Bogdana :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Bogdana
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bogdana
Comună:Bogdana
Județ:Vaslui
Adresa:Bogdana de Jos
Cod poștal:737075
Telefon :0724... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.primariaBogdana.ro, www.cjVS.ro, www.prefecturaVaslui.ro
Preot:Ciubotaru Oleg
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Biserica cu hramul Sfântul Nicolae din Bogdana de Jos a fost reconstruită de un răzeș din sat, Agapie Păliciu. La locul cunoscut odinioară în sat, la “țintirim”, căci a existat între anii 1860-1878 un cimitir al satului Bogdana de Jos arondat bisericii Sfântul Nicolae, aceasta s-a construit, cum spune I. Antonovici, între anii 1680-1700 de un răzeș, anume Constantin Budacu, care murind a și fost înmormântat în biserică după datina “vechiului drept ctitoricesc”. Această construcție din lemn a ars de pojar (a ars într-un incendiu puternic) în anul 1736. Pe locul ei s-a construit o altă biserică de lemn ridicată prin osteneala țăranului răzeș Agapie Păliciu. Noul lăcaș de cult s-a deteriorat în timp și la 1818 a fost construită o nouă biserică, din paianță și lut, dar nu pe vechiul amplasament al celei construite de Agapie Păliciu. Noua construcție de la 1818 s-a ridicat „. . . cu vreo zece metri mai spre apus de aceea, de către obștea sătenilor, între care au fost mai ales:Vasile Teletin, Gheorghie Teletin, Ion Buță, Savin Bârcă, Lupu Grămadă, Iacob Hondru, Emandachi Chelmu. . . și osârduitor preotul Ștefan Bole. ” La 1863 acestei biserici i s-au făcut unele reparații și „s-a acoperit cu tinichea”. Mai apoi, la 1875 a fost refăcut total „Sfântul Pristol” (sfântul altar) , la 1886 s-a adăugat acestei biserici și o clopotniță cu cheltuiala schimonahului Teodot Crețu, iar la 1893 s-au făcut intervenții asupra dușumelei bisericii.
Încă de la numirea părintele Oleg Ciubotariu a căutat să intervină pentru salvarea lăcașului aflat în acea vreme într-o stare deosebită de degradare. În acest sens, în anul 1985 s-a intervenit pentru reparații capitale asupra lăcașului monument istoric din Bogdana de Jos. Aceste reparații au constat în demolarea în întregime a pereților lăcașului, păstrându-se acoperământul din tablă și structura din căpriori a acoperișului. Pereții bisericii au fost reclădiți din bolțari (cărămizi de BCA) pe o temelie din beton armat.
Această intervenție, singura posibilă și care a salvat de la pieire biserica Sfântul Nicolae a atras după sine și scoaterea lăcașului din circuitul patrimoniului național al monumentelor istorice. Doar locul unde s-a ridicat la 1818 biserica mai amintește de istoria medievală a acestui lăcaș. Ca urmare a intervențiilor capitale s-a procedat la târnosirea noii biserici cu hramul Sfântul Nicolae de către P. S. Eftimie, Episcopul Romanului, săvârșită la 25 mai 1986.
Bisericii ridicată la 1985 i s-au făcut noi intervenții. Astfel, în anul 2007 prin grija enoriașilor oblăduiți de preotul paroh O. Ciubotariu s-a refăcut acoperișul din tablă al lăcașului, neschimbat încă anterior anului 1985 (nu se știe să se mai fi schimbat acoperișul la biserică între 1893 și 1985) . S-a intervenit asupra structurii din căpriori de lemn și modificarea planului arhitectural general prin îmbogățirea bisericii cu o turlă dispusă deasupra naosului. De asemenea la interior, cupola și întregul tavan a fost îmbrăcat în lambriu PVC. Clopotnița veche a fost tăbluită și reîmbrăcată cu scândură din lemn de brad. Din vechea biserică de la 1818 au mai rămas doar cele 2 clopote vechi de la 1886.
Nr. vizualizări:3168
Data ultimei vizualizări:2023-03-20 15:50:31
Data ultimei actualizări:2015-07-09 14:39:14
Data încărcării pe sit:2012-05-25 05:34:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-25
Contor: 55

Vedere din față
Foto: ProtoieriaVaslui.ro