Viseu de Sus :: Manastirea Valea Scradei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Valea Scradei
Vișeu de Sus
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Vișeu de Sus (maghiara: Felsővisó) (germana: Oberwischau)
Județ:Maramureș
Adresa:strada.Frasinului Nr. 1a
Cod poștal:435700
Persoană de contact :Ciolpan Teofana
Telefon :0734... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.protopopiatulviseu.ro, www.episcopiammsm.ro, primariaviseudesus.ro, www.cjMaramures.ro, mm.prefectura.mai.gov.ro
Preot:ieromonahul Andrei Roman
Hram:Nașterea Maicii Domnului
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Prima initiativa de a se reconstrui fosta manastire pe locul numit "la manastire”, in zona Valea Scradei din localitatea Viseu de Sus, jud. Maramures a fost a parintelui I. Bolchis, care era preot slujitor in parohia Viseu de Sus III, Valea Scradei (1958-1964) .
Reconstructia propriu-zisa a manastirii a inceput insa in anul 1985, la initiativa parintelui Vasile Lutai si a credinciosilor din parohie, si a celor din orasul Viseu, Lucrarile s-au finalizat in anul 1991. Sfintirea Bisericii a avut loc in data de 13 septembrie a anului 1992, de catre Preasfintitul Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului.
In urma ultimelor cercetari, astazi se stie ca prima biserica a manastirii a fost construita de Vasile Grad in anul 1719. Ctitorul a incetat lucrarile in jurul anului 1749, in imprejurari necunoscute. Din traditie, se spune ca aici a fost un singur vietuitor. In 1762, manastirea a fost distrusa odata cu actiunile generalului Bukow.
Intre anii 2004-2007 manastirea a avut viata de obste, fiind populata cu maici, apoi timp de 7 ani, manastirea a fost inchisa. In anul 2013, in sedinta din 10 septembrie, consiliul eparhial a hotarat ca: , , incepand cu data de 1 decembrie 2013, sa se aprobe reactivarea manastirii , , Nasterea Maicii Domnului” –Valea Scradei, din localitatea Viseu de Sus, protopopiatul Viseu, jud. Maramures, cu destinatie- calugarite”. Preasfintitul Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar a acordat atunci delegatie provizorie pentru rezolvarea problemelor duhovnicesti, administrativ-economice si gospodaresti, monahiei Teofana Ciolpan.
Monahia Teofana Ciolpan impreuna cu rasofora Paraschiva Ciolpan au venit de la Manastirea , , Izvorul Tamaduirii” din localitatea Salva, judetul Bistrita-Nasaud. In anul 2012, ele au fost detasate la manastirea , , Sfantul Ioan Evanghelistul”, localitatea Padureni, comuna Tritenii de Jos, jud. Cluj, avand responsabilitatea de a intabula terenul unde se afla biserica manastirii, pentru a se putea infiinta aici un nou asezamant monahal, ale carui origini datau din anul 1776. In luna noiembrie a anului 2013s-au definitivat actele privitoare la intabulare.
Incepand cu data de 1 decembrie a anului 2013, maicile Teofana si Paraschiva au fost transferate in Episcopia Maramuresului si Satmarului, la manastirea , , Nasterea Maicii Domnului” din localitatea Viseu de Sus.
Manastirea fiind inchisa timp de 7 ani a fost intr-un stadiu avansat de degradare. In anul 2014 s-au facut reparatii la casa monahala si s-a dotat biserica manastirii cu obiecte de cult cu ajutorul unor familii credincioase din zona. In data de 7 septembrie, in ajunul hramului, la slujba vecerniei, oficiata de catre Preasfintitul Justin Sigheteanul impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, maica Teofana Ciolpan a fost instalata ca stareta a manastirii.
In preajma sarbatorii Nasterii Maicii Domnului , s-a adus din Sfantul Munte Athos Icoana Maicii Domnului , pictata dupa originalul „Axiones Estin”, care se afla in Biserica Protaton din Careia. De asemenea s-a mai adus o icoana pictata dupa originalul, Maica Domnului Grabnic Ajutatoare” , care se afla la Manastirea Dochiaru.
Ulterior, in data de 13 octombrie a aceluiasi an, dupa slujba vecerniei, a fost oficiata slujba tunderii in monahism a rasoforei Paraschiva Ciolpan, de catre parintele arhimandrit dr. Casian Filip, eclesiarhul catedralei episcopale din Baia Mare, impreuna cu parintele protosinghel Teofan Timis, pe atunci duhovnicul manastirii , , Izvorul Tamaduirii” din localitatea Salva, judetul Bistrita-Nasaud, azi staretul manastirii de la Ciceu Corabia si parintele Chira Mihai, protopopul de Viseu, impreuna cu un sobor de preoti si credinciosi.
Avand in vedere nevoile duhovnicesti ale manastirii si a credincioșilor care participau la sfintele slujbe, pe data de 8 septembrie, 2015 cu ocazia hramului a fost instalat in calitate de duhovnic al manastirii Ieromonahul ANDREI - Roman, de catre P. C. Pr. Exarh Dr. Timotei Bel, din incredintarea Arhiepiscopului JUSTINIAN CHIRA
Perspective de viitor
- lucrari de renovare la biserica manastirii
- constructia unei clopotnite
- constructia unei case monahale cu sala de mese, bucatarie si chilii
- infiintarea unei biblioteci a manastirii
- construirea unei case pentru preotul dohovnic
- constructia unui arhondaric
-amenajarea incintei
Momentan, s-a realizat un plan de ansamblu de catre arhitectul Dorel Cordos.
Alte informații:La 4 km SE de Viseul de Sus;
Citat ca manastire pe "locul numit Valea Scradei" cu biserica de lemn, stramutata de sateni, in anul 1762, de pe locul amintit si astazi "la Manastire", aflat in hotarele, pe atunci, comunei Viseul de Sus (St. Metes, 1936) ;
Schit de sihastrie in sec. XV-XVI;
Biserica noua din lemn pe temelii de piatra, ctitorita in anul 1993 de preotul paroh Vasile Lutsiz; pictura in fresca, chilii pentru vietuitori.
Nr. vizualizări:11852
Data ultimei vizualizări:2025-04-24 12:16:59
Data ultimei actualizări:2018-07-03 08:35:27
Data încărcării pe sit:2005-10-06 05:53:49
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-10-16
Contor: 488

Biserica
Foto: Wilhelm Scherz