Darmanesti :: Biserica Sf. Apostoli - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Apostoli
Dărmănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dărmănești
Județ:Bacău
Adresa:strada Energiei
Cod poștal:605300
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.orasulDarmanesti.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Ghineț Ionel Sebastian
Hram:Sf. Ap. Petru și Pavel, Acoperământul Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:În anul 1924 enoriașii din Boiștea împreună cu preotul Constantin Moiceanu au hotărât să ridice o nouă biserică la mijlocul parohiei. Astfel au format un consiliu parohial de inițiativă care să adune bani și materiale pentru această lucrare.
Pământul necesar pentru ridicarea acestei biserici a fost donat de către Catrina lui Ion Simon și Nică Mazilu. Aceștia au donat acest pământ pentru că un văr de-al lor Gheorghe Pomană îi purta pe nedrept în judecată și astfel cearta dintre ei s-a terminat, rămânând în relații bune tot restul vieții.
În vara anului 1924 a început procurarea materialelor și au început să se pună bazele noii construcții. S-a turnat fundație din ciment, s-a construit elevația și zidul până la nivelul de jos al ferestrelor. Piatra necesară zidirii acestei biserici a fost adusă de pe pârâul Plopu. Enoriașii au muncit din greu ani de-a rîndul la aducerea pietrei, încărcatul și descărcatul făcându-se manual, iar transformată sportul se făcea cu carele cu boi și cai pe o distanță de circa 15 km.
Biserica a fost construită din piatră cioplită de meșteri iscusiți sub conducerea renumitului maistru pietrar Ion Silvestru din Comănești, după anul 1938. Venind al doilea război mondial, lucrările au fost întrerupte, acoperirea făcîndu-se abia în 1950, iar biserica s-a terminat în anul 1958. Despre construcția acestei impunătoare biserici aflăm și din pisania cioplită în piatră care se află deasupra ușii de la intrarea în Sf. locaș:
„ACEASTĂ BISERICĂ CU HRAMUL SFINțILOR APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL S-A RIDICAT DE CĂTRE ENORIAȘII PAROHIEI BOIȘTEA DIN COMUNA DĂRMĂNEȘTI, RAIONUL MOINEȘTI, REGIUNEA BACĂU, SUB ÎNDRUMAREA PREOȚILOR CONSTANTIN MOICEANU, MIHAI PUȘCALĂU ȘI VASILE PĂSCĂLIN ȘI PRIMAR ION SĂNDULESCU. S-A SFINȚIT LA 16 NOIEMBRIE 1958 DE CĂTRE PREA SFINȚITUL EPISCOP PARTENIE CIOPRON AL ROMANULUI”
Alte informații:Parohia Boiștea II.
Nr. vizualizări:2537
Data ultimei vizualizări:2024-04-21 06:38:04
Data ultimei actualizări:2017-11-17 13:06:41
Data încărcării pe sit:2014-01-22 06:25:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0