Mintiu Gherlii :: Manastirea Sf. Cruce - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Cruce
Mintiu Gherlii
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Greco-catolic
Localitate:Mintiu Gherlii
Comună:Mintiu Gherlii
Județ:Cluj
Cod poștal:407410
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.bru.ro/cluj-gherla/, www.mintiu-gherlii.ro, www.cjCluj.ro, www.prefecturaCluj.ro
Hram:Înălțarea Sf. Cruci
Știri despre biserică:

»  Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – pelerinaj la mănăstirea OSBM de la Mintiu Gherlii (2018-09-16)

 Închide 

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci – pelerinaj la mănăstirea OSBM de la Mintiu Gherlii

[2018-09-16]
sărbătoarea Sfintei Cruci
Și în acest an, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) au organizat pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii, lângă Gherla. Serbarea hramului mănăstirii OSBM a debutat printr-o seară rugăciune, joi 13 sept. 2018, în care a fost celebrată Vecernia sărbătorii, urmată de rugăciunea Calea Crucii – cu o procesiune cu lumânări, cu opriri la troițele cu stațiuni sculptate în lemn care se află de-a lungul drumului de la baza dealului până sus, la mănăstire.

Vineri, 14 septembrie, după primirea Episcopului eparhial, PS Florentin, în fața capelei din Mintiu Gherlii, s-a făcut pelerinaj pe jos până la Mănăstire, cu relicva Sfintei Cruci. După un moment de rugăciune în biserică, s-a ieșit în curte unde a fost celebrată Sfânta Liturghie, de către Ierarh împreună cu Mons. Călin Bot, Vicar general, preoți vicari, protopopi și parohi – la masa Sf. Altar au fost peste 30 de preoți și preoți călugări. Răspunsurile liturgice au fost date de surori. La celebrarea sărbătorească au participat peste 400 de credincioși, surori OSBM cu Maica Marcela Superioară provincială, surori CMD cu Maica Teodorina Superioară generală, surorile terțiare baziliene și membre ale Reuniunii Mariane, cu președinta Monica Culea.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a reamintit faptul c㠄la Sărbătoarea înălțării Sfintei, Cinstitei, de viață dătătoarei Cruci din ziua de 14 septembrie, pomenim momentul în care Sfânta Elena a găsit lemnul Sfintei Cruci care a fost identificat prin atingerea unor bolnavi și apoi a fost înălțat spre venerare”. Episcopul s-a oprit, în cuvântul rostit, și asupra istoriei Bisericii Greco-Catolice, a modelului Episcopilor martiri, mai cu seamă cel al Episcopului Iuliu Hossu, reamintind cuvintele sale, «credința noastră este viața noastră!» – prin care refuza să se lepede de credință în fața numeroaselor ispitiri. „Istoria Bisericii Greco-Catolice, la revenirea ei la viață, după anii 1990, la reînvierea prorocită în Memoriile Cardinalului, își urmează cursul! – a afirmat Episcopul de Cluj-Gherla; noi, avem datoria să rămânem în adevăr cu credință!”
După Sf. Liturghie, pr. ierom. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din România, a menționat că Ordinul Sfântului Vasile cel Mare nu a recuperat nici una dintre mănăstirile pe care le-a avut în 1948, mănăstiri cu tradiție de mari pelerinaje, la Nicula, Bixad, Moisei… A spus: „Sigur, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, în locul acestor mănăstiri, am construit altele, locuri de pelerinaj și de rugăciune pentru credincioșii greco-catolici: la Molișet, Prilog – în apropiere de Bixad și această Mănăstire Sfânta Cruce, aici, aproape de Mănăstirea Nicula. Este un loc frumos de rugăciune această mănăstire, situată aproape de primul sediu al Episcopului nostru și mai târziu Cardinal Iuliu Hossu.”
Reamintind faptul că din 1936, Episcopul Iuliu Hossu a încredințat mănăstirea Nicula Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Preasfinția Sa a oferit pr. Laurian, în dar, o icoană a Sfintei Fecioare Maria realizată după modelul icoanei făcătoare de minuni de la Nicula. Programul acestei ediții a Pelerinajului la Mintiu Gherlii, la fel ca în anii precedenți, s-a încheiat cu o generoasă agapă fraternă oferită tuturor de către călugării bazilieni împreună cu comunitatea greco-catolică locală.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 663, Ultimul acces: 2020-07-14 15:03:05

»  Pelerinaj și hram la mănăstirea Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii (2017-09-15)

