Herla :: Biserica Sf. Apostoli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Apostoli
Herla
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Herla
Comună:Slatina
Județ:Suceava
Cod poștal:727492
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaSlatinaSv.ro, www.cjSuceava.ro, www.prefecturaSuceava.ro
Preot:Petru Ciobanu
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel
Detalii:â–Č În vremuri grele pentru Biserică, părintele Petru Ciobanu, împreună cu enoriașii săi, a reușit să ridice biserică la Herla, în județul Suceava â–Č 3 ani a durat obținerea avizului de reconstrucție, iar pe parcursul lucrărilor, preotul paroh a fost amendat de mai multe ori â–Č În cele din urmă, la 18 septembrie 1988, PF Părinte Teoctist, împreună cu PS Eftimie al Romanului și Hușilor, înconjurați de un impresionant sobor de preoți, au sfințit bijuteria ascunsă într-un sătuc modest de pe malul râului Suha Mică â–Č Arcadele bisericii sunt împodobite cu modele tradiționale bucovinene â–Č Pe lângă construcția bisericii din Herla, în perioada 1968-1971 s-au efectuat lucrări de restaurare la Biserica „Sfinții Voievozi“ din Slatina - monument istoric â–Č Părintele Petru Ciobanu este preot de 60 de ani la aceeași parohie â–Č
Biserica din satul Herla, comuna Slatina, județul Suceava, a fost construită sub „gloanțele“ represiunii comuniste între anii 1977 - 1988, sub supravegherea permanentă a preotului paroh Petru Ciobanu. În toată misiunea sa, părintele a fost ajutat de enoriașii parohiei și de Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci încă Mitropolit al Moldovei și Sucevei.
„Calvarul“ demersurilor pentru obținerea unei autorizații de reparații capitale la biserica veche din lemn, care fusese ridicată între 1930 și 1935, a început în anul 1974. Pereții fostei biserici erau putreziți în proporție de 50% - atacați de ciuperca xilofagă - până aproape de acoperiș. „Timp de trei ani am fost purtat «pe drumuri», am mers de peste 20 de ori la Judecătoria de Partid Suceava, cu promisiunea că voi primi aprobarea peste o lună - două, că trebuie semnat de către tovarășul nu știu care ș. a. m. d. Văzând că nu pot obține autorizația, m-am adresat PF Părinte Patriarh Teoctist - în acea vreme Mitropolit al Moldovei - și în cele din urmă am primit autorizarea devizului. Însă, în devizul alcătuit de inginerul Ibhim, din Fălticeni, după cuvenitele reparații capitale, am adăugat înlocuirea pereților putreziți cu piatră de râu, până la acoperiș, ceea ce însemna a zidi o biserică din nou. Din fericire, «tovărășiile» lor n-au observat“, povestește părintele Petru Ciobanu, paroh la Herla de 60 de ani.
„M-au făcut «șmecher» și m-au amendat cu 4. 000 de lei“
Imediat după ce s-a primit autorizația de reparație, s-a demolat biserica veche și s-a trecut la lucru. Când cei de la Suceava au aflat de aceste noi adăugiri, enoriașii turnaseră deja temelia. „M-au chemat la sediul partidului la Suceava, m-au certat m-au făcut «șmecher» și m-au amendat cu 4. 000 de lei. Au admonestat pe primar, prof. Moroșanu Valentin, și l-au obligat să-mi trimită adresă oficială pentru sistarea lucrărilor, de asemenea, pe părintele protopop Hrestic, de la Fălticeni . Ambii mi-au trimis adresă, dar m-au sfătuit că dacă voi fi întrebat, să spun că n-am primit nici o adresă și să continui lucrările. Să nu înregistrez adresele. Am fost întrebat iarăși de ce nu am sistat lucrările și din nou amendat și certat. Am mers în audiență la IPS Mitropolit Teoctist, care mi-a spus să întocmesc un deviz suplimentar - note de comandă - și toate s-au domolit și am mers mai departe cu succes“, își amintește părintele.
Lucrările au fost executate de trei meșteri din comuna Boroaia, județul Suceava: Ioan Maxim, Vasile Ceapă și Nicu Ciobanu, care au lucrat la multe restaurări de biserici, sub supravegherea și îndrumarea preotului paroh. Biserica este construită din piatră de râu, iar turnul din cărămidă și beton armat. Acoperișul turnului mare are format de „mitră arhiereasc㓠și străjuiește codrii subcarpatici și ai Slatinei. Stilul construcției este simplu și elegant, de înălțime medie, ca mănăstirile din Bucovina. Interiorul este executat în arcade simple. Turnul central, naosul și bolta frântă din pronaos reșrezintă o „rezolvare“ ingenioasă, mai rar întâlnită la alte biserici.
