Dumbrava :: Biserica Sf. Nicolae Oana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Oana
Dumbrava
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dumbrava
Comună:Gura Văii
Județ:Bacău
Adresa:sat Oana
Cod poștal:607222
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieria-Onesti.ro, www.epr.ro, www.uatComunaGuraVaii.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Constantin Carausu
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Numele de Oana provine de la una din ficele lui Stefen cel Mare , care se pare a fost urmarita si ucisa de turci pe aceste meleaguri.
Biserica a fost construita in anul 1847 de familia preotului paroh de atunci Constantin Savin, asa cum arata si tabloul votiv, pe o temelie noua si inzestrata cu icoane pictate pe tablie de lemn. Biserica este construita din lemn si lut, pe temelie de piatra in forma de corabie cu interiorul tencuit si zugravit.
Exteriorul este simplu cu o singura turla cu doua clopote iar peretii sunt sprijiniti pe contraforturi. Biserica a fost construitra de enoriasii satului prin munca voluntara si donatii. Stilul arhitectonic este moldovenesc. Catapeteasma este din lemn de brad lucrata simpla si vopsita in bleu si data cu bronz. Nu se cunoaste numele pictorului. In curtea bisericii se afla cimitirul.
Din cauza alunecarilor de teren din Oana starea bisericii s-a deteriorat foarte mult iar la ora actuala se afla in stare de ruina. De aproximativ 15-20 ani aici nu s-a mai savarsit nici o slujba religioasa, cu exceptia catorva inmormantari. Majoritatea obiectelor de cult au fost transformată sferate la biserica cea noua fie au fost donate muzeului de la manastirea Bogdana.
Nr. vizualizări:2533
Data ultimei vizualizări:2023-12-02 22:11:54
Data ultimei actualizări:2017-11-24 12:13:53
Data încărcării pe sit:2014-01-17 06:29:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2014-01-17
Contor: 84

Vedere de ansamblu
Foto: protoieria-onesti.ro