Brosteni :: Biserica Sf. Imparati - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Împărați
Broșteni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Broșteni
Comună:Ivănești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737303
Telefon :0742... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.ivanesti.ro, www.cjVS.ro, www.prefecturaVaslui.ro
Preot:Rosu Octav
Hram:Sf. Împ. Constantin și Elena
Detalii:In anul 1834, pe dealul unde erau curtile boieresti, banul N. ion si sotia sa, Marghioala zideste o biserica din caramida cu hramul “Sfantul Nicolae si Adormirea Maicii Domnului”, lasand in jur si loc de cimitir. Aceasta biserica s-a prabusit in anul 1837 in urma unui cutremur.
Dupa cutremur, biserica a fost restaurata, insa prin 1875 acoperisul din sindrila a ars si n-a mai putut fi folosit decat din cand in cand pentru prohodirea mortilor. In 1933 s-a inceput reparatia ei dar, cand sa fie gata, cutremurul din noiembrie 1940 a prefacut-o intr-un morman de ruine. Astazi, pe locul unde a fost altarul este clopotnita bisericii actuale.
In anul 1942 credinciosii, prin contributii benevole, au ridicat alta biserica mai mica, cam la 5 m de cea veche si la o departare de cca. 1km de centrul parohiei.
Constructia in stil moldovenesc-romanesc, in forma de corabie, ocupand suprafata de 97 m patrati are hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena.
Materialul folosit la construirea peretilor era din lut, valatuci, captusit pe afara cu scanduri de brad, acoperisul fiind din tabla alba. Cele mai importante reparatii si renovari s-au facut in anul 1997, cand exteriorul din scandura a fost inlocuit cu centura si armare din ciment, iar in interior s-a intarit zidul cu ciment. S-a inlocuit si acoperisul cu tabla groasa, zincata in anul 2008. In interior pictura catapetesmei a fost executata de catre preotul Gheorghe Arnautu in 1942. In rest, toate incoanele si obiectele de cult nu prezinta mare valoare artistica. Astazi, pe peretii interiori apar si icoane donate de catre credinciosi. Alte obiecte de valoare istorica nu sunt.
In anul 1944-1946, din contributia enoriasilor in curtea cimitirului, in satul Valea Mare a fost ridicata biserica filie a parohiei Brosteni, cu hramul Sfantul Dumitru. Satul isi are cimitirul propriu din 1935, prin donatia enoriasului Alecu Z. Chiriac, zis Bucur. Nu este monument istoric. A fost construita din valatuci, in forma de corabie, in exterior a fost captusita cu scanduri, n-are picturi, ci doar icoane. A fost invelita cu tabla, cu o singura turla si privita din exterior are infatisare simpla. s tilul in care s-ar putea incadra este cel moldovenesc. Catapeteasma din tei si stejar a fost sculptata de tamplarul Vasile Branza din Laza, Vaslui in anul 1946. Toate icoanele au fost pictate pe placaj, predominand fondul galben, , rosu, , albastru-verde, , in anul 1946 de catre preotul Arnautu Nicolae.
De-a lungul timpului, nu a fost renovata ci , doar intretinuta. , In anul 2009, prin donatia consistenta a familiei enoriasei Florina Chiriac s-a reusit armarea peretilor exteriori, , inlocuirea usilor Sfantului Altar si a Pridvorului, , precum si inlocuirea tablei vechi de pe acoperis.
Nu este inzestrata cu obiecte pretioase. Prin donatii, enoriasii au inzestrat biserica cu icoane si obiecte de cult sau mijloace gospodaresti necesare.
Este asezata in afara satului Valea Mare, la aproximativ 500m de centru satului. Drumul de acces de la centrul comunei Ivanesti este soseaua Vaslui Bacau. Locuitorii satului Valea Mare, de credinta ortodoxa, sunt de origine romana, amestecati , majoritari fiind rromii de doua nuante: ursari muzicanti si lingurari, in total 130 famili.
Cimitirul parohial are o suprafata de 4688 m patrati, fara titlu de proprietate. Satul nu are casa parohiala, si nici teren arabil al bisericii. Ca filie a parohiei Brosteni a fost deservita permanent de preotii biserici parohiale.
Personal slujitor: in trecut preot Gheorghe Pancu, preot Mitru Grigore, preot Ciumandru Ovizel, preot Alexa Daniel. In prezent slujeste preot paroh Rosu Constantin Octavian, grad definitiv, cu distinctia de sachelar. Cantaretii bisericesti: in trecut Budeanu Mihai, actual Butnariu Ioan.
Parohia a detinut 4, 5 ha teren arabil, curte si casa parohiala (construita in 1932 pe o suprafata de 65 m patrati) . Cimitirul parohial are o suprafata de 1535 m patrati fara titlu de proprietate. Parohia este de categoria a II-a cu 113 familii Brosteni, 19 familii Harsoveni, 130 familii Valea Mare. Filia Harsoveni nu detine casa parohiala, biserica, dar are suprafata a cimitirului cu titlu de proprietate donatie si carte funciara 3400 m patrati.
Parohia a fost vizitata canonic in anul 1998 de PS Ioachim, Episcop al Episcopiei Husilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.
Alte informații:Caile de comunicatie se fac pe drumul ce leaga biserica de satul Brosteni, drum satesc partial pietruit pana la soseaua Bacau-Vaslui. Cel mai apropiat oras este Vaslui la 24 km.
Nr. vizualizări:2793
Data ultimei vizualizări:2022-01-23 06:40:11
Data ultimei actualizări:2013-12-02 07:44:28
Data încărcării pe sit:2012-05-25 06:30:16
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-25
Contor: 44

Vedere din lateral
Foto: ProtoieriaVaslui.ro