Fagetel :: Manastirea Sf. Treime - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Sf. Treime
Făgețel
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Făgețel
Comună:Frumoasa
Județ:Harghita
Cod poștal:537117
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiacvhr.ro, www.judetulHarghita.ro, www.prefecturaHR.ro
Hram:Sf. Treime
Detalii:Biserica din caramida, construita in 1905, asezamant cu profil neprecizat, a fost cumparata de Mitropolitul Nicolae Balan in 1928, in 1934 intrand in proprietatea Arhiepiscopiei Sibiului. Intre 1947 si 1951 se reia viata monahala, dar apoi este desfintat. Este reinfiintat ca schit in 1994, in 1996 devenind manastire. Este asezata intr-un loc deosebit de pitoresc, la marginea soselei, fapt ce face sa fie foarte accesibila pentru trecatori.
Alte informații:Manastire de calugari, reinfiintat in 1994.
Situat la 24 km NE de Miercurea Ciuc si 58 km de Comanesti pe DN 12A.
Știri despre biserică:

»  Episcopul Andrei la hramul Mănăstirii Făgețel (2018-09-01)

 Închide 

Episcopul Andrei la hramul Mănăstirii Făgețel

[2018-09-01]
de Florin Nicolaie

Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie joi, 30 august 2018, la hramul Mănăstirii Făgețel.
Prăznuirea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul a început încă din ajunul sărbătorii prin slujba privegherii oficiată de Preasfinția Sa, informează site-ul oficial al eparhiei.
În omilia rostită în cadrul Sfintei Liturghii de joi, Preasfinția Sa a vorbit credincioșilor despre personalitatea ascetică a Sfântului Ioan Botezătorul și despre chemarea la mărturisire a Adevărului.
„Vedem că Sfântul Ioan Botezătorul este pictat în icoană nu de puține ori, cu aripi, pentru a-i arăta modul în care întreaga sa viață a purtat un chip îngeresc”, a evidențiat Episcopul Andrei.
La final, Preasfinția Sa a precizat c㠄sărbătoarea de astăzi este una pe care o îmbrăcăm în haina postului și rugăciunii, deoarece, nu se poate dobândi smerita cugetare decât prin pocăință, post și rugăciune, înfrânând firea cea pornită spre păcat”.
Credincioșii prezenți la hramul mănăstirii au avut ocazia de a aduce cinstire unui fragment din Moaște ale Sfântului Irodion de la Lainici, aduse de la Paraclisul Episcopal din Miercurea Ciuc.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul psaltic format din studenții și elevii din municipiul Sfântu Gheorghe.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2362, Ultimul acces: 2020-09-27 04:01:31

»  Tundere în monahism de hramul Mănăstirii Făgețel: în imagini (2018-04-04)

 Închide 

Tundere în monahism de hramul Mănăstirii Făgețel: în imagini

[2018-04-04]
de Gheorghe Anghel

Slujbele de hram au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei. În ajunul sărbătorii, fratele Daniel Macarie a fost tuns în monahism primind numele de Dometie, iar a doua zi a fost hirotonit ierodiacon.
De asemenea, preacuviosul ieromonah Lazăr a fost hirotesit duhovnic și protosinghel.
Omilia a fost rostită de Episcopul Devei și Hunedoarei. La final, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Preasfințitului Gurie pentru „dragostea cu care a răspuns invitației de a fi împreună la hramul Sfintei Mănăstiri”.
Biserica mănăstirii Făgețel cu hramul Sfânta Treime” a fost construită în anul 1903 din piatră și cărămidă, fiind ctitoria unei creștine văduve, pe nume Rozalia.
După înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, în 1994, prin strădania PS Ioan, în anul 1995, un grup de călugări de la Mănăstirea „Sfântul Ilie Toplița” este transferat la Făgețel și se reia astfel firul vieții monahale în acest schit.
Începând cu acea dată devine Mănăstirea Făgețel, avându-l ca stareț pe ieromonahul Andrei Moldovan, actualul Chiriarh al Eparhiei, și econom pe ieromonahul Ghelasie Mureșan. Mănăstirea.
În data de 9 septembrie 2013, a fost așezată temelia unui nou sfânt lăcaș, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, proiectat de arhitect Aurel Nan, din Miercurea-Ciuc.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2533, Ultimul acces: 2020-09-27 04:01:31

