria este soția lui Iosif, Maria este Maica lui Isus, dar Iosif nu este tatăl lui Isus. Doar Maria este legată în mod natural, fizic, de Isus. Iosif este legat de Isus prin Maria și aici este frumoasă excepție: Dumnezeu a ales-o pe Maria, pentru a-l include pe Iosif într-o altă genealogie. Dacă Iosif dă genealogia umană, prin Maria de fapt intră în lume genealogia divină, genealogia spirituală a lui Dumnezeu, a fiilor lui Dumnezeu prin Fiul, Isus Cristos.”
„Dacă orice formă de viață presupune generarea pentru transmiterea vieții, Maria este frumoasă excepție aleasă de Dumnezeu pentru Fiul Său, este Cămara de aur, acea cameră pregătită de Dumnezeu, Camera de nuntă, care este, în același timp, camera de viețuire și de creștere a Cuvântului ce primește trup din trupul Mariei. Isus nu este generat și nici nu generează după firea umana. Aici, putem spune că se întrerupe o generație și începe o alta. Despre Isus, spune foarte frumos troparul: «este Cel născut din veșnicie, dintr-un tată fără de mamă iar pe pământ, dintr-o mamă fără de tată». Această excepție începută cu consimțământul Sfintei Fecioare Maria ne ajută să înțelegem că, prin Isus, Fiul Mariei și Fiul lui Dumnezeu, începe o nouă modalitate de transmitere a vieții, o modalitate supranaturală, pentru că, dacă fiecare om este rânduit la o naștere, o viață și o moarte, prin Maria cu Isus, șirul se întrerupe, iar prin moartea și Învierea Domnului nostru Isus Cristos, viața se transmite tuturor.”
S-au unit în rugăciune preoții vicari eparhiali: pr. Călin Bot vicar general, pr. Anton Crișan vicar cu preoții, pr. Ioan Mătieș vicar cu laicii și pr. Traian Coste vicar judecătoresc, pr. Laurian Daboc protoegumen OSBM, pr. Henryk Urban superior local al Ordinului Iezuit, preoți consilieri eparhiali, protopopi și în jur de 30 de preoți parohi și viceparohi, cei mai mulți din protopopiatele Cluj I și Cluj II. Au participat și călugări OSBM, frați Iezuiți și Surori OSBM cu Maica Marcela superioară provincială, mulți tineri care, cu bucuria și elanul caracteristic vârstei au oferit și ajutor în organizarea evenimentului: tineri din ASTRU, un grup mare de tineri din Sângeorz-Băi, tinerii Cercetași ai munților. O prezență discretă, dar de mare valoare în plan spiritual a fost a membrelor Reuniunii Mariane, mai ales din parohiile Andrei Mureșanu, Mănăștur 1 Vest și Grigorescu. Credincioșii au venit cu sutele din oraș și împrejurimile Clujului, dar au fost și pelerini de la distanțe mai mari – amintim doar grupurile de credincioși din Frata, Aiton și Gherla. Răspunsurile liturgice și cântările la Sf. Împărtășanie au fost date de Corul Angeli și Corul Surorilor CMD dirijat de Monica Cerghizan, alături de care a fost și sr. Dominica CMD.
Au ajutat la celebrare studenți teologi, diaconi, subdiaconi, pe scurt, Biserica în frumusețea și diversitatea ei – cum menționa pr. capelan capelan în cuvântul de mulțumire – a fost reunită în jurul Sfintei Fecioare, în ziua nașterii ei, în bucurie și cântec. Pr. Cristian a mulțumit cu căldură tuturor participanților, precum și credincioșilor, tinerilor, Poliției, Jandarmeriei, Serviciului de Ambulanță Cluj, celor ce s-au implicat și au ajutat la celebrarea Hramului Mănăstirii într-un mod care să amintească de frumusețea și buna rânduială a Împărăției lui Dumnezeu.
S-a făcut și un schimb simbolic de daruri, la final, în semn de comuniune, după care, PS Florentin s-a alăturat mulțumirilor adresate, mulțumindu-i și pr. capelan pentru slujirea pe care o împlinește la mănăstire. Preasfinția Sa a adresat o mulțumire specială Surorilor CMD pentru activitatea de apostolat și caritate pe care o desfășoară, după carisma lor, pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, ca și pe teritoriul altor Eparhii. Totodată, a reamintit darul cel mai mare al sărbătorii, invitând la recunoștință și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru acesta: „Cu bucurie, sărbătorind astăzi ziua de naștere a Preasfintei Fecioare Maria, am primit Trupul și Sângele lui Cristos”.
Pentru că 2017 este anul Jubileului aparițiilor Sfintei Fecioare de la Fatima – al cărui semn a fost și prezența, în curtea mănăstirii, a unei statui a Sfintei Fecioare binecuvântată adusă de la Fatima – Preasfinția Sa a invitat să se facă rugăciunile pentru primirea binecuvântărilor și a indulgenței legate de această mare aniversare din Biserica Catolică. Astfel s-a încheiat, sub razele generoase ale soarelui, un timp de har, izvor de binecuvântări pentru întreaga urbe clujeană și pentru Biserică.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2537, Ultimul acces: 2020-05-30 01:18:41

