Bereasa :: Biserica Sf. Voievozi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Voievozi
Bereasa
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bereasa
Comună:Dănești
Județ:Vaslui
Cod poștal:737161
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Capitanu Constantin
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Detalii:Biserica Sf. Voievozi a fost mutata din cimitirul satului Bereasa in anul 1946. Este construita din zid, pardosita cu scindura pe peretii din afara.
Biserica este acoperita cu tabla zincata si constrita in forma de corabie.
Cele doua inscriptii, care se gasesc in biserica, sunt indeajuns de graitoare pentru istoricul acestei biserici.
Un tablou cu ramura de lemn care se afla in SF. Altar intitulat ”Pentru vesnica amintire’’ are urmatorul cuprins: in zilele M. S. regele Carol I, P. S. episcop Iacob Birladeanu a Eparhiei Husilor, P. C. protopopul Vasile Popa Circ. II scheia, fiind preot paroh economul Mihai Laptes, epitropul Ioan Ramascanu, Ioan Coman si Cain Anisie, in anul de la Hristos 1930 luna august s-a pus piatra acestui SF. Lacas de biserica cu hramul SF. Voevozi care s-a refacut din nou punindu-se fundatie de piatra. Biserica este considerata ca monument istoric, dupa cum se vede din sinodicul parohiei astfel: ”Localul de biserica este adus din fostul sat Baliteni de pe valea Telejnei la anul 1743 de obstea razasilor din Bereasa, care pe atunci era compusa din 13 capi familie. Acestea sunt de crezut deoarece dl. Profesor Ghe. Ghibanescu, in monografia satului Feresti, spune: satul Baliteni exista in anul 1753 cind Ioan Racovita bevel-satral vinde satul acesta fratelui sau Radu Racovita vel-visternic in satul Baliteni, iar in pomelnicul de mai departe se prevad la Baliteni urmatoarele nume: Constantin Aprod, Costin preot, Gheorghe Rogojanu preot, Constantin Baliteanu, apostol Neagu, Pandelie Toader Neagu.
Se zice ca pe atunci, fiind preot V. Lazar cind se distrusese fostele sate Murgesti si Glodeni si abia se infiintase satul Bereasa, care avea 13 case, acel preot Vasile venea la slujba inarmat de frica paginilor. La inceput biserica a fost acoperita cu stuh, pe urma cu sindrila si abia pe la 1855 cu tabla de fier vopsita cu ros. Ctitorii care au contribuit cu bani, materiale si osteneala sunt urmatorii:Peot Mihai Laptes cu sotia sa Maria, invatatorul Ramascanu Ioan cu sotia sa Aspazia, Emil Laptes cu sotia sa Ortansa, Gheorghe I. Pester cu sotia sa Paraschiva, Vasile Hutu cu sotia sa Elena, Ioan Coman cu sotia sa Elena, Ioan Agache cu sotia sa Anica, Vasile Perju cu sotia sa Zoita, Constantin Anisie cu sotia sa Elena, Petru Luca cu sotia sa Catinca si altii. Presedintele comitetului de refacere a bisericii preot econom Mihai Laptes.
Membrii comitetului: Ioan Ramascanu, Gheorghe I. Pester, Vasile Hutu, Iancu Baciu, Ioan Agache, V. V Perju, Constantin Anisie, Vasile Buraga, Emil Laptes, Petru Capatina, Contantin Benchea.
Adoua inscriptie se gaseste pe usile imparatesti srisa cu litere latine care cuprinde: “in zilele M. S. regelui Mihai I a Rominiei si al I. P. S. Patriarh Nicodim, episcop Grigore Leu al Husilor, protoereu Paul Potorac, paroh fiind preot Nicolae Laptes, s-a restaurat acest lacas, fiind mutat aici de la locul din cimitir. S-au straduit la reconstructia acestui lacas, Gheorghe Bodoc Lemnar, Anton Lazar, Nicolae David si Salomeia Pester pictor care au restaurat Sf. catapeteasma cu straduiala baneasca si cu munca drept credinciosilor crestini din parohia Bereasa si a satelor Danesti, Tatarani, Mircesti, Riscani si Butucaria.
Alte informații:Este filie a Parohiei Danești.
Nr. vizualizări:3061
Data ultimei vizualizări:2024-04-17 17:32:13
Data ultimei actualizări:2015-07-09 12:41:47
Data încărcării pe sit:2013-12-02 08:32:11
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-07-10
Contor: 31

Vedere de ansamblu
Foto: ProtoieriaVaslui.ro