Cunună pentru activitatea gospodărească a părintelui Ciobanu
Biserica a fost pictată de profesorul, pictor bisericesc Dan Gogu din București într-o notă optimistă și plină de culoare. O notă mai deosebită este faptul că pe arcade nu sunt pictate medalioane de sfinți, ci modele de covoare bucovinene. Lucrările de construcție au durat 11 ani. În ziua de 18 septembrie 1988, PF Părinte Teoctist, împreună cu PS Eftimie al Romanului și Hușilor, înconjurați de un impresionant sobor de preoți, consilieri patriarhali, protopopi, stareți, arhimandriți, au sfințit biserica de la Herla. „S-a plâns cu lacrimi de bucurie, deoarece, la sfințirea acestei bijuterii ascunse într-un sătuc modest de pe malul râului Șuha Mică, era prezent însuși Întâi stătătorului Bisericii Ortodoxe Române“, precizează parintele.
Zidirea acestei biserici este una dintre cele mai ostenitoare lucrări care încununează activitatea gospodărească a preotului Petru Ciobanu, preotul parohiei Slatina, din județul Suceava. Alături de aceasta se adaugă mii de bisericuțe zidite în sufletele enoriașilor pe care i-a păstorit, cu dragoste și dăruire, timp de 60 de ani, preoție activă în aceeași parohie. „Statornicia este Dar de la Dumnezeu pentru care Îi mulțumec zi și noapte“, ne mai spune el.
Alte informații:Părintele Petru Ciobanu s-a născut în comuna Dobrovăț, județul Iași (pe atunci în județul Vaslui) , la 26 decembrie 1923, din părinții Vasile și Maria. A urmat școala primară în satul natal, iar în anul 1935, cursurile clasei I și a doua, la Liceul „Mihail Kogălniceanu“ din orașul Vaslui. Între anii 1936 și 1942 a urmat cursurile Liceului Seminarial din orașul Roman, județul Neamț. După absolvirea seminarului, în anul 1942, a urmat cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți până în anul 1943, când, din cauza războiului, facultatea a fost evacuată (mutată) la Râmnicul Vâlcea. În anul 1943 a fost încorporat în armată la Regimentul 10 Dobrovăți Focșani și după 3 luni transferat la Școala de Ofițeri din Ploiești. A absolvit Școala de Ofițeri cu gradul de sublocotenent, în anul 1945. În perioada 1943 - 1944 a susținut examenele anilor III și IV, la Facultatea de Teologie din Râmnicu Vâlcea. În anul 1944 a luptat pe front pentru dezarmarea armatelor hitleriste, pe Valea Slănicului. În luna octombrie același an, a fost scos din cadrele armatei la ordinul lui Stalin care nu permitea ofițeri cu pregătire teologică în armata română. În anul 1945 - 1946 a urmat cursurile anului IV la Facultatea de Teologie Suceava. În luna iunie 1946 a susținut teza de licență la părintele profesor Orest Bucevschi, cu tema „Dragostea Creștină“. În luna iunie 1946, s-a căsătorit cu Angela Popescu, fiică de învățători - din comuna Todirești, județul Vaslui. A fost hirotonit diacon la 26 octombrie 1946, iar la 30 octombrie preot. La 1 noiembrie 1946 a fost numit preot paroh la parohia Herla comuna Drăceni, actualmente Slatina. În anul 1951, a urmat cursurile de promovare în cadrul Facultății de Teologie București. În anul 1964 a susținut examenul de definitivare, după cursurile de la Mănăstirea Curtea de Argeș, la Facultatea de Teologie București. În anul 1977 a fost hirotesit iconom stavrofor și ales membru în Adunarea Eparhială a Mitropoliei Moldovei și Sucevei, în două legistații 1978 - 1982, respectiv 1982 - 1986.
Nr. vizualizări:2292
Data ultimei vizualizări:2021-09-17 04:20:54
Data ultimei actualizări:2018-10-17 10:12:27
Data încărcării pe sit:2012-09-24 10:58:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0