»  Hramul mănăstirii OSBM din Cluj – îndemn la slujire și iertare prin credință (2017-07-17)

 Închide 

Hramul mănăstirii OSBM din Cluj – îndemn la slujire și iertare prin credință

[2017-07-17]
Hram la mănăstirea OSBM din Cluj
17.07.2017, Cluj (Catholica) - Duminică, 16 iulie 2017, Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia Inima Neprihănită a Preasfintei Fecioare Maria, a celebrat hramul Mănăstirii „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca. În pregătirea sărbătorii, sâmbătă 15 iulie 2017, s-a desfășurat o seară de rugăciune în biserica mănăstirii, ce a cuprins slujba Vecernei, cu un cuvânt de învățătură despre modelul Sfintei Macrina rostit de pr. protoegumen Laurian Daboc, superior al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. A urmat Adorație Euharistică cu tinerii din grupul „Triumful Inimii Neprihănite”, coordonat de pr. Anton Crișan, Vicar cu preoții și persoanele consacrate, aflăm de pe EparhiaClujGherla.ro.
Duminică, 16 iulie, în ziua serbării hramului – programată în duminica dinaintea pomenirii Sfintei Macrina, la 19 iulie -, la mănăstire a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, alături de care au concelebrat în jur de 20 de preoți, între care pr. Călin Bot, Vicar general eparhial; pr. Marius Furtună, capelan OSBM; pr. Laurian Daboc; preoții vicari Anton Crișan și Traian Coste-Deak; și preoții protopopi Cristian Sabău de Cluj I, Marius Ungureșan de Cluj II și Alexandru Hruban de Gherla. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul surorilor OSBM.
La momentul sărbătoresc au luat parte surori din mai multe comunități ale Provinciei OSBM din România, cu Maica Marcela – Emilia Runcan, superioara provincială, cărora li s-au alăturat surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului, părinți și frați OSBM și din Ordinul Societatea lui Isus. De asemenea, au fost de față membrii Ordinului Terțiar Bazilian și membre ale Reuniunii Mariane. La predică, PS Florentin a mulțumit surorilor OSBM, amintind apostolatul bogat pe care ele îl împlinesc. Preasfinția Sa a meditat asupra fragmentului evanghelic al zilei, cu vindecarea slăbănogului din Capernaum (Matei 9,1-8), oprindu-se la trei aspecte: „În primul rând, Isus vede credința oamenilor care aduc paraliticul sau slăbănogul. Prin credința lor, cei care l-au adus dobândesc vindecarea paraliticului, a celui care nu se putea mișca, era într-o stare de imobilitate fizică, dar și spirituală.”
„Aspectul al doilea se regăsește în cuvintele lui Isus: ‘iertate sunt păcatele tale!’, cuvinte ce trezesc reacția cărturarilor, care spun: ‘Acesta blestemă, pentru că numai Dumnezeu poate să ierte păcatele’.” „Isus le răspunde un cuvânt foarte important pentru noi toți: ‘pentru ca voi să știți că Dumnezeu are puterea de a ierta păcatele pe pământ’ – acest cuvânt ne spune rostul miracolelor pe care le face Isus. Ele sunt semne care trebuie să ne arate puterea lui Dumnezeu. Chiar dacă iertarea păcatelor este un semn invizibil, Isus le arată un semn vizibil, pentru ca oamenii să înțeleagă ce putere are Dumnezeu pe pământ, puterea de a ierta orice păcat.”
