Manastirea Toflea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Toflea
Toflea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Toflea
Comună:Brăhășești
Județ:Galați
Adresa:strada Mănăstirii
Cod poștal:807058
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.edj.ro, www.primariaBrahasesti.ro, www.cjGalati.ro, gl.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Trei Ierarhi, Sf. Ștefan cel Mare
Detalii:Schitul Toflea este unul dintre cele mai vechi așezări sihăstrești din județul Galați. O mărturie din perioada 1 septembrie 1619 - 31 august 1620 arată că Stana, soția vornicului Murgoci Tofle, avea un document al acestuia care preciza ca după moarte ”câte rămășițuri ar rămăni să n-aibă triabă, ce ca să aibă a le dărui svintii mănăstiri ce iaste făcută de Tofle cel bătrân”. Se pare că acest ”Tofle cel bătrân” este ușerul Tofle sau Toflea, amintit într-un document de la 1581, fapt ce dovedește că mănăstirea a fost ctitorită pe actualul teritoriu al com. Brăhășești în primii ani ai secolului al XVII-lea, dacă nu chiar în ultimii ani ai secolului al XVI-lea.

Schitul s-a ruinat, probabil, destul de repede, căci un nou schit a fost ridicat înainte de noiembrie 1667 de căpitanul Florea și soția sa Safta la Cernica în aceeași zonă, în imediata apropiere a celui vechi. Un document de la 1749, referindu-se, probabil, la un monah al schitului, amintește de ”Ioniț Batin călugărul de la Brăhășești”. Așezământul, care avea hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este pomenit și în anul 1809 într-un document care îl consideră pe logofătul Constantin Palade ca restaurator și miluitor al schitului. Câțiva ani mai târziu, la 1817, voievodul Scarlat Callimachi dăruiește fiului său Alexandru moșia Toflea, pe care se afla și ”schitul Tofle, unde se află petrecătoriu și trei călugărași”. Așezământul se afla, deci, într-o stare de decădere, care se va accentua, probabil, și în anii următori, căci schitul se desființează, practic, înainte de 1859.

Viața mănăstirească se reia la Toflea abia în zilele noastre. La 29 iunie 2002, Chiriarhul Dunării de Jos a sfințit locul și a așezat piatra de temelie a bisericii noii mănăstiri de la Toflea, aflată în proces de construcție.
Nr. vizualizări:4583
Data ultimei vizualizări:2024-07-15 09:43:35
Data ultimei actualizări:2023-01-11 15:03:42
Data încărcării pe sit:2012-06-13 03:25:20
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2023-01-11
Contor: 6

Vedere de ansamblu
Foto: Google Street View