Cucuieti :: Biserica Nasterea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Nașterea Maicii Domnului
Cucuieți
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Cucuieți
Comună:Dofteana
Județ:Bacău
Cod poștal:607162
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro, www.epr.ro, www.primariaDofteana.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:PRICOP VLAD
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Detalii:Biserica parohiala este construita in anul 1845, fiind construita din piatra si caramida in forma de corabie. La inceput biserica era mult mai mica masurand 9m imaginea ei fiind prezenta intr-un tablou care se pastreaza si astazi. In acest tablou este trecut anul 1852 dar probabil este anul cand s-a facut tabloul si nu biserica. Biserica era “simpla” tencuita in interior si exterior si apoi varuita.
Ctitorii sunt Andrei Tutoreanu cu fica sa Elena si nepotul lui Gheorghe din “mahalaua” Tisesti, Tg-ocna . Inainte de aceasta biserica nu a mai existat alt Lacas in sat, aceasta pentru ca erau oameni putini care nu puteau sa se angajeze la ridicarea unei biserici doar cu mijloacele lor. Din spusele unor batransformată i (Ioan Camara si Neculai Hadambu) care in anul 1967 aveau peste 80 de ani si care la randul lor au auzit de la parinti si bunici lor la 1864 cant s-a facut impropietarirea taranilor de domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu erau in sat decat 46 capi familie. Deci cu 19 ani inainte or fi fost si mai putini.
In decursul unui veac si sase deceni biserica a suferit mai multe transformată sformari. In anul 1880 a fost lungita cu 4 m, deasemeni in anul 1889 a fost restaurata tencuiala si din nou s-a intervenit la pardoseala cheltuiala suportata de Pascu Tudoreanu urmasul ctitorului Andrei Tudoreanu. In anul 1921 biserica a fost largita iar la lungimea sa s-au mai adaugat inca 4 m cu zid din caramida. Initiatorul acestor lucrari a fost preotul Gheorghe Vartolomei parohul biserici . In 1937 s-a alaturat biserici pridvorul din zid si stalpi din piatra fansonata , lucrarea a fost executata de maistrul Geovanii Moro, din donatiile enoriasilor. In 1958 cu ajutorul consiliului parohial prin contributia enoriasilor si cu staruinta si indemnul preotului paroh Toma T. Lascar s-a acoperit cu tabla galvanizata biserica si s-a tencuit exteriorul dandu-se jos tencuiala veche si s-a facut din nou pardoseala pricum si rigola dinprejurul biserici de Constantin Gheorghe din Bolentinul din Vale din Bucuresti. In anul 1980 s-au pus pereti pridvorului apoi s-a executat pictarea biserici si s-a resfintit. In anul 1991 la initiativa, sprijinul si indemnul preotul Pricop Mircea s-a inlaturat tencuiala exterioara a biserici placandu-se cu piatra de Slanic. In anul 1992 s-a sapat aerisire interioara jur imprejurul biserici acoperinduse cu grilaj metalic pentru a fi posibila uscarea peretilor grav afectati de egrasie. In anul 2000 s-au mutat clopotele din podul biserici in noua clopotnita construita sub pastorirea preotului Pricop Mircea in stil Stefanian.
Nr. vizualizări:2694
Data ultimei vizualizări:2023-11-30 04:12:37
Data ultimei actualizări:2017-11-16 12:37:53
Data încărcării pe sit:2014-01-17 04:54:43
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-01-17
Contor: 65

Vedere din lateral
Foto: protoieria-onesti.ro