„Cel de-al treilea aspect se referă la reacția pe care o au mulțimile în momentul în care Isus săvârșește miracolul fizic, spunându-i slăbănogului: ‘Învie, ia-ți patul tău și mergi la casa ta!’ Acela care crezuse că de acum casa lui va fi patul, este chemat să învie din starea de păcat, pentru că păcatul său a fost iertat și poate merge singur, fizic, dar și spiritual. Acum este eliberat, dezlegat de legătura păcatului, și mulțimile s-au înspăimântat și au preamărit pe Dumnezeu care dă oamenilor o asemenea putere. Cu adevărat, miracolul și-a atins scopul, pentru că miracolele pe care Dumnezeu le săvârșește nu sunt spectacole teatrale, magie, ci este puterea lui Dumnezeu lucrătoare prin oameni, dacă găsește suflete deschise.”
„Tema centrală a evangheliei de astăzi, putem spune, este tema iertării. Iertarea însă, fără credință, este formalitate fără rost. Iertarea care nu este din suflet, din credință, înseamnă că este doar o vorbă frumoasă. Iertarea este atât de necesară în lumea în care trăim. Ne referim, în primul rând ca și creștini, la iertarea păcatelor noastre, dar este atâta nevoie de iertare în familii, între părinți, între părinți și copii, între frați, în comunitățile religioase, în societate, între colegii de muncă, între superiori și inferiori și în societatea politic㠖 între partide, între politicieni, este nevoie de iertare între țări, pe plan internațional, politic, în lume, peste tot este nevoie de iertare. Este nevoie ca oamenii să cunoască puterea de a ierta: iertarea este o forță care ne învie, ne ridică la o viață nouă și ne oferă darul de a privi viitorul cu mai multă speranță”.
Un moment semnificativ în cadrul celebrării liturgice a fost cel în care 6 credincioase din Protopopiatul de Gherla au făcut angajamentul solemn de intrare în Ordinul Terțiar Bazilian. Mai înainte de ceremonialul de primire, PS Florentin a prezentat programul pe care terțiarele baziliene își propun să-l împlinească: de „a-și aprofunda convingerea religioasă prin dezvoltarea vieții spirituale, a împărtăși spiritualitatea și misiunea surorilor OSBM, a participa la programele de rugăciune ale surorilor, a-i sluji pe ceilalți, a răspândi mesajul Împărăției lui Dumnezeu prin lucrări spirituale și materiale de dăruire, a mărturisi adevărul că Dumnezeu este cu noi, în viața noastră, în casa noastră, în parohie și în lume”.
Sunt angajamentele pe care și noile terțiare le-au rostit în fața Ierarhului, a Maicii superioare provinciale și a comunității, primind și însemnele apartenenței la Ordin: insigne, eșarfe și diplome de „Membru al Ordinului al III-lea Bazilian”. Programul s-a încheiat cu agapa fraternă pregătită cu generozitate de surorile OSBM, la care au fost invitați toți participanții la sărbătoare.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 2689, Ultimul acces: 2020-05-30 01:18:41


Nr. vizualizări:6562
Data ultimei vizualizări:2020-05-30 01:18:41
Data actualizare:2019-12-10 17:57:53
Data încărcării:2011-11-22 09:03:48
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:10
Fotografi:Ana-Maria Catalina: 10

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-11-23
Contor: 421

Vedere de ansamblu
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 222

Vedere de ansamblu
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 185

Vedere din față
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 155

Vedere de ansamblu
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 134

Vedere de ansamblu
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 120

Turnul
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 100

Turnul
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 168

Intrare
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-29
Contor: 146

Pictură exterioară
Foto: Ana-Maria Catalina

Data: 2011-11-23
Contor: 161

Inscripție
Foto: Ana-Maria Catalina