Bordea :: Biserica Sanatoriului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sanatoriului
Bordea
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bordea
Comună:Grajduri
Județ:Iași
Adresa:lângă Sanatoriul Bârnova
Cod poștal:707223
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.MMB.ro, www.primariagrajduri.ro, www.icc.ro, www.prefecturaIasi.ro
Preot:Ștefan Dolgu
Hram:Izvorul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica spitalului, construită în apropiere, la intersecția drumurilor care duc spre spital și respectiv spre Poiana cu Cetate, a fost construită în perioada 8 septembrie 1937-23 septembrie 1939. Arhitectura ei este asemănătoare cu cea a Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc“ din Iași, iar hramul, „Izvorul Tămăduirii“, a fost ales pentru a simboliza rostul acestui lăcaș de cult de aici. Biserica a fost construită special pentru spitalul din Bârnova de monahia Magdalena Savin. Despre această maică știm că a fost căsătorită, dar, spre sfârșitul vieții, a hotărât, împreună cu soțul său, să se călugărească. Din averea lor au construit biserica de la spitalul Bârnova, pe un teren cumpărat de la Epitropia Generală a Casei Spitalelor „Sfântul Spiridon“ din Iași. În actul de vânzare-cumpărare al acestui teren de la Bârnova, se menționează că scopul acestei vânzări este tocmai construirea unei biserici pentru bolnavii de la Sanatoriul TBC de atunci, de la Bârnova. De asemenea, actul menționează că Maria Savin, monahia Magdalena, se obliga să construiască o biserică pe acest teren în doar trei ani. Tot din documentele vremii aflăm că, inițial, biserica a aparținut unui schit, iar clădirile din spatele ei, unde astăzi sunt locuințele de serviciu ale cadrelor medicale, erau pe atunci simple chilii. Cu timpul, schitul și-a încetat existența, iar biserica a rămas a Spitalului TBC Bârnova.
Alte informații:Acces de pe Drumul Iași-Grajduri, inainte de Bordea se face la stânga prin pădure înspre Sanatoriul Bârnova.
Nr. vizualizări:3050
Data ultimei vizualizări:2021-10-17 17:44:53
Data ultimei actualizări:2014-10-14 05:48:27
Data încărcării pe sit:2013-11-21 08:52:27
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-10-12
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 190

Vedere de ansamblu
Foto: Alexandru Losonczy