»  Biserica Mănăstirii Făgețel a fost sfințită. Slujba de târnosire a fost oficiată de 8 ierarhi (2017-08-30)

 Închide 

Biserica Mănăstirii Făgețel a fost sfințită. Slujba de târnosire a fost oficiată de 8 ierarhi

[2017-08-30]
de Andrei Pau

Biserica așezământului monahal de la Făgețel cu hramul Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost sfințită marți, 29 august 2017. Slujba de târnosire a fost oficiată de 8 ierarhi, notează site-ul oficial al Mitropoliei Ardealului. Din soborul slujitor au făcut parte și reprezentanți ai Mitropolia Vidinului, parte a Bisericii Ortodoxe Bulgare.
După săvârșirea slujbei de sfințire, IPS Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre însemnătatea sfințirii unui lăcaș de cult.
În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul Psaltic Anastasios din Târgu Mureș. Slujba a fost oficiată de:
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului;
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului;
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului;
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului;
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei;
Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei;
Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei.
Preasfințitul Părinte Polycarp de Belogradchik, Episcop Vicar al Mitropoliei Vidinului.
IPS Ioan a evidențiat în omilia rostită semnificația duhovnicească a sărbătorii. De asemenea, părintele mitropolit a vorbit și despre istoricul locului unde se află construită frumoasa podoabă bisericească a acestei zone binecuvântate de Dumnezeu.
La finalul Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, părintele stareț Ghelasie Mureșan, Exarh al mănăstirilor din eparhie, a fost hirotesit arhimandrit de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu. Cu această ocazie, părintele a fost distins și cu ordinul bisericesc Crucea Șaguniană pentru clerici a Mitropoliei Ardealului.
În încheierea evenimentului, Preasfințitul Părinte Andrei a subliniat faptul că acest eveniment de mare importanță istorică va rămâne înscris pentru veșnicie în sufletele celor prezenți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2748, Ultimul acces: 2020-09-27 04:01:31

»  Episcopia Covasnei și Harghitei | Paraclisul Mănăstirii Făgețel a fost sfințit (2017-04-11)

 Închide 

Episcopia Covasnei și Harghitei | Paraclisul Mănăstirii Făgețel a fost sfințit

[2017-04-11]
de Gheorghe Anghel

Sfințire la Mănăstirea făgețel 2017 (1)
În Duminica Floriilor, Episcopul Covasnei și Harghitei și Chiriarhul Devei și Hunedoarei au oficiat slujba de sfințire a Paraclisului de la demisolul bisericii Mănăstirii Făgețel din jud. Harghita, informează site-ul oficial al Eparhiei Covasnei și Harghitei. Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie.
În cadrul slujbei, Pr. Nicolae Chifăr, Decanul Facultății de Teologie Ortodox㠄Andrei Șaguna” din Sibiu, a adresat celor prezenți o omilie dedicată acestei sărbători.
Poporul l-a întâmpinat în Ierusalim pe Domnul Hristos ca pe un rege rostindu-i: „Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului” iar Osana „ca lui Dumnezeu”. Sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă a urca cu Domnul în Ierusalimul Ceresc pentru a fi alături de El.
În cadrul Sfintei Liturghii, Monahul Lazăr, unul dintre viețuitorii mănăstirii, a fost hirotonit ierodiacon.
Răspunsurile la strană au fost oferite de către grupul psaltic Sfântul Luca al Crimeii din București.
În omilia rostită la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Gurie a spus celor prezenți: prin târnosirea acestei biserici intrăm pe ușa Împărăției lui Dumnezeu, în această casă a Tatălui pe care Fiul a înnoit-o și Duhul Sfânt a sfințit-o, noi gustăm Tainele Împărăției Cerurilor încă de pe pământ.
La final, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Ierarhului coslujitor, soborului, autorităților centrale și locale și tuturor credincioșilor prezenți pentru dragostea față de Sfânta Mănăstire și credința strămoșească mărturisită în faptă și cuvânt.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2793, Ultimul acces: 2020-09-27 04:01:31

