Darmanesti :: Biserica Izvorul Tamaduirii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Izvorul Tămăduirii
Dărmănești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Dărmănești
Județ:Bacău
Adresa:strada Crinului
Cod poștal:605300
Telefon :0234... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaMoinesti.ro, www.epr.ro, www.orasulDarmanesti.ro, www.csjBacau.ro, bc.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Alixandrescu Toader, Alixandrescu Iustin
Hram:Izvorul Tămăduirii
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Cand s-a pus temelia acestei biserici planul era sa se ridice o manastire, de aceea si astazi i se spune „la manastire”. S-a ridicat insa o manastire la Magura Ocnei si aici a ramas Biserica parohiala. Initial a existat o biserica de lemn cu hramul Cuvioasa Paraschiva ridicata de enoriasi la 1762-1767 dar pe alt amplasament. Mai precis sub dealul Maguricei care a devenit „calatoare” in sensul ca a fost daruita credinciosilor din satul Poiana Uzului.
Vom incerca sa descriem biserica veche de zid cu imaginea pastrata pana in 1980. Stilui arhitectonic initial se aseamana cu bisericile fortificate din Transilvania, biserica-cetate, care sa reziste unor atacuri. Realizata in plan triconc cu trei abside repartizate la cele doua stransformată i de miazazi si miazanoapte precum si la Sfantul Altar, biserica a fost inaltata pe o temelie masiva de piatra bruta de rau, continuand cu un zid din acelasi material cu o latime medie de 140 centimetri avand ca liant var si nisip. Turnul clopotnitei de deasupra pronaosului era un turn de cetate construit din caramida manuala cu centuri din lemn incastrate in zid, de inaltime relativ mica.
Nu se cunoaste ce pictura a avut initial dar in 1925 a fost pictata partial (Naos si Altar) de pictorul Constantin Ionescu Bacau, in ulei (insemnare gasita pe peretele cu icoana Rugaciunea din Ghetsimani) . Restaurarea picturii se face de pictorita Ecaterina Ardeleanu Bucuresti in 1972, cand se resfinteste. Iconostasul (Catapetesma) de lemn, fara ornamente deosebite nu se cunoaste data cand a fost pictata, nici pictorul dar data nu poate fi alta decat cea a constructiei bisericii. Cea mai mare parte din icoanele vechii catapetesme se pastreaza astazi in Sfantul Altar, asezate pe partea din spate a noii catapetesme. A doua etapa de consolidare a intregii biserici incepe in anul 1999: suprainaltarea turnului cu 6, 5m pe suportul celui vechi in forma octogonala, acoperis din nou in panta rupta, dupa modelul ctitoriilor stefaniene, pridvor construit din nou, vitralii frumos ornamentate, pictura din nou in tehnica fresco a bisericii a fost realizata in intervalul 1989 – 1990 de pictorul Ciuperca C-tin, iar biserica este resfintita in 1992, dfn pricina lucrarilor de consolidare de dupa anul 1999 a fost necesar pictarea din nou a pronaosului cat si a pridvorului nou construit in toamna anului 2002, sculptura in lemn, ansamblul de mobilier de la Parohia Darmanesti este executat in lemn de stejar si compus din stransformată i, lambriu sculptat si catapeteasma (iconostas) toate executate sub indrumarea prof. Hutanu Alexandru din Bacau, mai putin catapeteasma care a fost executata de d-nul Ciobanu Florin din Bacau, in anul 2004, pictura catapetesmei in stil pur bizantin este lucrarea prof. Mihai Dumitru din Bucuresti , in anul 2005.
Nr. vizualizări:2879
Data ultimei vizualizări:2024-11-09 21:53:56
Data ultimei actualizări:2017-11-17 13:03:25
Data încărcării pe sit:2014-01-22 13:37:42
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:0