Roman :: Biserica Sf. Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Ilie
Roman
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Roman
Județ:Neamț
Adresa:strada Cucutei nr. 24
Cod poștal:611157
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @gmail.com
Adrese utile:www.protoieriaRoman.ro, www.mmb.ro, www.primariaRoman.ro, www.cjNeamt.ro, www.prefecturaNeamt.ro
Preot:Ioan I. Movileanu
Hram:Sf. Ilie Tesviteanul
Detalii:Biserica a fost construită în anul 1840 și este ctitoria episcopului Romanului Meletie Lefter (1826-1844) și a arhimandritului Ghermano în timpul domniei lui Mihail Sturza, domnul Moldovei, și a mitropolitului Veniamin Costachi. Biserica este construită sub formă de „navă”, cu turn clopotniță încorporat, în suprafață de 144 mp.
În decursul existenței sale, biserica a fost de mai multe ori consolidată și renovată. Începând cu anul 1905, paroh fiind pr. Vasile Ionescu, i s-a adăugat pridvorul din latura de S-V a acesteia. În anii 1977-1978, paroh fiind pr. Mihai Ștefan, s-a construit o casă praznicală, care astăzi este renovată și modernizată în suprafață de 94 mp, având toate cele necesare pentru agapele creștine.
Alte informații:Restaurarea capitala a bisericii a inceput in anul 1989 in timpul Preotului Paroh Ioan I. Movileanu cu ajutorul credinciosilor, a Consiliului si Comitetului parohial. Lucrarile au cuprins: inzestrarea bisericii cu catapeteasma noua din tei, pictata; inlocuirea tamplariei lemnoase cu tamplarie PVC, termopan;schimbarea accesului in biserica in latura de vest;inlocuirea intregime a mobilierului din biserica cu strani pentru credincioasi, strana arhiereasca, strana Maicii Domnului, Iconostas, si de asemenea s-au turnat doua clopote noi. S-au confetionat porti de intrare in biserica din stejar sculptat cu acoperis de tabla de aluminiu. Incepand cu anul 1992-1994 s-a finalizat pictarea bisericii atat in interior cat si in exterior de catre pictorul Mandea C. Doru ajutat de ucenicii sai.
In 1993 s-a construit o troita in curtea bisericii; de asemenea s-au efectuat lucrari de consolidare a fundatiei de piatra cat si rectificarea fatadei bisericii in praf de piatra. In amintirea eroilor parohiei in anul 1996 s-a ridicat un monument inchinat acestora. In 1995 in luna septembrie s-a resfintit biserica de catre P. S. ( Arhiepiscop) Eftimie a Romanului si Husilor. In anul 2002 am primit binecuvantarea de incepere a lucrarilor de refacere in intregime a acoperisului si turnului clopotnita care era degradat. In anul 2005 s-au finalizat toate lucrarile la biserica si caza praznicala cand am primit binecuvantarea P. S Arhiereu (Arhiepiscop) Ioachim Bacauanul-Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.
Biserica este inzestrata cu odoare noi, Sfinte Vase, vesminte, mobiliere etc.
Pentru toate acestea multumim enoriasilor si nu-i uitam nici pe ceilalti donatori din alte localitati care ne-au sprijinit la nevoie.
Nr. vizualizări:1569
Data ultimei vizualizări:2021-03-05 14:16:53
Data ultimei actualizări:2018-03-07 09:46:18
Data încărcării pe sit:2014-01-07 05:31:43
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2018-09-05
Contor: 67

Vedere din față
Foto: Voluntar