Balcani :: Biserica Sf. Nicolae Marginea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae Marginea
Balcani
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Balcani
Comună:Balcani
Județ:Bacău
Cod poștal:607030
Telefon :0767... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.csjBacau.ro, www.prefecturaBacau.ro
Preot:Iustin Tanasă
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica parohială din acest sat este foarte veche, necunoscându-se cu exactitate anul când a fost construită. Deși Hortensia Racoviță în lucrarea sa „Geografia județului Bacău” amintește ca an al ctitoriei sfântului locaș 1797. Afirmația ei nu se bazează decât pe o inscripție de pe o piatră mortuală, acest an este preluat și de prof. Lucian Șerban în ultima monografie a județului Bacău.
Ne atrage atenția o însemnare din 1919 dintr-o Sf. Evanghelie aflată în biserică, înscriere ce poartă semnătura preotului Iosif Bobulescu slujitor la Sfinții Trei Ierarhi din Iași, care în trecere fiind prin satul Marginea rămâne uimit de frumusețea acestei biserici și afirmă că sfântul locaș prin arhitectură ar aparține secolul XVII- lea sau chiar mai înainte.
Inițial biserica era formată din pronaos naos și altar fiind construită sub forma unei nave. În 1970 i s-a mai adăugat un pridvor. Tot atunci din păcate biserica a fost îmbrăcată cu tablă zincată fiindu-i arhitectura originală. Inițial biserica era acoperită cu draniță, fiind construită din lemn de stejar, de o alură elegantă, cu un brâu frumos la mijlocul exterior al pereților. În partea verticală ea are un turn clopotniță în formă octogonală și el împodobit cu un brâu sculptat în lemn. Clopotul are inscripționat pe el anul 1880.
Catapeteasma e din lemn, vopsită în ulei iar, icoanele pictate au un fond predominant închis. Icoanele au fost pictate în 1888 dar nu se cunoaște numele pictorului. Ușile împărătești care au pictate chipurile Sf. Vasile și Sf. Ștefan nu sunt pictate de același pictor care a pictat catapeteasma, ele părând a fi mai vechi întrucât se observă o altă nuanță a culorilor și un alt stil de realizare a chipurilor.
Nr. vizualizări:2447
Data ultimei vizualizări:2023-03-21 06:29:52
Data ultimei actualizări:2017-08-24 11:10:25
Data încărcării pe sit:2014-01-21 08:30:59
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0