»  Sfințirea demisolului bisericii mănăstirii Făgețel | Slujba va fi oficiată de doi ierarhi ai BOR (2017-04-08)

 Închide 

Sfințirea demisolului bisericii mănăstirii Făgețel | Slujba va fi oficiată de doi ierarhi ai BOR

[2017-04-08]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Făgețel
Obștea Mănăstirii Făgețel va primi duminica aceasta vizita a doi ierarhi ai Bisericii noastre. Preasfințitul Părinte Andrei și Preasfințitul Părinte Gurie vor sfinți demisolul bisericii mari din cadrul așezământului monahal. Locașul de cult, afla în construcție, va purta hramul Intrarea Domnului în Ierusalim, informează Alexandru Moroianu, Consilier Mass Media al Eparhiei.
După slujba de sfințire, Episcopul Covasnei și Harghitei și Chiriarhul Devei și Hunedoarei vor oficia Sfânta Liturghie.
Piatra de temelie a noului locaș de cult a fost așezată în data de 9 septembrie 2013. Biserica nouă este construită în formă de navă cu abside laterale și o singură cupolă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2816, Ultimul acces: 2020-09-27 04:01:31

»  Hram la Mănăstirea Făgețel (2016-08-31)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Făgețel

[2016-08-31]
de Gheorghe Anghel

În ziua sărbătorii Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august 2016), Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Făgețel, cu prilejul celui de-al doilea hram al așezământului monahal de pe Valea Trotușului, informează Alexandru Moroianu, Consilier Mass Media al Eparhiei.
În cuvântul de învățătură Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor prezenți despre sărbătoarea închinată acestui mare prooroc.
hramul manastirii bic (15)În cadrul Sfintei Liturghii tânărul Racz Andrei a fost hirotonit în treapta diaconiei pentru a sluji la Capelele Unităților Militare din cadrul Brigăzii Vânători de Munte „Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc. Tânărul preot Pintilie Ciprian a fost hirotesit duhovnic.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2989, Ultimul acces: 2020-09-27 04:01:31


Nr. vizualizări:4755
Data ultimei vizualizări:2020-09-27 04:01:31
Data actualizare:2017-09-26 09:46:08
Data încărcării:2005-10-05 07:50:32
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:73
Fotografi:Diegis: 55, Emil Șerban: 6, Bogdan Apostoaia: 3, Wilhelm Scherz: 3, Dragoș Székely: 3, Alexandru Losonczy: 2, Rab Sandor: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2008-08-04
Contor: 90

Vedere dinspre poarta
Foto: Emil Șerban

Data: 2011-05-25
Contor: 33

Vedere de ansamblu
Foto: Dragoș Székely

Data: 2010-12-15
Contor: 29

Vedere de ansamblu
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2014-06-22
Contor: 19

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2013-07-07
Aparat: Panasonic DMC-LS80
Contor: 18

Vedere de ansamblu
Foto: Diegis

Data: 2008-08-04
Contor: 33

Intrarea in biserica
Foto: Emil Șerban

Data: 2014-06-21
Contor: 28

Vedere de ansamblu
Foto: Bogdan Apostoaia

Data: 2011-05-25
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Dragoș Székely

Data: 2012-07-08
Aparat: NIKON COOLPIX L120
Contor: 18

Vedere din lateral
Foto: Diegis

Data: 2010-12-15
Contor: 25

Vedere din lateral
Foto: Wilhelm Scherz

Data: 2008-08-04
Contor: 163

Vedere dinspre chilii
Foto: Emil Șerban

Data: 2013-07-07
Aparat: Panasonic DMC-LS80
Contor: 17

Vedere din față
Foto: Diegis

Data: 2013-07-07
Aparat: Panasonic DMC-LS80
Contor: 16

Vedere din față
Foto: Diegis

Data: 2009-07-23
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D40X
Contor: 35

Vedere panoramică
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2013-07-07
Aparat: Panasonic DMC-LS80
Contor: 18

Vedere panoramică
Foto: Diegis

Data: 2012-07-16
Contor: 24

Vedere panoramică
Foto: Rab Sandor


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5