Pitesti :: Fostul Schit Buliga - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Fostul Schit Buliga
Pitești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Pitești
Județ:Argeș
Adresa:strada Armand Călinescu nr. 44
Cod poștal:110047
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.primariaPitesti.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Îngeeri
Detalii:Schitul, cu hramul Sfinții Îngeri, ridicat în anul 1745, dar definitivat abia în 1751, a fost ctitoria unui vestit negustor al vremii, Martin Buliga, și a soției sale, Anița.
În epocă, breasla comercianților era foarte bine organizată și foarte puternică în multe privințe, nu doar în principalul său domeniu, respectiv negoțul, ci și în domeniul politic, social, cultural și religios.
Martin Buliga din Pitești a reprezentat a doua generație de comercianți, întrucât tatăl său, Pătru Buliga, este menționat în documente cu titlul de jupan, făcând parte, așadar, din elita negustorilor vremii. Prin urmare, bucurându-se deja de stare prosperă, Martin a încercat să-și consolideze poziția socială printr-o alianță matrimonială prestigioasă. Astfel, căsătoria sa cu Anița Merișanu (Bucșanu) , fiica lui Constantin Merișanu (Bucșanu) – din a cărei familie au făcut parte marele vornic Barbu Merișanu și marele paharnic Staico Bucșanu (Merișanu) – a reprezentat pentru negustorul Martin Buliga o oportunitate să devină parte dintr-o casă boiereasc㠖 ceea ce-i conferea protecție și sprijin, pentru a-și continua ascensiunea socială, el ajungând, la un moment dat, chiar sluger al doilea.
Sursele veniturilor sale au fost: moștenirea de la părinți, zestrea Aniței, propriile activități comerciale, creditarea diferitelor persoane. Toate acestea i-au permis lui Martin Buliga să edifice (de unul singur sau în colaborare) patru edificii religioase: Schitul Buliga (la Pitești) , care a fost ctitoria sa principală și care a devenit necropola familiei sale, Mănăstirea Stânișoara (din Călimănești, județul Vâlcea) și două biserici, una la Valea Rea (azi Pitești, cartierul Găvana II) și alta la Gura Bascovului (acum Bascov, parohia suburbană Pitești) . Aceste ctitorii au arătat că, asemenea majorității oamenilor Vechiului Regim, era un bărbat evlavios, în același timp ele exprimând dorința comanditarului de a-și spori prestigiul în fața contemporanilor săi.
Aceste ctitorii ecleziastice, cărora li se alătură una laică, școala de la Schitul Buliga (unde puteau primi învățătură și copiii sărmanilor) , l-au făcut să apară ca un homo novus al timpului său, fapt ce i-a asigurat un loc de cinste între membrii comunității. Cu doi ani înainte de a muri, Martin Buliga a închinat schitul Mitropoliei din București, în zapisul întocmit cu acest prilej, datat 1751 mai 26, ctitorul a consemnat obligația forului superior de întreținere a școlii pe care o întemeiase:
„. . . Așișderea, de vreme ce am socotit să fie și școală rumânească pentru învățătura copiilor și pentru chiverniseala a vreunor săraci, carii nu vor avea unde să plece capul, să fie plata dascălului și hrana săracilor din prisosul venitului acelui schitișor, după cum va fi prisosul venitului pe an”.
Deși Eugenia Greceanu considera că biserica a fost demolată în anul 1897, suntem în măsură astăzi să precizăm, fără echivoc, că lăcașul propriu-zis a mai supraviețuit încă trei ani, dezafectarea edificiului făcându-se în intervalul post 9 martie – ante 1 octombrie 1900. Acest an era consemnat în textul obeliscului (Fig. 2) ridicat pe locul altarului:
„Aici a fost altarul sfintei Biserici Buliga zidită în anul 1600 de Martin și refăcută în anul 1700 de Petru Martin Buliga – Din causa ruinei s-a dărâmat în anul 1900 cu ocasia construirei Palatului Administrativ – Spre vecinica amintire s-a ridicat această piatr㠖 1900 octombrie 1”. Dincolo de erorile privitoare la fundarea bisericii, reținem anul demolării acesteia: 1900.
Nr. vizualizări:1776
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 15:52:18
Data ultimei actualizări:2021-03-28 13:11:58
Data încărcării pe sit:2020-10-05 10:13:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2020-10-05
Contor: 22

Fotografie veche
Foto: basilica.ro