Merghindeal :: Biserica Fortificata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Fortificată
Merghindeal
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Lutheran
Localitate:Merghindeal (maghiara: Morgonda) (germana: Märjeln, Maerjln, Mergenthal, Mergeln, Märgeln, Merglen, Mergental, Marienthal)
Comună:Merghindeal
Județ:Sibiu
Adresa:nr. 230
Cod poștal:557140
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.evang.ro, www.cjSibiu.ro, www.prefecturaSibiu.ro
Stil arhitectonic:Gotic
Detalii:Atestata 1280. Cele doua turnuri la est si la vest dau o simetrie laterala; caz neobisnuit pentru contructiile sacre.
Monument de arhitectura este situata in mijlocul comunei. Biserica fortificata, inconjurata de o incinta fortificata in forma trapezoidala, intarita la colturile de SE si SV cu cite un turn. Lungime totala 37 metri. Latime maxima 17, 1 m. In vest se ridica un turn masiv , ingrosat substantial la inaltimea primului nivel. Turnul se ridica la inaltimea a trei etaje: deschideri inguste in forma unor metereze. La ultimul nivel se remarca un coridor de veghe realizat din lemn, acoperis piramidal. In sud, aspectul exterior corespunde unei bazilici , nava centrala fiind suprainaltata colateralei. In nord aspectul originals-a modificat, atit nava centrala cit si colaterala fiid inglobate intr-un acoperis. Corul este decrosat, inglobat in masiva zidarie a unui turn de aparare inaltat pe cinci nivele. Turnul este prevazut la ultimele trei etaje cu metereze dreptunghiulare inguste. In interior se remarca prezenta unei tribune deschisa spre nava la primul etaj al turnului de vest. Deasemenea, turnul initial este deschis in toate cele 4 directii, parterul si etajul I avind bolti in cruce. Nava centrala este lipsita de bolti, are tavan, dar navele laterale au bolti boeme de provenienta mai recenta. Arcul triumfal este semicircular, iar corul este boltit in cruce fara ogive. Pe peretele nordic al navei centrale se pastreaza 5 ferestre romanice , invizibile din exterior; in sud ferestrele sunt modificate si marite. Accesul in biserica se face pe doua usi amplasate simetric, in nord si sud ambele situate in interiorul unor porticuri. Partea veche a monumentului este zidita din piatra si mortar; adaugirile si fortificatiile sunt din caramida. Elemente de plastica nu exista. Inscriptii: pe peretele de est al colataralei sudice: "Anno 1600 ist dieses Gotteshaus von Michael Waida verwustet. Anno 1773 eine vollige neue Verbesserung. Glucklich vollendet und anno 1803 Stockatiert woeden”. Reparatii, rstaurari au avut loc in anii 1634, 1732, 1773, 1803, 1958. Datare: a doua jumatate a sec. XIII-lea.
Cod Monument:SB-II-a-A-12458
Nr. vizualizări:4646
Data ultimei vizualizări:2020-11-28 02:18:13
Data actualizare:2017-06-30 12:45:23
Data încărcării:2005-10-11 06:52:45
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-09-28
Contor: 99

Vedere de ansamblu
Foto: Micheller János