 Închide 

Pelerinaj și hram la mănăstirea Sfânta Cruce din Mintiu Gherlii

[2017-09-15]
Hram la Mintiu Gherlii
15.09.2017, Cluj (Catholica) - Crucea, semn de jertfă și de biruință, a fost cinstită în Eparhia de Cluj-Gherla, la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, joi, 14 sept. 2017, prin pelerinajul tradițional la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Mintiu Gherlii, a părinților și fraților Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), ordin care în acest an celebrează Jubileul Sfântului Iosafat, la 400 de ani de la atestarea documentară.
Programul a cuprins procesiunea de la capela din Mintiu Gherlii până pe deal, la mănăstire, la care au venit și în acest an peste 200 de credincioși, împreună cu Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin, preoți – între care pr. vicar general, vicari, consilieri eparhiali, protopopi, parohi, surori din OSBM cu maica Marcela superioară provincială și surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului. Pr. ieromonah Ioan Laurian Daboc, Superiorul Provincial OSBM, a purtat și o prețioasă relicvă a Sfintei Cruci a Domnului, pe acest drum, presărat, prin grija părinților OSBM, cu troițe având încrustate stațiunile Căii Crucii. Au fost purtate în procesiune și moaștele Sf. Vasile cel Mare și ale Sf. Iosafat, care apoi, la finalul celebrării, au fost venerate de toți credincioșii. Episcopul și pelerinii au fost primiți la mănăstire, unde așteptau alte sute de persoane, care s-au unit în rugăciune la picioarele Crucii.
Un moment de un simbolism aparte a fost sfințirea crucii de lemn înălțată în curte și frumos ornamentată, la baza căreia este notat faptul că a fost înălțat㠄în memoria Episcopilor, călugărilor și credincioșilor martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică”. După rugăciunile rânduite, Episcopul eparhial a binecuvântat și sfințit acest simbol al credinței înaintașilor greco-catolici, semnul biruinței asupra oricărui rău, semnul puterii lui Dumnezeu și poarta spre mântuire. În aer liber, a fost celebrată și Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de corul parohiei «Buna Vestire» din Bistrița. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa Florentin a prezentat câteva date din istoria Ordinului Bazilian, începând cu atestarea acestui ordin, din anul 1617, la care participa Sf. Iosafat și Mitropolitul vremii, și continuând cu drumul celor 400 de ani care au urmat.
Părintele Laurian, mulțumind lui Dumnezeu pentru frumoasa zi de sărbătoare în care s-a sărbătorit hramul mănăstirii și Jubileul OSBM, a dorit să mulțumească și Preasfințitului, preoților, persoanelor consacrate și tuturor pelerinilor care au ales să petreacă un timp de har la picioarele crucii lui Cristos. Celebrarea a fost un prilej de a mai aduce mulțumire celor mai apropiați colaboratori, cărora Superiorul OSBM le-a fost oferit medalia jubiliară a Sf. Iosafat: mai întâi, pr. Virgil Florian, veteran între preoți, prezent la celebrare. O medalie a fost oferită lui Mureșan Mihai, „care este coordonatorul și inițiatorul multor activități frumoase și bune pentru mănăstirea călugărilor bazilieni, între care și crucea care a fost înălțată în curtea mănăstirii. El a ajutat în mod constant mănăstirea împreună cu un grup de credincioși.” Medalia i-a fost oferită în numele acestui grup de credincioși. Membrilor corului parohiei «Buna Vestire» din Bistrița le-a fost de asemenea conferită o medalie, semn de apreciere primit cu multă bucurie.
Pr. ieromonah a subliniat c㠄mănăstirea este un loc de închinare pentru toți credincioșii, de aceea vă așteptăm cu mult drag întotdeauna, nu numai de hramul sărbătorii, ca să ne rugăm împreună. Să îi mulțumim lui Dumnezeu și să îi aducem cererile noastre.” De asemenea, a invitat credincioșii să se alăture călugărilor în toate momentele anului liturgic și să participe la programul de rugăciune organizat la mănăstire. O mulțumire deosebită a fost adresată celor doi cei mai în vârstă călugări OSBM, pr. Arieșan Grigore și pr. Bujor Gheorghe, care au fost prezenți. Semne de recunoștință, apreciere si mulțumire au fost oferite și din partea Episcopului eparhial pentru pr. protoegumen Laurian. I-a fost dăruită în primul rând o cruce, „care vine din Ierusalim, cu pământ din Țara Sfântă, care să îi fie alinare și bucurie în momentele dificile”. Un alt dar, a fost un volum a prof. Lucian Turcu, despre Arhidieceza Blajului, „o lucrare de referință pentru Biserica Greco-Catolică”.
În continuare Episcopul a acordat binecuvântarea pentru dobândirea indulgenței plenare cu ocazia Jubileului Bazilian, după care credincioșii au fost invitați să venereze relicva Sfintei Cruci împreună cu relicvele Sfinților Vasile cel Mare și Iosafat. A urmat agapa fraternă pregătită de părinții și frații bazilieni, ajutați de credincioși și de surorile OSBM, agapă la care au fost invitați toți cei prezenți.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 871, Ultimul acces: 2020-07-14 15:03:05


Nr. vizualizări:1182
Data ultimei vizualizări:2020-07-14 15:03:05
Data actualizare:2020-01-05 14:43:52
Data încărcării:2015-03-24 06:59:01
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1
Fotografi:Denis Soldatov: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-04-21
Contor: 29

Vedere de ansamblu
Foto: Denis Soldatov