Hidiselu de Jos :: Biserica de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica de Lemn
Hidișelu de Jos
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Hidișelu de Jos
Comună:Hidișelu de Sus
Județ:Bihor
Adresa:nr.15
Cod poștal:417276
Telefon :0722... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protopopiat-oradea.ro, www.eparhiaortodoxaoradea.ro, www.primaria-hidiseluDeSus.ro, www.cjBihor.ro, bh.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Roman Bereteu
Hram:Sf. Arh. Mihail și Gavril
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Biserica ortodoxă din loc. Hidișelu de Jos a fost construită în anul 1676 de meșterii necunoscuți, probabil localnici. Singurele inscipții care ne ajută la datarea monumentului sunt cele legate de anii pictării ușilor de la altar. Pe ușa diaconească, Sf. Ioan Zlataust se află trecut cu cifre chirilice și arabe anul 1778. Pe cealaltă ușă, Sf. Vasile cu inscripția că s-a făcut în casa fam. Birta Simion și în veci să-i fie pomană lui. Probabil înainte vreme biserica a avut și pereți pictați, numai că acea pictură s-a distrus cu timpul, rămânând la momentul dat iconostarul pictat pe pânză maruflată inferivară sub aspect calitativ celei de pe ușile altarului. Sub tema răstignirii sunt zugrăviți pe aceeași pânză cei 12 apostoli, în mijloc Isus învățătorul. Lucrările de restaurare au început în toamna anului 1981 odată cu numirea Pr. Roman Bereteu. Biserica a fost preluată întro stare avansată de degradare, mărturie stând crucile vechi din cimitirul bisericii, necesitând de urgență reparații capitale fapt pentru care s-a cerut acordul credincișilor care au aprobat în umanitate, deși au dorit să ridice o biserică din zid. La insistențele preotului care a ținut mult să nu fie lăsată această biserică în pragramă s-a trecut la documentația necesară care s-a primit în următorii cinci ani. Lucrările au pornit în perioadă imediat următoare prin procurarea de materiale, angajarea a paisprezece meșteri maramureșeni din localitate Moisei având coordonator de lucrări pe Tomoioagă Vasile. Meterialul lemnos inclusiv șindrila a fost adus din Maramureș cu vagoanele până la stație CFR Mierlău, urmând a fi transportat cu căruțele sătenilor până în prejma bisericii. În ceea ce privește piatră, aceasta a fost adusă din loc. Pietroasă jud. Bihor. La restaurarea bisericii s-a ținut cont să nu se abată de la forma și structura ei inițială. Odată cu terminarea lucrărilor, lucrări care au însemnat ani la rând, prin prezanța specialițtilor de la Ministerul Culturii și Cultelor, biserica a fost declarată monument istoric. După finalizarea luctărilor restaurare, lăcașul de cult a fost sfințit în anul Domnului 1993 ziua 18 septembrie de către P. B. Dr. Ioan Mihălțeau, Episcopul Oradiei.
Cod Monument:BH-II-m-B-01158
Nr. vizualizări:6358
Data ultimei vizualizări:2023-11-29 08:13:13
Data ultimei actualizări:2016-02-03 08:32:43
Data încărcării pe sit:2005-10-07 10:07:13
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-07
Contor: 352

Vedere din lateral
Foto: Micheller János