Humulesti :: Biserica Noua Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nouă Sf. Nicolae
Humulești
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Humulești
Comună:Târgu Neamț
Județ:Neamț
Adresa:strada Trandafirilor
Cod poștal:615202
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:protopopiatulTarguNeamt.iasi.mmb.ro, www.mmb.ro, www.primariaTgNeamt.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Știri despre biserică:

»  Resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Humulești (2015-11-03)

 Închide 

Resfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Humulești

[2015-11-03]
Humuleștiul lui Creangă a îmbrăcat haine de sărbătoare duminică, 01 noiembrie 2015. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și stareți ai mănăstirilor din zonă, a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sfântul Nicolae. Peste o mie de credincioși, dar și membri ai autorităților locale și județene au luat parte la acest important eveniment, așteptând să se închine în sfântul altar al bisericii, după cum informează doxologia.ro
În sunet de clopot și bucium bucovinean, gospodarii și copiii din Humulești, îmbrăcați în costume populare, l-au întâmpinat pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei la primele ore ale dimineții. Tradiționalei primiri cu pâine și sare i-a urmat slujba de resfințire, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită mai întâi la exterior și continuând în interior, cu târnosirea noii Sfinte Mese. A urmat Sfânta Liturghie în curtea bisericii pe scena special amenajată, răspunsurile liturgice fiind date de câțiva membri ai corului Seminarului Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan le-a vorbit celor prezenți despre milostenie, ca o prioritate a creștinului autentic, afirmând că numele de creștin vine de la Hristos, Cel ce a luat întreaga durere a neamului omenesc. Iar dacă noi nu am simțit durere în inima noastră atunci când vedem pe aproapele nostru în suferință, atunci înseamnă că nu suntem vrednici de acest nume.
„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi, pentru zidirea acestei biserici, pentru zidirea sfintelor lui Dumnezeu biserici și să ne dea Domnul puterea ca atunci când trecem prin fața unei biserici, pe de o parte, să ne însemnăm cu semnul sfintei cruci, iar pe de altă parte, să recunoaștem adevărul: că noi nu suntem proprietarii averii pe care o avem, ci administratorii unei averi pe care ne-a dat-o Dumnezeu, pentru că El ne-a dat sănătate, ne-a dat istețime, un ogor sau un loc de muncă. De asemenea, să ne amintim că sunt atâția săraci în lume care așteaptă de la noi un gest de bunăvoință, o bucată de pâine sau o simplă rugăciune”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.
Pentru efortul depus în timpul lucrărilor de restaurare, Pr. Paroh Vasile Cojocariu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan distincția Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, iar noul paroh al localității Grumăzești, pr. Alexandru Bogdan Ailenei, a fost distins cu rangul de iconom stavrofor. De asemenea, membrii consiliului parohial și credincioșii care au sprijinit de-a lungul timpului locașul de cult au primit distincții de vrednicie. Demn de amintit este și minirecitalul de muzică religioasă, susținut de cei mai râvnitori elevi ai școlii din Humulești în finalul slujbei.
Adresând mulțumiri tuturor celor care i-au fost alături în acest timp, Preotul paroh Vasile Cojocariu a precizat că din locașul de cult târnosit în anul 1908 a rămas doar fundația și o parte din ziduri, acesta fiind construit pe locul altor biserici, sfințite în anii 1776 și 1837. Biserica din centrul Humuleștilor, care își serbează hramul pe 06 decembrie, a trecut în ultimii ani printr-un amplu proces de reconsolidare și restaurare unic în zona Neamțului, prin construirea noii turle, a celor 14 stâlpi de susținere, a turnurilor acoperite cu tablă din cupru și a noului pridvor, dar și prin contribuția artistică a pictorului Dumitru Mosor și a tânărului sculptor Costel Bălțătescu, doi vrednici fii ai satului.
Între odoarele de mare preț păstrate în Biserica Sfântul Nicolae din Humulești se numără o icoană a Maicii Domnului și un sfânt epitaf din aur și argint, ambele datând din secolul al XVIII-lea, dar și un potir din argint aurit și o cruce din argint, lucrată în filigran.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 895, Ultimul acces: 2020-09-26 18:23:35


Nr. vizualizări:1045
Data ultimei vizualizări:2020-09-26 18:23:35
Data actualizare:2016-06-02 14:12:07
Data încărcării:2013-05-02 16:39:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Carmen Losonczy: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2005-03-29
Aparat: FUJIFILM FinePix S5000
Contor: 146

Vedere de ansamblu
Foto: Carmen Losonczy